Bloc personal,

divendres, 12 de febrer del 2021

Seungriho (2021) (Space Sweepers)

[975]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Sung-hee Jo
Actors: Song Joong-Ki, Kim Tae-ri, Seon-kyu Jin

[ Acció, aventura, drama ] 2h 16min

Sinopsi

IMDb (6,6):
“Ambientat l'any 2092 i segueix la tripulació d'un vaixell col·leccionista d'escombraries espacials anomenat The Victory. Quan descobreixen un robot humanoide anomenat Dorothy que se sap que és una arma de destrucció massiva, s’impliquen en un arriscat negoci.”

Crítica

Barroca!

Com la majoria de pel·lícules orientals (aquesta és sud-coreana) de ciència ficció. Fins i tot un punt recarregada, però si et planteges que és per passar l’estona, tot s’hi val.

Resum (amb espòilers)

La trama es situa l'any 2092. La Terra s'ha convertit en gairebé inhabitable a mesura que els arbres es deterioren i els deserts abasten les terres. Fugint de la terra malalta, la corporació UTS construeix una nova llar en òrbita per a la humanitat. Però només uns pocs escollits poden ascendir i convertir-se en ciutadans de la UTS. Sota l’orientació del fundador i CEO de la UTS, notable científic, filantrop i humanitari James Sullivan, la companyia treballa per fer de Mart una nova Terra, cultivar plantes modificades genèticament al planeta i convertir-la en un entorn hospitalari per als humans.

Mentrestant, a la Terra, les persones que no es poden permetre el luxe d’ascendir als espais de vida orbitants construïts per la UTS respiren aire contaminat i lluiten per alimentar les seves famílies mentre lluiten per calamitats naturals i provocades per l’home que es repeteixen amb freqüència. Per regular la població a l'òrbita i vigilar els no ciutadans, UTS els governa mitjançant un estricte conjunt de normes i impostos. Molts no ciutadans, de tot el món, treballen com a escombradores d’espai, recollint les restes espacials que suren a l’òrbita de la Terra i les venen a la companyia per a la seva supervivència. La trama segueix a una tripulació de col·leccionistes d’escombraries espacials i al seu vaixell anomenat The Victory.

La tripulació de la Victòria compta amb Kim Tae-ho, Tiger Park i Bubs (An Android), dirigits pel capità Jang. Tiger Park maneja la maquinària dels vaixells i era un home mercenari / càrtel a la Terra. Bubs solia ser un soldat robot, però ara ajuda a reparar el vaixell, llença la xarxa per escombraries espacials i recapta diners per obtenir un empelt de pell complet. El capità Jang va ser un dels genis infantils patrocinat per UTS que va crear diversos invents d'alta tecnologia per a l'empresa, però després de conèixer el veritable funcionament de la companyia, va intentar assassinar James Sullivan. La seva tripulació va morir i Sullivan va sobreviure, de manera que va canviar d’identitat i ara és alcohòlica. També és una badass certificada. Tae-ho, una vegada un nen soldat, està a la caça de la seva filla (Sun-ni), perduda a l'espai, per la qual cosa necessita molts diners. El seu únic objectiu vital és recaptar la quantitat necessària perquè les autoritats puguin ajudar a localitzar la seva filla abans que surti de l'òrbita i es perdi per sempre a l'espai.

Les seves vides prenen un gir enorme quan, després d’escollir un cotxe que surava a l’òrbita, hi descobreixen un nen, salvat de l’impacte per diversos coixins de seguretat. El nen humanoide, tal com s’identifica en les notícies, és un robot anomenat Dorothy que se sap que és una arma de destrucció massiva. Al seu interior hi ha una bomba d’hidrogen que, si s’explota, incinerarà tot el que hi ha a l’interval. Es diu que va ser creada pel grup terrorista Black Fox i la volen els òrgans de govern de la UTS. La tripulació també troba un telèfon intel·ligent a la bossa de Dorothy amb diverses trucades perdudes d'un Kang Hae-yo. Tornen a trucar i assumint que l’altra part seria el grup de Black Fox, negocien dos milions de dòlars per retornar Dorothy. Excepte, quan Tiger Park troba Dorothy dibuixant a la seva cabina i inicia una conversa amb ella, es veu atret per la nena que no presenta cap comportament semblant a un robot.

Veiem a James Sullivan parlant amb la seva gent, demanant-li que li portin Dorothy a tota costa.

Tae-ho i Tiger Park porten Dorothy a un club nocturn per a intercanvi, però ella s'escapa quan els dos es distreuen. Els soldats de la UTS van intervenir i es produeix un tiroteig. Tiger Park i Tae-ho localitzen Dorothy enmig de la multitud i corren a salvar-se a ella i a ells mateixos quan el soldat 01 els posa a zero i dispara un blaster. Dorothy ho veu, els seus ulls canvien de color i el trio està protegit de l'explosió per una mena de camp de força al seu voltant, probablement creat pel nen. Al vaixell, el capità Jang ho està veient tot des que havia piratejat les càmeres. També s’adona de l’home que va venir a recollir Dorothy cridant darrere seu i cridant-la Kot-Nim. Mentre mira Dorothy protegir Tae-ho i Tiger Park, alguna cosa clica a la ment de Jang. Mentrestant, el trio torna al vaixell i Dorothy s’ocupa de dibuixar i tocar. Quan Jang li pregunta com es diu, Dorothy diu que Kot-Nim és el seu nom coreà. Tae-ho la ignora en gran mesura que Tiger Park es fa amic amb ella i li suggereix mantenir-la. No obstant això, carregat de deutes i el seu profund pesar per haver perdut Sun-ni, Tae-ho rebutja la idea i va a establir una altra trucada amb Kang Hae-yo per reordenar el canvi mentre porten el vaixell a la fàbrica i reparen les seves parts trencades.

Dins de la fàbrica, passen algunes coses en seqüència. Dorothy i Tae-ho troben i venen tomàquets (que Dorothy havia ajudat a créixer a partir d'un arbre mort). El capità Jang troba papers a la motxilla de Dorothy i els recorre. Bubs maquilla Dorothy i li explica la història de Tae ho. Quan Sullivan era un nen soldat que Sullivan portava a l’espai, Tae-ho va ser el Soldier 01 durant molt de temps, establint registres al seu camp a la jove edat de 17 anys. En un dels seus viatges, Tae-ho va abatre un vaixell. que portava diversos no ciutadans (aparentment fugint). Un cop a bord, va notar un nounat en braços d’una dona morta. Com que Tae-ho tenia cert poder en aquell moment i era un ric ciutadà de la UTS, va adoptar la nena i es va convertir en pare a l'edat de 20 anys. No obstant això, la seva filla Sun-ni va despertar la seva humanitat i Tae ho es va trobar incapaç de va ferir els altres mentre Sun-ni creixia. Com a resultat, va ser acomiadat de la força i expulsat de l'espai habitable UTS, a la planta de la fàbrica, com a no ciutadà. Després d'un any de sensellarisme, Tae-ho estava desesperat pels diners. Va fer que es desprengués de Sun-ni mentre perseguia després del següent menjar i bevia desolat. Un dia així, quan Tae-ho bevia a la planta del mercat de la fàbrica, Sun-ni s’allunyava una mica, un estrany soroll va distreure la nena. Es va aventurar mentre Tae-ho estava centrat en l'alcohol. El soroll era un vaixell que es va estavellar en una part de la fàbrica, a prop d’on Sun-ni havia caminat ara. L'impacte la va fer volar abans que Tae-ho s'adonés. Va veure als sunnites allunyar-se de l’espai i no va poder fer res, ja que estava tancat en una part de la fàbrica ara segellada. Els agents li van dir que havia de pagar en efectiu per localitzar el cos de Sun-ni, cosa que ara impulsa el seu desig de guanyar diners.

El banc agafa el vaixell i hi posa un avís. Tae-ho, Tiger Park i Bubs corren cap als oficials i Kot-Nim va al safareig però un home emmascarat la segueix allà. Els seus crits alerten Tae-ho i Tiger Park que s’afanyen a salvar-la, però que són emboscats per un grup de persones emmascarades. Tiger Park els guanya a tots i després intervé el capità Jang. Aquestes persones es desenmascaren com altres col·leccionistes de brossa espacial. El seu líder explica que Black Fox no és una organització terrorista, sinó un grup ecologista. I Kot-Nim no és un androide, sinó un nen humà. Nascut amb una malaltia congènita, el nen es moria quan el seu pare, Kang Hye-on, li va injectar nanobots (un virus espacial) com a última oportunitat d’ajudar el seu fill. Els nanobots van ajudar a tractar Kot-Nim. Però també li van donar un poder únic. Atès que els nanobots són atrets per altres nanobots, Kot-Nim ara podria convocar el virus i curar i protegir les coses. Podria manipular els nanobots i fer créixer plantes, fins i tot mortes, per convertir-les en sanes. Sullivan ho va descobrir i va utilitzar Kot-Nim per convertir Mart en un planeta verd i bruc. Ara planejava deixar només els millors compradors a Mart. Sullivan també volia que la gent estigués desesperada per traslladar-se a Mart, cosa que no passaria a no ser que la Terra fos inhòspita. Per tant, va planejar matar Dorothy en una explosió de bomba d’hidrogen (ja que els nanobots només es podien destruir trencant-los en àtoms a una temperatura molt alta). La bomba d’hidrogen es va plantar a la fàbrica. Com que estava més a prop de la terra, l'explosió provocaria que es catapultés al planeta, provocant tsunamis massius i terratrèmols a tot el planeta, destruint-lo i convertint Mart en l'única opció viable per a tots els humans.

En assabentar-se d'això, l'equip decideix unir Kot-Nim amb el seu pare i desactivar la bomba simultàniament quan els soldats UTS entren a la fàbrica. La gent de la Guineu Negra i la tripulació de la Victòria decideixen reunir-se més tard, el primer promet portar el Dr. Kang també al punt de trobada, i Tae-ho es porta amb Kot-Nim mentre la resta es desmunta. Tot i els atacs del soldat 01, Tae-ho i Kot-nim aconsegueixen fugir al seu vaixell amb l'ajut de Tiger Park, Bubs i el capità Jang. Entren en un camp de deixalles espacials mentre intenten fugir de les tropes d’atac quan els nanobots envolten la seva nau. Però, Kot-nim obre els ulls i tots els nanobots es dispersen, deixant la nau reparada fins a cert punt. Esperen en òrbita de moment i després entren a la fàbrica on està prevista la trobada, per ser emboscats per les mines EMP. Els soldats de l'UTS maten a tothom, inclòs el Dr. Kang, excepte Kot-Nim i l'equip Victory. S’emporten Kot-Nim i apareix Sullivan, donant a Tae-ho dos milions de dòlars a canvi d’abandonar Kot-Nim. Tae-ho s’emporta els diners però la resta decideix salvar Kot-Nim, encara que els mata. Tae-ho dóna els diners als oficials de la UTS i li lliuren les darreres restes trobades de Sun-ni: la roba, els llapis de colors i el llibre d'escriptura coreà. Sun-ni hi havia escrit que volia ser una bona persona com el seu pare. Això recorda a Tae-ho la promesa que va fer a Sun-ni, de ser el millor home que mai hagués conegut. Torna al vaixell amb un nou zel, i l'equip decideix anar a salvar Kot-Nim.

Sullivan entra en directe per presentar la seva cerimònia d'obertura de Mart. Mentrestant, al nucli antigravedat del centre de la fàbrica, la bomba ha estat armada i Kot-Nim està lligat a una cadira. L’equip arriba allà i allibera Kot-Nim. Però el capità Jang descobreix que la bomba no es pot desactivar. No només destruirà res del seu rang d’explosió, sinó que també destruirà els nanobots a prop de 5.000 quilòmetres. L'única manera de salvar Kot-Nim és si està fora de l'abast. Per tant, l’equip marxa, però el soldat 01 l’interromp. Tiger Park lluita amb ella i l’expulsa del vaixell. L’equip envia una advertència a la resta d’escombreres espacials que els ajuden lluitant contra les tropes d’atac. Tiger Park i Tae-ho funcionen a ple rendiment, però a poca distància, són interceptats pel mateix Sullivan, que sembla que ha viscut fins a 150 anys substituint els seus òrgans una i altra vegada. En un vaixell propi, intenta lluitar contra la tripulació. El capità Jang està greument ferit. Bubs perd la meitat inferior, però la meitat superior la salva Jang. Quan sembla que han perdut la batalla, Tiger Park i Tae-ho aconsegueixen un impuls final que posa el vaixell just fora del rang d’explosió. És aleshores quan la tripulació revela a Sullivan, que està enganxat a The Victory, que Dorothy / Kot-Nim estava fora de perill amb altres escombradores espacials. En canvi, Victory havia tret la bomba del nucli i la portava lluny, disposada a sacrificar les seves vides per salvar la terra i Kot-Nim. L'explosió segueix, matant Sullivan. No obstant això, Kot-Nim ha convocat els nanobots a temps i salven The Victory, mantenint la tripulació segura.

Kot-Nim és adoptat per la tripulació. Bubs s’empelta la pell. Tiger Park i Tae-Ho de vegades porten Kot-Nim a la Terra per ajudar a fer créixer els arbres. Continuen amb l’escombrat espacial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada