Bloc personal,

dilluns, 13 d’abril del 2020

Muerte de un ciclista (1955)

[828]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Juan Antonio Bardem
Guió: Juan Antonio Bardem, Luis Fernando de Igoa (història original)
Actors: Lucia Bosè, Alberto Closas, Bruna Corrà

[ Crim, drama ] 1h 28min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“Una parella que té una aventura colpeja un ciclista amb el seu cotxe i no ofereix ajuda per por que la seva relació estigui exposada.”

Crítica

Ja no se’n fan d’aquestes…

Ni se’n faran… i és una pena perquè està molt ben treballada en tots els aspectes. Llàstima, també, del final recosit per la censura: no s’acaba d’entendre bé el final per aquell remuntatge que els va obligar la censura quan ja estava tota rodada.

Resum (amb espòilers)

María José, una jove dama de la burgesia madrilenya, i el seu amant Joan, un professor universitari, atropellen accidentalment, a un ciclista. S'aturen per comprovar el seu estat. Joan s'apropa a l'moribund, s'ajup i diu: "està viu", però, constret per ella -que es manté de peu amb duresa-, tots dos tornen a el cotxe, i fugen sobtadament turmentats pel remordiment i la por, que els perseguirà a cada moment fins que descobreixen que ningú sap res del que ha passat. Però en Joan predominarà el dolor i en ella la por.

Ella és assetjada per un crític d'art (Rafa), i ell, per la seva pròpia consciència. María José, dominada per la suspicàcia davant les molestes insinuacions de Rafa, que sembla insinuar, al seu parer, conèixer el que ha passat, tem per la integritat de la seva reputació social. Joan, per la seva banda, ofuscat per un sentiment de culpa, ocupa les seves ocupacions diàries, tot i que no cella en el seu esforç per conservar la calma, i assumir les seves tasques amb una aparent normalitat. No obstant això, un acte de negligència professional l'aboca a el descrèdit. Durant una de les seves classes una alumna (Matilde), surt a la pissarra per sotmetre a un examen. Durant el transcurs de l'exposició, la veu de l'alumna li sembla a Joan asfixiant, i li escanya el pensament, de tal manera, que acaba prorrumpiendo un crit, comminant-la a anar-se'n al seu lloc. A l'poc temps, Joan li suspèn l'examen, i com a conseqüència d'això, ha d'assumir les decisions dels seus superiors i afrontar les protestes dels alumnes.

No obstant això, aquest incident desperta amb més força la consciència d'ell, sobretot quan decideix visitar a la família de l'ciclista i es dóna compte de la misèria en què viu.

Posteriorment, no sense abans, avisar Maria Josep, decideix abandonar tot, i lliurar-se a la policia. Ella renúncia, però, a sacrificar la seva posició social i, per evitar-ho, atropella deliberadament Joan, a la mateixa carretera on fos atropellat el ciclista. A ella, sense saber-ho, li espera la mateixa fatalitat que a aquest. Mentre torna a casa, se li travessa un segon ciclista, i per evitar-ho, dóna un gir brusc, es precipita per un pont, i mor. El ciclista mira cap a les llums d'un lloc a mitja distància, no se sap si per demanar ajuda. El cas és que pren la seva bicicleta i se'n va de el lloc, sense quedar clar si va a declarar el que ha passat, encara que el més lògic és que denunciï que ha passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada