Bloc personal,

dijous, 23 d’abril del 2020

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980)

[840]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Pedro Almodóvar
Guió: Pedro Almodóvar
Actors: Carmen Maura, Félix Rotaeta, Alaska

[ Comèdia ] 1h 22min

Sinopsi

IMDb (6,2):
“Pepi és violada pel policia que la va atrapar marihuana creixent al seu apartament. Ella busca venjança aconseguint que la seva esposa masoquista el deixi.”

Crítica

Bizarra!

És molt dolenta… de tant dolenta, és bizarra i, suposo, amb l’èxit posterior del director, ha esdevingut objecte de culte.

És interessant veure actors i actrius coneguts en els seus inicis… o el mateix Almodóvar. Ara mateix, diria que no l’havia vista mai… no la recordo, tot i que n’he vist tants troços que, potser pot semblar que sí.

M’ha agradat, molt també, els títols de crèdits i separador de Cesepé, amb originals cutres, però trencadors i propis de l’època. El recordo d’El Víbora.

Vista ara, és tan políticament incorrecte, que hi ha moments que fa cosa mirar-la, però cal recordar que, en el seu moment, el punk buscava justament això, la incomoditat de l’espectador i replantejar-te moltes coses. Potser ara seria un bon moment per tornar a replantejar-se coses, encara que fos des d’una perspectiva diferent, però amb l’objectiu de trencar normes i estereotips.

Resum (amb espòilers)

Pepi, una jove independent i resident a Madrid, emplena el seu àlbum d’enganxines Superman quan rep una visita inesperada d’un policia veí que li ha vist les plantes de marihuana mentre l’espiava a través dels binoculars de l’altra banda del carrer. Pepi intenta comprar el seu silenci amb una oferta de sexe oral, però en canvi, el policia la viola. Això arruïna les seves esperances de vendre la seva virginitat per una bona quantitat de diners. Asseditós de venjança, Pepi organitza que el seu amic Bom, un cantant punk adolescent, i la seva banda, Bomitoni (Bom i Toni i també un puny de Vomitoni-vomitona = big puke), per colpejar el policia. Amb vestits madrilenys i cantant sarsuela, els amics de Pepi donen a l’home una pallissa sense pietat una nit. Tot i això, l’endemà Pepi s’adona que havien atacat per error l’innocent germà bessó del policia.

Sense declaració, Pepi decideix una forma més complexa de venjança. Fa amistat amb la dona dòcil del policia, Luci, de Múrcia, amb l'excusa de rebre lliçons de teixir. La idea de Pepi és corrompre a Luci i treure-la del policia que es bat a la dona. Durant la primera classe de teixir, l'amic de Pepi, Bom, arriba a l'apartament dirigint-se al bany per tal de fer pipí. Això porta al suggeriment que, com que Luci se sent calenta, Bom s’hauria de posar sobre una cadira i orinar sobre la cara de Luci. El comportament agressiu de Bom satisfà el masoquisme de Luci i les dues dones es converteixen en amants. De tornada a casa, Luci té un argument amb el seu marit en què es queixa del que li havia fet a Pepi. Quan amenaça amb assotar-la i expulsar-la, amb un renovat sentit d'alliberament, Luci deixa el seu marit i la seva casa, mudant-se amb Bom.

Els tres amics, Pepi, Luci i Bom estan immersos en el panorama juvenil de Madrid, assistint a festes, clubs, concerts i trobant personatges indignants. En un dels concerts, Bom canta amb la seva banda, els Bomitonis, una cançó anomenada "Murciana marrana" (és a dir, la puta de Múrcia). Luci es converteix en un grup orgullós. El més destacat d’una de les parts és un concurs de talles de penis anomenat General Erections, una competició que busca el penis més gran, més esvelt i més desordenat. El guanyador rep l’oportunitat de fer el que vulgui, com vulgui, amb qui vulgui. Selecciona Luci per donar-li sexe oral, cosa que la converteix en la dona més envejada de la festa.

Amb el temps, Pepi es veu obligat a trobar feina, ja que el seu pare decideix aturar els ingressos. Ella es converteix en una escriptora creativa per a llocs publicitaris que dissenya anuncis de sudoració, nines menstruants i calces polivalents que absorbeixen l’orina i es poden doblar com un consolador. Pepi també comença a escriure un guió que serà la història dels amants de lesbianes Luci i Bom. El policia masclista busca desesperadament la seva dona. Mentrestant, aprofita el veí ingenu Charito, que està enamorat de Juan, el seu germà bessó. Pretenent ser Juan, el policia fa una bufetada, després agressiona sexualment Charito.

Finalment, el policia troba a Luci que surt d'una discoteca i la segresta dels seus dos amics. Li dóna a Luci una pallissa terrible que l’envia a l’hospital, on Pepi i Bom la visiten. Ràpidament s’adonen que han perdut Luci. Ha decidit tornar a la persona que maltracta el millor possible: el seu marit sàdic i tirànic. La seva brutalitat és la que Luci sempre ha volgut o s’hi ha acostumat. Ferida i embenada al seu llit d’hospital, Luci diu a Bom que torni a ell per a una vida d’abús. El Bom es perd sense Luci i es lamenta que el pop també està de moda. Pepi té la solució a tots dos problemes. Bom s’hauria d’entrar amb Pepi com a guardaespatlles i començar a cantar boleros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada