Bloc personal,

dimecres, 17 de febrer del 2021

Saturday Night Fever (1977)

[978]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: John Badham
Guió: Nik Cohn (novel·la), Norman Wexler
Actors: John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller

[ Drama, música ] 1h 58min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Ansiós pel seu futur després de l'escola secundària, un jove italoamericà de 19 anys de Brooklyn intenta fugir de la dura realitat de la seva desoladora vida familiar dominant la pista de ball de la discoteca local.”

Crítica

Curiosa…

Mai m’ha agradat especialment, però haig de reconèixer que està molt bé. És curiós escoltar en la versió original com, de fet, estan ballant pràcticament sense àudio, perquè se senten les pases i fregs de la roba quan, se suposa, haurien de tenir el volum al màxim. El mític ball coreografiat amb la resta de ballarins és totalment ridícul i fa molta gràcia veure com s’ha idealitzat.

Resum (amb espòilers)

Tony Manero és un italià americà de 19 anys del barri de Bay Ridge, a Brooklyn, Nova York. Viu amb els seus pares, la seva àvia i la seva germana petita, i treballa en un lloc sense sortida en una petita ferreteria. Per fugir del seu dia a dia, Tony va a Odyssey 2001, un discoteca local, on és el rei de la pista de ball i rep l'admiració i el respecte que anhela. Tony té quatre amics propers italoamericans: Joey, Double J, Gus i Bobby C. Un membre marginal del seu grup d’amics és Annette, una noia del barri que està enamorada de Tony; tanmateix, no l’atrau.

Tony i els seus amics s’aturen ritualment al pont Verrazzano-Narrows per pallassar. El pont té una importància especial per a Tony com a símbol d’escapament a una vida millor.

Tony accepta ser la parella d'Annette en un pròxim concurs de dansa, però la seva felicitat és efímera quan Tony queda fascinada per una altra dona del club, Stephanie Mangano, les habilitats del qual de ball superen les d'Annette. Tot i que Stephanie rebutja els avenços de Tony, finalment accepta ser la seva parella a la competició de ball, sempre que la seva parella segueixi sent professional.

El germà gran de Tony, Frank Jr., que era l'orgull de la família des que va ser ordenat sacerdot catòlic, porta la desesperació als seus pares i àvia quan els diu que va deixar el sacerdoci. Tony comparteix una càlida relació amb Frank Jr., però se sent satisfet que ell, Tony, ja no sigui l'ovella negra de la família. Frank Jr li diu a Tony que mai no va voler ser sacerdot i que només ho va fer per fer feliços als seus pares. Frank Jr. anima a Tony a fer alguna cosa amb el seu ball.

Quan anava de casa a la botiga de queviures, Gus és atacat per una banda i ingressat a l’hospital. Li explica a Tony i als seus amics que els seus atacants eren les barracudes, una banda de Puerto Rico. Mentrestant, Bobby C. ha estat intentant sortir de la seva relació amb la seva devota núvia catòlica, Pauline, que està embarassada del seu fill. Davant la pressió de la seva família i d'altres per casar-se amb ella, Bobby pregunta a Frank Jr. si el Papa li concediria la dispensa per l'avortament. Quan Frank li diu que una cosa així seria molt improbable, augmenten les sensacions de desesperació de Bobby.

Finalment, el grup es venja de les barracudes i estavella el cotxe de Bobby C al seu lloc de trobada. Tony, Double J i Joey baixen del cotxe per lluitar, però Bobby C. fuig quan un membre de la banda intenta atacar-lo al cotxe. Quan el grup visita a Gus a l'hospital, s'enfaden quan els diu que pot haver identificat la banda equivocada. Més tard, Tony i Stephanie ballen a la competició i acaben guanyant el primer premi. Tot i això, Tony creu que una parella portoricana va tenir un millor rendiment i que la decisió dels jutges estava motivada per motius racials. Dóna a la parella portoricana el seu trofeu i premis, i se’n va amb Stephanie. Un cop fora al cotxe de Bobby, Tony intenta violar Stephanie, però ella resisteix i fuig d'ell.

Els amics de Tony arriben al cotxe juntament amb una Annette intoxicada. Joey diu que ha acceptat tenir relacions sexuals amb tothom. Tony intenta allunyar-la, però és sotmès per Double J i Joey, i marxa malhumorat amb el grup al cotxe. Joey té relacions sexuals amb Annette al seient del darrere del cotxe. Quan Joey acaba amb Annette, canvia de lloc amb Double J, que després procedeix a la violació d'Annette malgrat les seves fortes protestes amb Tony clarament incòmode amb la situació al seient davanter. Bobby C. arrossega el cotxe al pont Verrazzano – Narrows per obtenir les seves trapelles habituals de pujada per cable. En lloc d’abstenir-se com de costum, Bobby realitza acrobàcies de manera més temerària que la resta de la colla. En adonar-se que actua de manera temerària, Tony intenta que baixi. El fort sentiment de desesperació de Bobby, la situació amb Pauline i la promesa incomplerta de Tony de trucar-lo més d'hora aquell dia condueixen a una tirada suïcida sobre la falta de cura de Tony abans que Bobby rellisqui i caigui a la mort a l'aigua de sota.

Disgustat i desil·lusionat pels seus amics, la seva família i la seva vida, Tony s’enfonsa, deixant enrere a Double J, Joey i Annette i passa la resta de la nit muntant el grafit pintat al metro a Manhattan. El matí ha començat a aparèixer a l'apartament de Stephanie. Es disculpa pel seu mal comportament, dient-li que planeja traslladar-se de Brooklyn a Manhattan per intentar iniciar una nova vida. Tony i Stephanie recuperen la seva relació i accepten ser amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada