Bloc personal,

dimarts, 16 de febrer del 2021

Swamp Thing (1982)

[977]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Wes Craven
Guió: Wes Craven
Actors: Louis Jourdan, Adrienne Barbeau, Ray Wise

[ Terror, ciència ficció ] 1h 31min

Sinopsi

IMDb (5,4):
“Després d'un incident violent amb un producte químic especial, un científic investigador es converteix en un monstre de plantes de pantà.”

Crítica

El temps la fa millor del que és…

Com totes les de sèrie B, el pas del temps les converteix en entranyables i semblen millor del que són. És un nyap com una casa, però fa gràcia veure segons quins estereotips…

Resum (amb espòilers)

Després que un científic sigui assassinat misteriosament mentre assistia a un projecte de bioenginyeria altament secret als pantans del sud americà, la treballadora del govern Alice Cable arriba als pantans per servir-lo de substitut. L’Alicia s’adona immediatament que un dels sensors del pantà de l’equip ha funcionat malament, però el seu guia, Charlie, la presenta a Harry Ritter, el supervisor del projecte. Charlie explica a Ritter un rumor sobre un malvat líder paramilitar anomenat Anton Arcane, que té intenció de segrestar la seva operació. Mentre Charlie informa Ritter sobre la situació, Alice es presenta amb la doctora Linda Holland i el seu germà, el científic principal Dr. Alec Holland, que la fa de gira i l’anima a admirar la bellesa dels pantans.

En tornar al lloc, però, Ritter i Charlie renyen a Alice per distreure a Alec. Quan Alice menciona el sensor trencat, Ritter revela que el seu predecessor estava intentant reparar-lo quan el van matar. Després de constatar la desaparició d’un dels seus treballadors, el grup sent un fort esclat i torna al laboratori, on Linda mostra el seu recent avenç: una barreja brillant de planta amb propietats explosives. Alec mostra a Alícia una planta híbrida i una cèl·lula animal, el seu preuat descobriment. Un temps després, Alec es va adonar que les gotes de fórmula de Linda van generar un ràpid creixement de les plantes a les superfícies que van tocar. Superat d’excitació, Alec fa un petó a Alice abans d’enviar-la a recuperar Ritter a la sala de control. Tot i que l’habitació està buida, veu que les fotografies de la càmera de seguretat de Charlie estan disparades. De sobte, un grup d’agents paramilitars l’atacen i assalten el laboratori d’Alec. Un home semblant a Ritter avança, però es treu la màscara i es revela com Arcà. Quan Arcane dispara a Linda per haver intentat escapar amb la fórmula, Alec agafa el vas de precipitats, però s’ensorra, provocant que els productes químics vessats el cremin. Corre cap a fora i es capbussa al pantà per apagar les flames mentre esclataven una sèrie d’explosions de l’aigua.

Durant la nit, els secuaces d’Arcane destrueixen les instal·lacions i eliminen totes les proves del treball de l’equip. A la matinada, un secuari captura Alice i intenta ofegar-la al pantà, però una criatura verda i humana l’arrossega a terra i persegueix dos dels homes d’Arcane. Mentrestant, a la seva mansió, Arcane i la seva secretària s’adonen que el butlletí més recent d’Alec falta al saqueig. Alice corre cap a una benzinera propera per trucar als seus empresaris per demanar ajuda; l'operador es connecta amb Ritter, que afirma haver estat cridat fora del lloc abans de l'atac. Després de revelar que va robar l'últim quadern d'Alec, Alice espera el retorn de Ritter al costat del jove auxiliar de benzinera, Jude, però els homes d'Arcane arriben i la persegueixen pel bosc. De sobte, apareix la cosa del pantà i torna a espantar els perseguidors, immunes als seus trets. Un cop sola, Alice intenta escapar del monstre i, a contracor, torna a passar cap als arbres. Jude troba a Alice i la condueix a una cabana propera per canviar-se de roba. Més tard, Arcane instrueix els seus homes per trobar a Alice, amb l'esperança que els conduirà a la criatura.

L’Alice i la Jude fan una volta al pantà fins que arriben al moll prop de les restes del laboratori. Espia la cosa del pantà ajupida entre les ruïnes, agafant el medalló de Linda i torna ràpidament al vaixell, prometent portar el quadern final d’Alec a Washington, DC Minuts més tard, diversos vaixells dels homes d’Arcane s’acosten a Alice i Jude, atraient la criatura de el seu amagatall entre les canyes. Tot i les seves bales i granades, els Swamp Thing enginyen un elaborat accident de vaixell. Encara que preocupat per la seva intel·ligència, Arcane ordena al seu secuaz principal, Bruno, que continuï la recerca. Moments després de donar instruccions a Jude perquè escapés amb la llibreta d’Alec, Alice sent el crit cridar amb angoixa, però és segrestada abans de respondre. The Swamp Thing troba el cos sense vida de Jude i pressiona una mà contra el cap, creant una resplendor verdosa que el revifa a l'instant. Recuperant la consciència, Jude s’adona que la criatura és amiga d’Alice i li dóna la llibreta per a la seva custòdia. Al vaixell d'Arcane, Alice llença el segrestador, Ferret, per la borda, després es submergeix a l'aigua i neda a terra. Un cop a terra, Alice xoca amb el Swamp Thing, que crida el seu nom. Ferret es retalla el braç de la cosa del pantà amb un ganivet, però la criatura li trenca fàcilment el coll, provocant que Alice es desmai. Es desperta en l’abraçada del monstre mentre li presenta una planta d’orquídies. La cosa del pantà li parla, i ella ho reconeix com Alec. Més tard, es despulla i es deixa submergir-se a l'aigua mentre el monstre camina a la vora dels marges. Després de vestir-se d'Alicia, els homes d'Arcane la segueixen, capturen la cosa del pantà en una xarxa i recuperen el quadern final.

Aquella nit, Arcane convida Alice a un sopar formal celebrant la seva duplicació de la fórmula dels Hollands. Moments després d’haver brindat per la possible immortalitat, Arcane revela que li va passar secretament la primera dosi a Bruno, que comença a convulsionar. El cos de l’home encongit es redueix a la meitat de la mida a mesura que creix les orelles punxegudes i el crani deformat. Arcane el tanca en una masmorra al costat de la cosa del pantà, preguntant a aquesta última criatura per què va fallar l’experiment. The Swamp Thing revela que la fórmula no produeix força, sinó que amplifica les qualitats naturals d'una persona, explicant que la timidesa de Bruno va provocar la seva disminució de l'estatura.

Després de tancar Alice a la masmorra amb ells, Arcane torna al seu estudi i beu un got de fórmula. Un feix de llum solar emès per la porta torna a fer créixer el braç que falta al Swamp Thing, cosa que permet a la criatura alliberar-se, Alice i Bruno. Al pis de dalt, Arcane es transforma en un pelut, senglar com una bèstia, i baixa als calabossos. Allà, descobreix que els seus captius han fugit a través d’un túnel submarí que condueix de tornada al pantà. Un temps després, Alice i la cosa del pantà surten de l'aigua, seguits de prop pel monstre d'Arcane, que apunyeix Alice amb una espasa. The Swamp Thing reviu a Alice, que l’alerta de Arcane, a qui finalment mata. La criatura es torna a marxar, però Alícia reclama que es quedi per ajudar-lo a reconstruir la seva obra. Ell es nega, però promet tornar-hi aviat. Moments després, Jude emergeix dels arbres i l’abraça mentre observen la fusta del Swamp Thing a través del pantà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada