Bloc personal,

divendres, 19 de febrer del 2021

Ball of Fire (1941)

[979]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Howard Hawks
Guió: Charles Brackett, Billy Wilder
Actors: Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oskar Homolka

[ Comèdia, romanç ] 1h 51min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Un grup de professors que treballen en una nova enciclopèdia es troben amb una cantant de club nocturn que la policia vol buscar per ajudar a fer caure el seu amant, cap de la mafia.”

Crítica

Records d’infantesa…

Gary Cooper és Gary Cooper… només amb el nom ja fa. Però la Barbara Stanwyck es menja tots els personatges de la pel·lícula en actitud i mirada. Només veure-la justifica totes les altres mediocritats, esterotips, classisme i racisme del cinema de l’època.

No tenia clar si hi havia una altra versió d’aquesta pel·lícula, que recordava amb bastanta claredat de veure-la una i altra vegada per la televisió en blanc i negre. I sí, efectivament, aquesta pel·lícula és en blanc i negre, però set anys més tard van decidir fer-la en color, tot i que jo igualment la vaig veure també en blanc i negre pel televisor, amb tot un seguit d’all-stars de la música d’aquells moments: Benny Goodman, Louis Armstrong, Tommy Dorsey, Lionel Hampton… músics que ara estic redescobrint.

Segueix la meva fascinació per les pel·lícules en blanc i negre, ara que es poden veure digitalitzades amb un mínim de qualitat, només per gaudir de la il·luminació que després, amb el color, es va perdre, en la meva opinió…

Resum (amb espòilers)

Un grup de professors, tots solters, excepte el vidu, viuen junts des de fa uns anys en una residència de la ciutat de Nova York, compilant una enciclopèdia de tot el coneixement humà. El més jove, el professor Bertram Potts (Gary Cooper), és un gramàtic que investiga l'argot americà modern. Els professors estan acostumats a treballar en relativa aïllament a un ritme pausat amb una governant primària, la senyoreta Bragg, que els vetlla. La seva impacient patrocinadora financera, la senyoreta Totten, exigeix ​​de sobte que acabin la seva feina aviat.

Aventurant-se a fer investigacions independents, Bertram s’interessa pel vocabulari de l’argot de l’intèrpret de discoteques Katherine "Sugarpuss" O'Shea (Barbara Stanwyck). Ella es resisteix a ajudar-lo en la seva investigació fins que de sobte necessita un lloc on amagar-se de la policia, que la vol preguntar sobre el seu xicot, el cap de la mafia, Joe Lilac. Sugarpuss es refugia a la casa on viuen i treballen els professors, malgrat les objeccions de Bertram i l'amenaça de la seva mestressa de casa per marxar a causa d'ella. Mentrestant, Joe decideix casar-se amb ella, però només perquè com a esposa no seria capaç de declarar contra ell.

Els professors aviat s’enamoren de la seva feminitat i comença a agradar-los. Sugarpuss els ensenya a fer conga i demostra a Bertram el significat de la frase "yum yum" petons. Se sent atreta per Bertram, que correspon proposant-li matrimoni. Evita donar-li resposta a la proposta i accepta el pla de Joe de fer que els professors la condueixin a Nova Jersey per casar-se amb ell. Després d'una sèrie de desventures, inclòs un accident de cotxe, Sugarpuss s'adona que està enamorada de Bertram, però es veu obligada a seguir endavant amb el seu matrimoni amb Joe per salvar els professors dels seus secuaces. Mentrestant, Bertram, inconscient de l’amor de Sugarpuss per ell, es prepara per reprendre la seva investigació, més trist però més savi, fins que descobreix els seus veritables sentiments.

Els professors acaben burlant a Joe i els seus secuaces i rescaten Sugarpuss. Decideix que no és prou bona per a Bertram, però la seva aplicació contundent d'un petó canvia d'opinió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada