Bloc personal,

divendres, 10 de març del 2023

The Secret of Kells (2009)

[1183]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tomm Moore, Nora Twomey
Guió: Fabrice Ziolkowski (història: Tomm Moore)
Veus de doblatge: Evan McGuire, Brendan Gleeson, Christen Mooney
Estrena: 30/01/09
Títol original: The Secret of Kells

[ Animació, aventura, familiar ] 1 h. 11 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,6):
“En un enclavament medieval remot sota el setge d'uns bàrbars, un noi s'embarca en una aventura després de l'arribada d'un mestre de la llum que arriba amb un llibre antic ple de saviesa i poders secrets.”

Crítica

Una de tantes altres que se m’havia escapat…

La veritat és que em pensava que estaria bastant millor del que ha estat… especialment després d’haver estat nominada als Oscar…

He quedat bastant decebut, tot i que sí m’han agradat els grafismes del dibuix, la història ha estat molt fluixeta.

Resum (amb espòilers)

Ambientada a l'Irlanda del segle IX, durant l'època d'expansió dels víkings, el protagonista de la pel·lícula és Brendan, un nen curiós i valent que viu a l'abadia de Kells, molt unida, sota la cura del seu sever oncle, l'abat Cellach, que està obsessionat amb construir un mur al voltant de l'abadia per evitar atacs víkings.

Aprenent a l'scriptorium del monestir, Brendan escolta els altres monjos parlar del germà Aidan, creador del Llibre de Iona, i sent curiositat pel misteriós il·luminador i el llibre que "converteix la foscor en llum" (l'inacabat Llibre de Kells). Aidan arriba a Kells, acompanyat del seu gat blanc d'ulls heterocromàtics, Pangur Bán,[8] després que el seu monestir d'Iona sigui destruït per una incursió. Després d'escoltar una discussió entre Cellach i Aidan, Brendan entra a l'scriptorium i troba el llibre que encara no s'ha d'acabar custodiat per Pangur Bán. Arriba l'Aidan i li explica a Brendan el llibre.

Veient en Brendan com un aprenent adequat, l'Aidan l'envia a ell i en Pangur Bán al bosc per obtenir fruits secs per fer tinta. Acorralada per una manada de llops famolencs, Brendan és salvada per la fada Aisling, que supera la seva sospita inicial i accepta a Brendan després que aquest revela les seves intencions d'ajudar a crear el llibre.

Després d'una trobada propera amb Crom Cruach, una deïtat de la mort i la destrucció de la qual Aisling té molta por, Brendan i Aisling tornen als afores del bosc, i ella li assegura que pot tornar en qualsevol moment.

Al monestir, Brendan és increpat per Cellach, que li prohibeix marxar de nou. Continuant treballant amb Aidan, Brendan s'assabenta que l'obra està en perill per la pèrdua de l'"Ull de Colm Cille", una lent d'augment especial capturada de Crom Cruach. Quan Brendan intenta visitar la cova de Crom per obtenir un altre "Ull", Cellach el confina a la seva habitació.

Alliberada per Pangur Bán i Aisling, Brendan s'endinsa en el cor del bosc, on un Aisling commocionat li suplica que no s'enfronti a la deïtat fosca, advertint que Crom Cruach el matarà tal com va matar la seva mare i la resta de la seva gent. Declarant que el llibre no es completarà mai sense l'"Ull", Brendan persuadeix a Aisling perquè l'ajudi a entrar a la cova de Crom, escapant per poc de la mort en el procés. Brendan es fa duel amb Crom i s'apodera de l'Ull, encegant en Crom i fent que la deïtat es consumeixi, convertint-se en un ouroboros. Tornant a l'entrada de la cova, Brendan troba el bosc cobert de flors blanques.

Brendan torna a l'abadia i segueix assistint a Aidan en secret, observat emocionat pels germans del monestir. Un missatger de fora avisa Cellach que els víkings estan en camí. En un atac de ràbia i frustració, Cellach tanca Brendan i Aidan a l'scriptorium, però no abans d'arrancar una pàgina que Brendan havia creat. Els víkings envaeixen Kells i trenquen la porta de fusta, per horror de Cellach. Cellach és ferit per una fletxa, després per una fulla víking, mentre els víkings pululen Kells. Encara tancats a l'scriptorium en flames, Brendan i Aidan escapen utilitzant el fum verd de la tinta de la gallberry, confonent els assaltants. L'escala de fusta que porta a la torre central de l'abadia es sobrecarrega de gent del poble en pànic i s'enfonsa, i el poble i l'abadia de sota s'enflamen.

Incapaços d'ajudar en Cellach, Brendan i Aidan fugen al bosc amb Pangur Bán mentre els víkings entren a l'església principal i ataquen els monjos i vilatans que s'amaguen dins. Els víkings al bosc troben en Brendan i Aidan i prenen la portada amb joies, escampant les pàgines del llibre, però arriben els llops d'Aisling i espanten o maten els víkings. Quan Brendan troba la darrera pàgina del llibre, es troba un moment cara a cara amb un llop blanc, que pot ser l'Aisling.

Kells ha estat saquejat i cremat, amb pocs supervivents, i Cellach greument ferit (tot i que sobreviu). Brendan i Aidan viatgen per Irlanda i, després de molts anys, completen el llibre. Aidan confia el llibre a Brendan i després mor, i l'ara adult Brendan torna a Kells amb Pangur Bán, guiat per un llop blanc (revelat que és Aisling). Brendan es retroba amb Cellach, vell i culpable, i li mostra el Llibre de Kells completat. La pel·lícula es tanca amb una interpretació animada de la pàgina Chi-Rho, amb el seu intens detall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada