Bloc personal,

divendres, 31 de març del 2023

Boku dake ga Inai Machi (2016) S01 (Erased)

[350]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tomohiko Itō
Guió: Taku Kishimoto (manga: Kei Sanbe)
Música: Yuki Kajiura
Estudi: A-1 Pictures
Veus de doblatge: Shinnosuke Mitsushima, Tao Tsuchiya, Aoi Yūki
Emissió: 08/01/16 - 25/03/16
Títol original: 僕だけがいない街

[ Animació, drama, fantasia, misteri, ciència ficció, thriller, seinen ] 12 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (8,5):
“El Satoru Fujinuma, de 29 anys, és enviat 18 anys enrere en el temps per evitar els esdeveniments que van portar a la mort de la seva mare, que va començar amb una sèrie de segrests mentre ell estava a 5è de primària.”

Crítica

Un thriller de salts en el temps cent vegades millor que Tokyo Revengers…

Basat en un manga de Kei Sanbe publicat entre 2012 i 2016 amb un total de 8 volums. Just acabada la sèrie, guardonada també, es va estrenar un live-action (6,4) (2016) i que ara mateix s’està descarregant… Hi ha un spin-off en format novel·la lleuegera, Boku dake ga Inai Machi: Another Record (2015-16), un manga d’un volum, Erased: Re (2016) i un sèrie televisiva de 12 capítols per Netflix (7,8) (2017) amb bones referències. També es pot trobar sota el títol abreviat BokuMachi.
Manga
(2012/16)
Sèrie anime
(2016)
Pel·lícula live-action
(2016)
Sèrie live-action Netflix
(2017)

El títol Erased (Desapareguda, encara que apareix Desaparegut en algun lloc de traducció automàtica), no té res a veure amb la traducció literal del japonès, que vindria a ser El poble on només falto jo (The Town Where Only I Am Missing). El poble en qüestió és Tomakomaki (175.000 hab.), a Hokkaido, costa sud (a 65 km de Sapporo, costa nord) i, després de l’èxit del manga, anime i pel·lícula, hi han hagut recorreguts turístics per mostrar els racons que surten reflexats de la ciutat on se succeeixen els fets.

De fet, fins que no acaba la sèrie, el títol correcte hauria de ser Desaparegut, però en els dos casos, el gènere de la persona ‘desapareguda’, la persona que és l’única que falta a Tomakomaki, és un espòiler com una casa i és determinant per conéixer el final de la història: tot a una carta en l’últim capítol.

La sèrie està força bé. Té un bon començament i després està molt correcte, però tampoc és cap cosa de l’altre món. El tipus de dibuix dels personatges amb aquella manera tan particular de fer els llavis, personalment l’identifico amb shōjo o josei més que no pas seinen. De fet, només el disseny dels personatges ja paga la pena veure-la. Però que l’últim capítol sigui una obra mestra amb un gir de guió tan mil·limètricament embastat que ni jo, que tan setciències me’n vanto de ser, m’ha fet qualificar-la de 5/5.

“L'any 2006, Satoru Fujinuma, de 29 anys, un home que viu a Chiba, posseeix una habilitat coneguda com "Renaixement" que el fa retrocedir en el temps moments abans d'un incident que amenaçava la vida, cosa que li permetia evitar que torni a passar. Quan la seva mare és assassinada per un agressor desconegut a casa seva, l'habilitat de Satoru el fa retrocedir divuit anys al passat i Satoru té l'oportunitat no només de salvar la seva mare, sinó també d'evitar un incident de segrest que va acabar amb la vida de tres dels seus amics de la infància.”

Hi ha hagut moments en que les imatges de l’anime m’han incomodat, quan, per exemple, es veia el cos de la Hinazuki inmòbil al terra després de la pallisa dels progenitors.

Resum (amb espòilers)

Quan la tragèdia està a punt de colpejar, el Satoru Fujinuma es veu enviat de tornada uns minuts abans que es produeixi l'accident. L'artista de manga de 29 anys ha aprofitat aquest fenomen poderós però misteriós, que ell anomena "Renaixement", per salvar moltes vides.

No obstant això, quan és acusat injustament d'assassinar algú proper a ell, Satoru és enviat al passat una vegada més, però aquesta vegada al 1988, 18 anys en el passat. Aviat, s'adona que l'assassinat pot estar relacionat amb el segrest i l'assassinat d'una de les seves companyes de classe, la solitària i misteriosa Kayo Hinazuki, que va tenir lloc quan ell era un nen. Aquesta és la seva oportunitat de fer les coses bé.

Boku dake ga Inai Machi segueix el Satoru en la seva missió de descobrir el que realment va passar fa 18 anys i evitar la mort de la seva companya de classe alhora que protegia els qui li importa en el present.

==

1.- Parpellejant davant els meus ulls. L'any 2006, Satoru Fujinuma és un mangaka de 29 anys que lluita a Chiba que de tant en tant experimenta un fenomen que anomena "Renaixement": quan un incident fatal està a punt de produir-se a prop seu, és enviat uns minuts enrere en el temps per evitar-ho veient una papallona blava brillant. Utilitza aquesta habilitat involuntària per salvar un nen d'un camió fugitiu, tot i que com a resultat està hospitalitzat durant uns dies. Mentre es recupera, el seu company de feina, Airi Katagiri, l'elogia pels seus esforços per salvar vides. Més tard, rep la visita de la seva mare, Sachiko, que li recorda un incident que va passar fa divuit anys a la seva ciutat natal a Hokkaido: un adult anomenat Jun Shiratori (anomenat "Yuki"), en qui Satoru havia confiat, va ser arrestat pel segrest. i l'assassinat de tres nens locals, dos dels quals eren companys de classe de Satoru.
L'endemà, mentre en Satoru experimenta un altre renaixement, Sachiko pren nota d'un home que sembla que va intentar segrestar un nen. Mirant l'assumpte, Sachiko dedueix que l'home era el veritable assassí de fa 18 anys, però abans que pugui informar a ningú, és assassinada a l'apartament de Satoru. De la mateixa manera que Satoru descobreix el cos de Sachiko i és acusat d'haver-la matat, la seva habilitat de renaixement, per primera vegada, se'n va per la borda enviant la seva consciència de 29 anys fins al 1988, quan era una escola primària d'onze anys. estudiant a Hokkaido.

2.- Palmell de la mà. A mesura que en Satoru es veu desconcertat amb la situació en què s'ha posat, troba consol en poder tornar a veure la seva mare. En adonar-se que l'enviament a aquest període per Revival està relacionat amb el futur assassinat de Sachiko, Satoru s'adona de Kayo Hinazuki, un dels seus companys de classe que va ser assassinat pel segrestador en sèrie, notant un hematoma a la cama. A proposta del seu amic Kenya Kobayashi, Satoru llegeix un assaig escrit per Kayo, que insinua encara més la seva problemàtica vida a casa. Volent entendre més a Kayo, Satoru decideix convidar-la a la seva festa d'aniversari, amb l'esperança de canviar el futur perquè no la matin.

3.- Marca de naixement. Durant una cursa de patinatge sobre gel contra un company de classe, en Satoru s'absté de guanyar per evitar intentar canviar el futur sense voler, enfadar el company i decebre en Kayo. Després de saber que l'aniversari de la Kayo és el mateix dia que el seu, el 2 de març, la Satoru dedueix que serà segrestada l'1 de març, ja que el segrest va ser al març però abans del seu aniversari. Satoru passa una estona amb Yuki, encara convençut que no és el segrestador. Després, la Satoru troba Kayo colpejada al cobert de casa seva, assabentant de la naturalesa completa de la seva relació abusiva amb la seva mare, l'Akemi. L'endemà, en Satoru parla amb el seu professor, Gaku Yashiro, que li explica com ha sospitat que l'Akemi ha estat abusat durant gairebé un any però no ha pogut trobar proves per condemnar-la. Més tard, Satoru defensa en Kayo quan és acusada de robar els diners del dinar de la classe, abans de portar-la a una muntanya per ensenyar-li un arbre de "Nadal" carregat de gelades.

4.- Assoliment. Amb l'ajuda de Sachiko, Satoru aconsegueix convidar en Kayo a sortir amb ell al centre de ciències local. Durant la sortida, Satoru sent una sensació de déjà vu, es preocupa perquè està repetint les mateixes coses. Després de l'1 de març, el dia que en Kayo va desaparèixer originalment, transcorre sense incidents, tant en Satoru com en Kayo poden celebrar el seu aniversari l'endemà, amb Satoru confiat que ha aconseguit canviar la història. L'endemà, però, en Satoru es sorprèn de trobar que Kayo no ha vingut a l'escola.

5.- Escapada. Quan en Satoru s'enfada perquè no va ser capaç de marcar la diferència sobre la desaparició de Kayo, una altra col·legial desapareix diversos dies després. Després de veure com Akemi llençava les pertinences de Kayo, Satoru es troba de sobte l'any 2006, encara sota sospita de l'assassinat de Sachiko i obligat a fugir de la policia. Satoru aviat es troba amb Airi, que creu que és innocent i el deixa quedar-se a casa seva, on s'assabenta que els detalls de la desaparició de Kayo van canviar lleugerament a causa de les seves accions. L'endemà, mentre Satoru investiga tot el que pot, l'Airi impedeix que el seu gerent denunci a Satoru a la policia. Més tard aquella nit, després d'ajudar en Satoru a amagar-se en un altre lloc, l'Airi rep un missatge de text del telèfon de Sachiko abans de quedar atrapada en un incendi de casa.

6.- Segador. En arribar a la casa en flames, la Satoru s'apressa a rescatar l'Airi, que fica el seu telèfon a la butxaca abans que el gerent es faci càrrec del rescat. Trobant el missatge deixat al telèfon de l'Airi, Satoru truca a un número que la Sachiko havia deixat enrere, organitzant una reunió amb una periodista coneguda d'ella anomenada Sawada. Sawada li explica a Satoru sobre l'última trucada telefònica que va rebre de Sachiko, en la qual va afirmar saber qui era el veritable segrestador, però no va poder dir-li abans que la matessin. També explica els detalls que s'han informat sobre la mort de Kayo, notant les coincidències d'enquadrament de Yuuki amb un altre incident de segrest en una ciutat propera i deduint que el veritable segrestador va ser qui va matar a Sachiko.
Mentre Satoru busca les troballes de la Sawada sobre l'incident del segrest, inclosa una llista de sospitosos anteriors, Sawada va a l'hospital per reunir-se amb Airi, només per descobrir que la seva mare ha canviat de lloc amb ella perquè pugui demostrar la innocència de Satoru. Airi es reuneix amb Satoru, informant-li d'un home misteriós anomenat Nishizono que podria haver estat el responsable del foc, però la policia arriba i arresta en Satoru. Quan se l'emporten, Satoru veu l'home que va veure sortir del seu apartament la nit de l'assassinat de la seva pròpia mare.

7.- Fora de control. Decidit a no deixar que les coses acabin com són, Satoru desencadena amb èxit el seu renaixement gràcies a la força de voluntat, tornant-lo al 28 de febrer de 1988. Durant l'escola l'endemà, Kenya s'enfronta a Satoru sobre la situació de Kayo a casa, admetent que ha conegut des de fa un temps. mentre que ara sobre la violència domèstica, i ofereix la seva ajuda. Després de la festa d'aniversari el 2 de març, Satoru llança una pedra per la finestra d'en Yuuki per provocar la policia, proporcionant a Yuuki una coartada sobre el seu parador. Després, Satoru busca l'Akemi i s'acosta a empènyer-la per unes escales, però Kenya l'atura, que el convenç de triar un altre camí d'acció. En canvi, la Satoru decideix "segrestar" a Kayo amb el seu permís, portant-la a un autobús abandonat per amagar-se durant uns dies fins que es confirmi que està segura. La nit del 3 de març, però, un intrús desconegut entra a l'autobús mentre Kayo dorm.

8.- Espiral. Kayo aconsegueix amagar-se de l'intrus que surt de l'autobús, deixant enrere una petjada en una caixa que va patear. L'endemà al vespre, mentre en Yashiro va amb algunes persones del Centre de Consulta Infantil per investigar la casa d'en Kayo, Kayo explica a Satoru i als altres sobre l'intrus de la nit anterior. Buscant una motxilla que es va deixar enrere, troben eines que Satoru reconeix com les utilitzades per implicar a Yuuki per l'assassinat de Kayo, així com una briqueta que se suposa que pertany a l'assassí. En adonar-se que encara està atrapat en el bucle dels assassinats de segrestos, Satoru porta Kayo a passar la nit a casa seva, on Sachiko els esperava. L'endemà, la Kayo fa el seu primer esmorzar casolà de la seva vida, fet que la porta a plorar. Satoru i Sachiko més tard acompanyen Kayo de tornada a casa seva per enfrontar-se a l'Akemi.

9.- Tancament. Mentre l'Akemi reacciona violentament a les acusacions de Satoru i Sachiko, Yashiro i els consultors l'agafen en flagrant delicte, que suggereixen que Kayo sigui detinguda. Just quan l'Akemi es prepara per anar a la policia, la seva mare separada s'acosta a ella, que lamenta no haver-la pogut mantenir després de divorciar-se del seu marit abusiu i criar en Kayo sola, la qual cosa fa que l'Akemi lamenti les seves pròpies accions.
Amb Kayo marxant a viure amb la seva àvia materna, Satoru dirigeix la seva atenció cap a les altres dues víctimes potencials; Hiromi Sugita, la seva companya de classe, i Aya Nakanishi, una alumna de l'escola veïna. Mentre vigila tant l'Hiromi com l'Aya, en Satoru descobreix un dipòsit de caramels al cotxe d'en Yashiro quan el porta a casa. Més tard, Satoru va amb Kenya i Hiromi a inspeccionar l'autobús, el contingut del qual ara s'ha retirat.

10.- Alegria. Satoru i els seus amics s'acosten a l'Aya, i malgrat una certa resistència inicial, ella comença a unir-se a ells al seu amagatall. Més tard, Satoru fa ombra a Misato Yanagihara, que s'ha guardat sola des que va ser acusada d'enganxar a Kayo. Sembla que desapareix després d'anar al bany. En Satoru s'adona que un camió de la família d'en Yuuki surt de l'escena i li demana a Yashiro que el segueixi al seu cotxe. En el camí, Yashiro es revela com l'assassí i que es va adonar que Satoru era qui frustrava els seus plans. Explica que va utilitzar Misato com a esquer per atraure en Satoru al cotxe robat, que després roda cap a un llac gelat amb Satoru atrapat dins.

11.- Futur. Després de l'intent de Yashiro de matar-lo, Satoru es desperta l'any 2003 després de passar quinze anys en coma. El seu cos va seguir creixent i la seva mare el cuidava diàriament. Tanmateix, ha perdut la memòria dels fets passats. Satoru rep la visita de Kenya i Hiromi, així com Kayo, que s'ha convertit en l'esposa d'Hiromi i la mare del seu fill petit a qui rep el nom femení Mirai ("futur"). Alguns dels records de Satoru comencen a tornar a causa de les visites dels seus amics. Més tard, coneix un pacient de leucèmia anomenat Kumi, que està a punt d'operar-se, així com el mateix Yashiro, que va canviar el seu nom pel de Nishizono i es va convertir en polític. Dos dies abans de la cirurgia de Kumi, Yashiro porta Satoru al terrat, on ell confirma les sospites de Yashiro que ha recuperat els seus records.

12.- Tresor. Un flashback mostra que els records d'en Satoru van tornar després de la visita de Kayo, i va dir a Kenya i Hiromi que Yashiro era l'assassí. De tornada al terrat, Yashiro presumeix que els seus crims passats ja han passat l'estatut de prescripció i que no pot ser arrestat. Revela que ha disposat a matar a Kumi amb un degoteig IV sabotat i a incriminar a Satoru pel seu assassinat. Yashiro amenaça amb llançar en Satoru des del terrat i fer-ho semblar un suïcidi. No obstant això, Satoru truca al farol de Yashiro, afirmant que Yashiro no pot viure sense ell. Això sembla cert quan en Yashiro inicialment impedeix que Satoru faci rodar la seva cadira de rodes pel sostre. No obstant això, Yashiro deixa caure en Satoru i es prepara per suïcidar-se. Aleshores descobreix que Satoru ha estat capturat amb seguretat pels seus amics, i finalment Yashiro és arrestat per intent d'assassinat. Set anys més tard, el 2010, Satoru s'ha convertit en un artista de manga d'èxit. Un dia, en Satoru es troba sorprenentment amb Airi sota el mateix pont on s'havien assegut abans, i on havia desaparegut durant el seu darrer viatge de Revival al passat no gaire llunyà, que ara s'ha reactivat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada