Bloc personal,

diumenge, 3 de maig del 2020

Bird (1988)

[844]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Clint Eastwood
Guió: Joel Oliansky
Actors: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker

[ Biografia, drama, música ] 2h 41min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“La problemàtica vida i carrera del músic de jazz Charlie "Bird" Parker (Forest Whitaker).”

Crítica

Inspiradora o mal exemple?

No tinc record d’haver-la vist, tot i que algun detall indica que sí. El que sí recordo és haver tingut el vinil de la banda sonora i haver-lo escoltat una i altra vegada.

Si ja l’havia vista en el seu moment, em va passar totalment desapercebuda i, ara, he vist molts detalls que, en el seu moment per desconeixement, no sabia. Falla bastant en molts aspectes, com per exemple la digitació que fan els actors sobre l’instrument, un efecte visual que no cal ser músic per saber que allò no quadra… vaja, que no en tenen ni idea, però està molt bé per veure la visió (sempre interessada i partidista, en els casos de biopics) d’un geni dels que poques vegades es poden apreciar.

Ara, Déu n’hi la duració per una pel·lícula de final de la dècada dels vuitanta…

Resum (amb espòilers)

El 1939, Kansas City, Missouri, el jove músic de saxòfon alt Charlie "Bird" Parker (Forest Whitaker) actua al Reno Club. Tanmateix, la seva ràpida i esporàdica jugada la posa perillada. Si es trasllada a Nova York, Charlie comença a actuar a diferents escenaris de jazz del carrer 52 i es troba amb la trompetista Dizzy Gillespie (Samuel E. Wright). Mentre Charlie actua amb Dizzy, el seu estil específic de jazz es desenvolupa a continuació i es coneix com "bebop".

Una nit, Charlie coneix Chan Parker (Diane Venora), una ballarina i amant del jazz. Atret per Chan, Charlie li demana contínuament, però ella rebutja els seus avenços i es trasllada a Chicago, Illinois. Més tard, Chan torna de Chicago i confessa que està embarassada del fill d’un altre home. Molest, Charlie surt cap a Los Angeles, Califòrnia, per actuar amb Dizzy. Un vespre, Red Rodney (Michael Zelniker), trompetista jueu, s’acosta a Charlie i li diu que és un fan. Més tard, el compromís de Charlie i Dizzy es cancel·la per falta d'interès en bebop. Charlie es queda a Los Angeles, però la seva addicció a les drogues i l'alcohol empitjora, i està hospitalitzat durant vuit mesos.

Després de netejar-se, Chan obté una reserva en un club de Nova York per a Charlie. Quan agraeix a Chan per la seva ajuda, ella la presenta a la seva filla, Kim. Més tard, Charlie s’assabenta que el seu amic, Brewster, obre un nou club i el nomena Birdland després de Charlie. Amb necessitat de feina i diners, Charlie viatja a París, França, i troba un públic per a jazz i bebop. Tanmateix, torna a Nova York i actua a Birdland.

Més tard, Charlie es reintrodueix al trompetista Red Rodney. Esperant que s'obri Birdland, Charlie ofereix a Red una feina que gira amb ell al sud. Tot i que Red dubta sobre com es pot rebre una banda interracial, Charlie assegura que no els causarà cap mal. En arribar al primer compromís, Red veu que Charlie l'ha anunciat com a cantant de blues anomenat "Albino Red". Durant la gira, Charlie s’assabenta que Red és addicte a l’heroïna i l’amenaça de deixar d’utilitzar drogues.

Tornant a Nova York, Charlie i Red actuaran junts per a la gran obertura de Birdland. Després, les autoritats recullen Red per a la tinença de drogues. Charlie continua actuant a Birdland i altres clubs de Nova York. Chan i Kim es van mudar amb Charlie, i ell i Chan tenen dos fills propis: el fill Baird i la filla Pree.

Poc després, Charlie és arrestat per tinença de drogues i posat en llibertat condicional. Charlie perd la seva targeta de cabaret i no pot jugar a Nova York. Per tant, marxa a Los Angeles per treballar i es torna a connectar amb Dizzy Gillespie, que veu que Charlie torna a consumir drogues. Més tard, Charlie s’assabenta que Pree ha mort d’una malaltia i torna a casa per al seu funeral. Deprimit per la mort de Pree i la seva vacil·lant carrera, Charlie intenta matar-se bevent iode, però sobreviu. Després que Chan l’admeti a un hospital psiquiàtric de l’hospital, se li recomana enviar Charlie a una instal·lació estatal per a tractaments de xoc. Es preocupa que aquests tractaments poguessin robar a Charlie de les seves habilitats creatives. Després que Charlie sigui alliberat, Chan el convenç perquè traslladi a la seva família a l'estat de Nova York.

Charlie torna a la ciutat per fer una audició creada per Brewster, però es distreu veient que tots els antics clubs de jazz del 52nd Street han estat convertits en clubs de strip. Perdut l’audició i avergonyit d’explicar-li a Chan, Charlie se’n va a l’apartament de la baronessa Nica (Diane Salinger), una rica mecenes de música de jazz, i aviat passa. Arriba un metge i li aconsella a Charlie anar a l'hospital, però ell es nega. Més tard, mentre mira la televisió amb la baronessa, Charlie pateix un atac de cor i mor als 34 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada