Bloc personal,

dijous, 11 de febrer del 2021

Pandorum (2009)

[974]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Christian Alvart
Guió: Travis Milloy
Actors: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet

[ Acció, terror, misteri ] 1h 48min

Sinopsi

IMDb (6,7):
“Dos membres de la tripulació d’una nau espacial es desperten d’una hipersilena per descobrir que falten tots els seus companys. Tot i això, sembla que no estan sols.”

Crítica

Vigent!

Em pensava que la tenia relacionada, però he vist que no. És de les poques que recordava pràcticament tot el que passava. No és cap cosa de l’altre món, però a mi em va agradar el primer cop i ara també.

Resum (amb espòilers)

Després que la superpoblació humana esgoti els recursos de la Terra, la humanitat construeix una arca interestel·lar, l’Elisi. Transporta 60.000 persones en un viatge de 123 anys per colonitzar Tanis, un planeta semblant a la Terra. Els passatgers es col·loquen en hipersil, i una tripulació rotativa es desperta cada dos anys per mantenir el vaixell. A vuit anys de la missió, el vaixell rep una transmissió de la Terra: "Sou tot el que ens queda. Bona sort i velocitat de Déu".

Temps desconegut després, dos membres de la tripulació de vol, el caporal Bower i el tinent Payton, es desperten. L’aparició inadequada de l’estat hibernatori els deixa a tots dos amb amnèsia parcial i possiblement pateixen pandorum, un trastorn relacionat amb l’espai que causa psicosi quan es troba sota coacció emocional. El vaixell experimenta pujades de potència causades per un reactor nuclear inestable i no poden entrar al pont. Mentre Payton es queda enrere per accedir a l'ordinador del vaixell, Bower utilitza el sistema de ventilació per buscar el reactor.

Bower troba primer un cos destripat i un mecànic ferit que li diu que escapi "d'ells". El soroll convoca un grup d’humanoides canibals que semblen respondre principalment al so. Continua i es troba amb una dona, Nadia, i un pagès, Manh, que no parla anglès; tots dos són hostils. Els anima a unir-se, i el trio fuig a una cambra barricada, on troben un cuiner anomenat Leland. Leland fa anys que està despert, viu de l’aigua que s’escola al vaixell, de les algues que crea i recorre al canibalisme. Payton es troba amb el caporal Gallo, que afirma que el vaixell es perd a l'espai i que va matar el seu equip en defensa pròpia.

Leland alimenta el grup de Bower i els mostra dibuixos murals que representen el que ha passat: després que la Terra desaparegués després d'una catàstrofe desconeguda, Gallo va tornar boig, va matar la seva tripulació i va provocar pandorum en altres passatgers. Després d'incorporar-los a una cultura violenta i tribal, Gallo va tornar a dormir. Ajudats per l’evolució accelerada d’un enzim destinat a ajudar els colons a adaptar-se a la vida de Tanis, els descendents s’han convertit en mutants canibals. Leland gasifica el grup amb la intenció de menjar-los, però Bower el convenç que el reactor s’ha d’estabilitzar.

Mentre busquen el reactor a la nau, Bower espera trobar a la seva dona en una zona per a famílies en estat de hipersol, però recorda que va morir amb tots els altres a la Terra quan es va negar a unir-se a ell. Aquesta revelació gairebé el fa renunciar i l’acosta a la bogeria. Després de sobreviure a una trobada amb els caníbals, el grup de Bower troba el reactor. Una multitud de mutants dormen sota el reactor i Bower creua una passarel·la per restablir-lo. La passarel·la s’ensorra i Bower baixa cap al pou mutant per arribar a una escala. Mentre Manh distreu els mutants, Bower reinicia el reactor i mata molts mutants. Leland fuig i Manh és arraconat pel líder mutant. Manh mata el líder, però és assassinat per un nen mutant que dubta a matar.

Gallo s’agita cada vegada més i Payton prepara un sedant. Mentre lluiten pel sedant, Gallo es revela com una al·lucinació i Payton és el mateix Gallo, ara un home gran. Gallo va matar el veritable Payton fa molt de temps quan va desenvolupar pandorum en sentir que la Terra havia desaparegut. Com que va entrar a la vaina de Payton, Gallo es va creure erròniament que era Payton quan es va despertar amb amnèsia. Leland arriba al pont i Gallo el mata amb el sedant. Quan Bower i Nadia s’enfronten a ell, Gallo obre les persianes de les finestres del pont, revelant que el vaixell es troba a la deriva en un espai profund sense estrelles visibles. El xoc empeny Bower cap a la bogeria. Aprofitant l'estat mental de Bower, Gallo sosté que han de mantenir la societat violenta en lloc de reviure la civilització.

Nadia observa la vida oceànica bioluminescent a través de les finestres i l'ordinador mostra que han passat 923 anys des del llançament de la missió. El vaixell va arribar a Tanis fa 800 anys i va aterrar a l'oceà. Bower al·lucina un atac mutant i trenca una finestra. Mentre l’aigua s’aboca al vaixell, la Nadia i la Bower pugen a una beina hipersolida. La inundació desencadena un protocol d'emergència que expulsa totes les beines actives a la superfície, mentre Gallo i els mutants restants ofeguen. Bower i Nadia apareixen a prop d’una costa frondosa i són testimonis de la pujada de les altres beines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada