Bloc personal,

dijous, 9 d’abril del 2020

Die unendliche Geschichte (1984) (The NeverEnding Story)

[825]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Wolfgang Petersen
Guió: Wolfgang Petersen, Herman Weigel
Actors: Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach

[ Aventura, drama, familiar ] 1h 42min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Un noi amb problemes s’endinsa en un meravellós món de fantasia a través de les pàgines d’un llibre misteriós.”

Crítica

La tenia sobrevalorada…

Més enllà que, en el moment de l’estrena, a mi personalment no em va fer ni fred ni calor, en tenia un record millor del que finalment he pogut veure. També és veritat que ara he fet altres lectures que, en el seu moment, mai se m’haguessin passat pel cap. Però és que no té res… I que consti que els efectes especials de pa sucat amb oli m’encanten!

Resum (amb espòilers)

Bastian Balthazar Bux és un bibliòfil tímid i estrany de deu anys que viu a la ciutat fictícia de De Forest, Washington. És criat pel seu pare vidu i maltractat per matons de l'escola. En el camí cap a l'escola, s'amaga entre els bullies en una llibreria, interrompent el llibreter malhumorat, Carl Conrad Coreander. Bastian pregunta sobre un dels llibres que veu, anomenat "The Neverending Story", però el senyor Coreander aconsella la seva lectura. Amb la seva curiositat, Bastian s’apodera del llibre, deixant una nota prometent tornar-lo i s’amaga a l’envelat de l’escola per llegir. El llibre descriu el món fantàstic de Fantasia devorat lentament per una força malèvola anomenada "Res". El governant de Fantasia, l’emperadriu infantil, s’ha emmalaltit i el jove guerrer Atreyu té l’encàrrec de descobrir la cura, creient que una vegada que l’emperadriu estigui bé, el no deixarà de ser una amenaça. A Atreyu se li dóna un medalló anomenat Auryn que el pot guiar i protegir en la cerca. Tal com Atreyu exposa, el No convoca a Gmork, una criatura viciosa i molt intel·ligent com a llop, per matar a Atreyu.

La cerca d'Atreyu el dirigeix ​​a l'assessora semblant a les tortugues, Morla the Ancient One, als pantans de la tristesa. Tot i que l'Auryn protegeix Atreyu, el seu estimat cavall Artax es perd al pantà, i continua sol. Morla no té les respostes que Atreyu busca, però el dirigeix ​​cap a l’Oracle Sud, a deu mil quilòmetres de distància. Atreyu sucumbeix a l’esgotament intentant escapar dels pantans, però és salvat per la sort de Falkor. Falkor el porta a la llar de dos gnomes que viuen a prop de l’entrada de l’Oracle Sud. Els gnoms expliquen que Atreyu s’enfrontarà a dues portes abans d’arribar a l’Oracle. Atreyu passa per davant de la primera porta, The Sphinx Gate, però queda perplexa quan la segona porta, The Magic Mirror Gate, un mirall que mostra el veritable jo de l’espectador, revela a un noi que Bastian reconeix com a ell mateix. Atreyu finalment es troba amb l’Oracle Sud que li diu que l’única manera de salvar l’emperadriu és trobar un fill humà per donar-li un nou nom, més enllà dels límits de Fantasia. Atreyu i Falkor fugen abans que la Res no consumeixi l’Oracle Sud. En vol, Atreyu és tombat de Falkor de nou al mar de possibilitats, perdent a Auryn en el procés. Es desperta a la vora de les ruïnes abandonades, on Gmork es revela, havent estat a l’espera. Gmork explica que Fantasia representa la imaginació de la humanitat i, per tant, està sense límits, mentre que el no-res és una manifestació de la pèrdua d’esperances i somnis. Atreyu s’esvaeix i mata a Gmork mentre el no-res comença a consumir les ruïnes.

Falkor, que havia aconseguit localitzar Auryn, rescata Atreyu a temps. Els dos es troben en un buit amb només restar petits fragments de Fantasia i temen que hagin fracassat quan veuen l'emperadriu 'Ivory Tower entre els fragments. Al seu interior, Atreyu es disculpa per haver fracassat l'emperadriu, però ella li assegura que ha aconseguit portar-li un fill humà que seguia la seva recerca: Bastian. Ella també explica que, de la mateixa manera que Bastian segueix la història d'Atreyu, "altres" segueixen la de Bastian, fent aquesta part de la història poc oberta. Quan el no-res comença a consumir la torre, l'emperadriu demana directament a Bastian que cridi el seu nou nom, però, amb la sorpresa que ell mateix s'ha incorporat a la història com el nen que buscaven, nega els esdeveniments com un simple fet de ser un història. La mort d'Atreyu estimula Bastian per pronunciar el nom que ha triat abans de perdre la consciència: "Lluna infantil". Bastian es desperta amb l'emperadriu, que li presenta un gra de sorra, l'únic romanent de Fantasia. L'emperadriu li diu a Bastian que té el poder de tornar Fantasia amb la seva imaginació. Bastian torna a crear Fantasia i, mentre vola a l’esquena de Falkor, veu restaurada la terra i els seus habitants, i que Atreyu s’ha retrobat amb Artax. Quan Falkor pregunta què serà el seu proper desig, Bastian torna a portar Falkor al món real per perseguir abans els matons. La pel·lícula acaba amb la narració que Bastian tenia molts més desitjos i aventures, i afegeix: "però aquesta és una altra història".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada