Bloc personal,

divendres, 5 de febrer del 2021

The Dig (2021)

[970]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Simon Stone
Guió: Moira Buffini, John Preston (novel·la)
Actors: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James

[ Biografia, drama, història ] 1h 52min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Un arqueòleg s'embarca en l'excavació històricament important de Sutton Hoo el 1938.”

Crítica

Delicada.

Just abans de la segona guerra mundial, un arqueòleg troba el jaciment anglosaxó més important que s’ha trobat mai en el que es demostra que ja estaven molt més desenvolupats culturalment del que es pensava fins aleshores, on es tenia clara la supremacia vikinga. Tot molt ben relatat i ambientat, volent reconèixer anys després la feina feta per algú que, al no tenir els estudis pertinents, va ser ningunejat en el seu moment.

Resum (amb espòilers)

El 1939, la propietària del terreny de Suffolk, Edith Pretty, contracta l’arqueòleg-excavador autodidacta local Basil Brown per fer front als grans túmuls funeraris de la seva finca rural a Sutton Hoo. Al principi, ella ofereix els mateixos diners que va rebre del Museu Ipswich, que era aproximadament del salari mínim agrícola [2], però ell diu que és inadequat; de manera que augmenta la seva oferta un 12% fins a 2 lliures setmanals (aproximadament 120 lliures el 2020), cosa que ell accepta. Els seus antics empresaris intenten, sense èxit, convèncer Brown de treballar en una vil·la romana que consideren més important. Ignoren Brown, que va deixar l'escola amb només 12 anys, quan suggereix que els monticles podrien ser anglosaxons en lloc de l'època víking més comuna.

Treballant amb uns quants ajudants de la finca, Brown va excavant lentament el més prometedor dels monticles. Un dia, la trinxera s’ensorra contra ell, però és excavat a temps i revifat. Mentrestant, passa més temps amb Edith, una vídua, i el seu fill petit, Robert, i ignora les cartes diàries de la seva dona, May. Edith lluita amb problemes de salut i el seu metge l’adverteix per evitar l’estrès.

A Brown li sorprèn descobrir els reblons de ferro d’un vaixell, cosa que només podria convertir-lo en el lloc d’enterrament d’algú d’una gran distinció, com ara un rei. El destacat arqueòleg local James Reid Moir intenta unir-se a l’excavació però és rebutjat; Edith contracta al seu cosí Rory Lomax perquè s’uneixi al projecte. Les notícies del descobriment aviat es difonen, i l'arqueòleg de Cambridge Charles Phillips arriba, declara que el lloc és d'importància nacional i es fa càrrec de l'excavació per ordre de l'Oficina de Treballs.

Quan s’acosta la guerra, Philips incorpora un gran equip, inclòs Peggy Piggott, que descobreix el primer artefacte anglosaxó. Brown només es conserva per mantenir el lloc en ordre, però Edith intervé i reprèn les excavacions. Brown descobreix un merovingi Tremissis, una petita moneda d'or de l'antiguitat tardana, i Philips declara que el lloc té una importància històrica important. Philips vol enviar tots els articles al British Museum, però Edith, preocupada per les batudes de guerra a Londres, fa valer els seus drets. Una investigació confirma que és la propietària del vaixell i el seu preuat tresor de béns greus, però es desespera a mesura que la seva salut continua disminuint.

Peggy, descuidada pel seu marit Stuart, comença un romanç amb Rory, però aviat és cridat per la Royal Air Force. Edith decideix donar el tresor de Sutton Hoo al British Museum, sol·licitant que a Brown se li reconegui el seu treball. Mor el 1942.

Una nota indica que el tresor es va amagar al metro de Londres durant la guerra i es va exposar per primera vegada -sense mencionar Basil Brown- nou anys després de la mort d’Edith. Només recentment, Brown va rebre el crèdit total per la seva contribució i el seu nom ara es mostra permanentment al costat de Pretty's al British Museum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada