Bloc personal,

divendres, 17 d’abril del 2020

La tía Tula (1964)

[831]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Miguel Picazo
Guió: José Miguel Hernán, Manuel López Yubero
Actors: Aurora Bautista, Carlos Estrada, Irene Gutiérrez Caba

[ Drama ] 1h 49min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“Tula, una dona soltera de 31 anys, la germana de la qual acabava de morir, decideix viure a la casa del seu cunyat, Ramiro, empleat del banc i dels seus dos fills. Quan pren el control de les seves vides, exerceix el paper de dona-mare, però no accepta els compromisos sexuals ni les responsabilitats maternes del seu nou paper. A Ramiro li agrada perquè adora els seus fills, però rebutja el seu festeig. Desesperat Ramiro intenta violar-la i el sacerdot aconsella que es casi amb Ramiro. Tula insisteix en mantenir relacions platòniques, però en lloc de deixar la ciutat de casa seva, decideix portar-les al seu poble i, amb la presència de familiars, redirigir els sentiments de Ramiro cap a la memòria de la seva germana difunta. Ramiro viola la primera cosina de Tula, Juanita a la primera oportunitat, però la resta de la família no ho sap fins mesos després es fa evident que Juanita està embarassada. Ramiro es veu obligat a casar-se amb ella, portant als seus fills i nova esposa de les províncies a la ciutat.”

Crítica

Pel·liculot!

Aquesta Espanya fosca amb pinzellades d’aperturisme en blanc i negre. Ja ho deia jo: d’aquestes ja no se’n fan… i, salvant les diferències contextuals, es nota a faltar, especialment en la manera de fer.

Resum (amb espòilers)

Tula, una dona soltera de 31 anys, la germana de la qual acaba de morir, decideix portar a casa seva el seu cunyat Ramiro, un empleat del banc i els seus dos fills. A mesura que fa càrrec de la gestió de les seves vides, va usant gradualment els privilegis del seu cunyat i dels seus fills. Actua com a figura materna d'esposa, però no accepta els compromisos sexuals ni les responsabilitats maternes del seu nou rol.

Ramiro està atret per Tula mentre explica els seus fills, però li fa sentir els afectes. També és crítica amb el seu interès per altres dones. A mesura que la frustració sexual de Ramiro creix, intenta violar Tula. El sacerdot de Tula li aconsella casar-se amb Ramiro. Tula insisteix a mantenir una relació platònica ja que està acostumada a ser la seva pròpia mestressa, però en lloc d'expulsar-los de casa seva decideix portar-los al seu poble i amb la presència de més parents redirigir els sentiments de Ramiro cap a la memòria de la seva germana morta. Ramiro viola a Juanita, la seva cosina adolescent nul·la de Tula, però la resta de la família no se sap fins que mesos després és evident que Juanita està embarassada. Ramiro es veu obligat a casar-se amb ella, portant als seus fills i nova esposa a una vida fora de les províncies i cap a la ciutat.

El final del programa mostra a Tula que s’acomiadava del ménage quan el tren se’n va anar i va renunciar al seu estat de spinster.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada