Bloc personal,

dissabte, 1 d’abril del 2023

Boku dake ga Inai Machi (2016)
[Live-action] (Erased)

[1188]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yūichirō Hirakawa
Guió: Noriko Gotō (manga: Kei Sanbe)
Actors: Tatsuya Fujiwara, Kasumi Arimura, Tsubasa Nakagawa, Rio Suzuki
Estrena: 19/03/16
Títol original: 僕だけがいない街

[ Drama, misteri, ciència ficció, thriller ] 2 h.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,4):
“El mangaka Satoru Fujinuma s’està esforçant en publicar alguna cosa perquè li costa expressar-se. No obstant això, té una capacitat sobrenatural de veure's obligat a prevenir morts i catàstrofes en ser enviat enrere en el temps abans de l'incident, repetint el temps fins que s'evita l'accident. Un dia, es veu involucrat en un accident que l'incrimina com a assassí. Desesperat per salvar la víctima, es torna enrere en el temps només per trobar-se com a alumne de primària un mes abans que la seva companya de classe Kayo Hinazuki desaparegués. El Satoru ara s'embarca en una nova recerca: salvar la Kayo i resoldre el misteri darrere de la seva desaparició.”

Crítica

Final descafeïnat respecte l’anime…

Basat en un manga de Kei Sanbe publicat entre 2012 i 2016 amb un total de 8 volums. Se’n va fer una sèrie anime emesa entre gener i març de 2016 (8,5) i, just acabada la sèrie, guardonada també, es va estrenar aquest live-action (2016) (6,4) i que ara mateix s’està descarregant… Hi ha un spin-off en format novel·la lleuegera, Boku dake ga Inai Machi: Another Record (2015-16), un manga d’un volum, Erased: Re (2016) i un sèrie televisiva de 12 capítols per Netflix (2017) (7,8) amb bones referències. També es pot trobar sota el títol abreviat BokuMachi.
Manga
(2012/16)
Sèrie anime
(2016)
Pel·lícula live-action
(2016)
Sèrie live-action Netflix
(2017)

Havent vist l’sèrie anime (2016) (8,5) i havent vist la pel·lícula live-action (2016) (6,4), no sé si també veuré la sèrie live-action de Netflix (2017) (7,8)…

En general, hi han altibaixos en l’adaptació: hi ha coses que guanyen i altres que perden. De les que perden, una cosa que canta molt és la neu postisa… no sé si per gravar a Tòquio enlloc de Hokkaidō (que siguin decorats) o pel fet estar fora de temporada.

Em fan una mica de ràbia els retocs de perruqueria dels live-action japonesos perquè sembla que portin perruques (algunes vegades les porten) i és molest, perquè acabes mirant constantment els quilos de laca dels pèls. Tampoc m’agraden aquests maquillatges exagerats tan recarregats que et treuen de situació de seguida, com tampoc les il·luminacions d’interior que també són molt forçades, encara que això últim té el seu punt d’encant.

En aquesta adaptació el final és significativament diferent. Tot i que amb la simplificació sembla que quedi tot més clar i més ben resolt, m’ha agradat mil vegades més el de l’anime on, en un sol capítol, li dona la volta al mitjó i et quedes amb un pam de nassos. I si volies caldo, la segona tassa en l’escena final post-crèdits. En el live-action aquell final queda descafeïnat.

La interpretació actoral dels nens és excel·lent i és molt creïble. El que no m’acaba de quadrar és que els actors tinguin onze anys (estan cursant cinquè de primària): pels barems que veig a diari a casa nostra, aparenten més petits… potser vuit o nou anys (tercer o quart de primària).

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula comença l'any 2006 amb Satoru Fujinuma, un aspirant a escriptor de manga que la seva editorial torna a rebutjar el seu manga, cosa que l'obliga a continuar treballant com a repartidor per mantenir-se. Satoru té l'habilitat de "rebobinar", en la qual és enviat de nou a un punt del passat proper per evitar que una persona al seu voltant suporti un accident mortal. Un dia, la mare d'en Satoru, Sachiko, sent que un home està a punt de segrestar una noia i fa que Satoru recordi una tragèdia que va passar fa 18 anys. Sachiko és assassinada més tard quan està sola a l'apartament de Satoru. Satoru persegueix l'assassí, però és capturat per la policia, que l'acusa de l'assassinat. El seu Rewind s'activa i de sobte és enviat 18 anys al passat, de tornada a la seva vida a l'escola primària a Hokkaido.

Tractant d'ajustar-se, Satoru recorda que el seu Rewind va arribar abans de l'assassinat de Kayo Hinazuki, el seu company de classe, per un assassí en sèrie infantil. Es fa amic de la Kayo sense amics, descobrint que viu amb una mare maltractadora, Akemi, i un padrastre. Amb els seus amics i l'ajuda de la mare, Satoru convenç en Kayo d'assistir a una festa d'aniversari doble, ja que tots dos tenen el mateix aniversari. Malgrat aquests canvis, Kayo encara és assassinat i, frustrat, Satoru és enviat de tornada al present.

Esquivant la policia, Satoru busca refugi a la casa d'Airi Katagiri, una estudiant de secundària que treballa com a companya de lliurament a temps parcial. S'adona que mentre la mort de Kayo encara es va produir, els seus detalls han canviat. Creient que Satoru és innocent, Airi l'ajuda a localitzar l'assassí de Sachiko. Tanmateix, això només la posa en perill quan la seva casa és cremada en un incendi incendiari. Satoru coneix l'amiga de la seva mare, Makoto Sawada, qui confirma que l'assassí de Sachiko i l'assassí en sèrie infantil són la mateixa persona. Quan Satoru és capturat de nou per la policia, s'adona que un dels seus captors és l'assassí, activant el seu Rewind i enviant-lo 18 anys enrere una vegada més.

Per evitar que la Kayo estigui sola, la Satoru l'allunya de la seva mare. Ell i el seu amic Kenya Kobayashi la col·loquen en un autobús abandonat, però quan s'assabenten que l'autobús és l'amagatall de l'assassí, la mouen. El professor de Satoru, el senyor Yashiro, es posa en contacte amb el centre de prevenció de maltractaments infantils i prenen Kayo sota custòdia després que es reveli l'abús d'Akemi. Convençut que necessita prevenir més assassinats, Satoru vetlla per un altre company de classe tranquil, Misato Yanagihara. Quan en Yashiro el porta a casa, s'adona que Yashiro és l'assassí i ha posat deliberadament a Misato com a esquer. Per evitar que torni a interferir, en Yashiro llança en Satoru des d'un pont i al riu de sota.

Satoru és enviat al present l'any 2006, aquesta vegada a una línia de temps on tant la seva mare com Kayo, que ara està embarassada, estan vius, ja no s'allunya dels seus amics de la infància i el seu manga es publica amb èxit. Al mateix temps, però, Airi no el reconeix, ja que no treballa com a repartidor a la nova línia de temps. Kenya, ara advocat, l'ajuda a localitzar Yashiro, que treballa com a regidor. Yashiro li diu a Satoru el seu motiu demente d'assassinat: mata per evitar que els nens tinguin un futur trist. Just quan està a punt de suïcidar-se, Satoru l'atura, fent-se ferir de mort. Yashiro és arrestat.

Deu anys més tard, Sachiko celebra el desè aniversari de la mort de Satoru, al qual assisteixen Kayo, la filla de Kayo, Kenya i altres, mentre l'Airi, ara fotògrafa, acaba de llegir el manga de Satoru, Boku Dake ga Inai Machi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada