Bloc personal,

dimecres, 22 de març del 2023

Master and Commander:
The Far Side of the World (2003)

[1186]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Peter Weir
Guió: Peter Weir, John Collee (novel·la: Patrick O'Brian)
Actors: Russell Crowe, Paul Bettany

[ Acció, aventura, drama ] 2 h. 18 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Durant les guerres napoleòniques, un capità britànic descarat empeny el seu vaixell i la seva tripulació al límit en la recerca d'un formidable vaixell de guerra francès per Amèrica del Sud.”

Crítica

Recordo el tremolor a l’estòmac dels canons de l’àudio en l‘estrena al cinema…

Basada en una novel·la de Patrick O'Brian de 1969.

Ara m’ha costat ben bé quatre dies, a estones, per veure-la. Entre que el Russell Crowe que no m’acaba d’agradar i per no sé quina raó la confonia amb una adaptació de Motí a bord (1984) (o Rebel·lió a bord (1962) o també La tragèdia de la Bounty (1935)), se m’ha fet llarga acabar-la.

Resum (amb espòilers)

Durant les guerres napoleòniques, el capità Jack Aubrey de l'HMS Surprise rep l'ordre d'interceptar la pesada fragata Acheron, un corsari francès. Acheron embosca a Surprise davant de la costa del Brasil, causant grans danys mentre no es fa malbé pels canons britànics. Els vaixells del vaixell remolquen la sorpresa cap a un banc de boira per esquivar la persecució. Els oficials d'Aubrey li diuen que Surprise no és rival per a Acheron i que haurien d'abandonar la persecució. Aubrey respon que Acheron no s'ha de permetre saquejar la flota balenera britànica i ordena que Surprise es torni a muntar al mar, en lloc d'un llarg retorn al port per a reparacions. El guardiamarina Blakeney se li amputa el braç a causa de les ferides que va patir durant la batalla. Poc després, Acheron torna a emboscar a Surprise, però l'Aubrey s'escapa a la nit utilitzant una bassa señu i llums del vaixell.

Seguint el corsari cap al sud, Surprise rodeja el cap d'Hornos i es dirigeix cap a les illes Galápagos, on Aubrey està convençut que Acheron depredarà la flota balenera britànica. El cirurgià del vaixell, Stephen Maturin, està interessat en la flora i la fauna úniques de les illes, i Aubrey li promet al seu amic uns dies d'exploració. Tanmateix, quan Surprise arriba a les Galápagos, recuperen els supervivents d'un vaixell balener destruït per Acheron. L'Aubrey persegueix precipitadament el corsari, descartant l'expectativa de Maturin de més temps per explorar.

La sorpresa es calma durant uns quants dies. La tripulació es torna inquieta i desordenada, i la superstició comença a apoderar-se d'ells. El guardiamarina Hollom, ja impopular entre la tripulació, és nomenat "Jonah" pels mariners (algú que porta mala sort a un vaixell). A mesura que la tensió augmenta, el membre de la tripulació Nagle xoca deliberadament amb Hollom mentre el passa a la coberta i és flagel·lat per insubordinació. Aquella nit, Hollom se suïcida saltant per la borda amb una bala de canó; L'Aubrey fa un servei per a Hollom l'endemà al matí. El vent torna a pujar i la sorpresa reprèn la persecució.

L'endemà, l'oficial de la Royal Marine, el capità Howard, intenta disparar a un albatros però accidentalment colpeja en Maturin. El company del cirurgià informa a l'Aubrey que tret que la bala i un tros de tela que s'emporten amb ell s'eliminin aviat, s'infectaran. També recomana que la delicada operació es faci a terra. Tot i tancar-se amb Acheron, Aubrey porta el metge de nou a les Galápagos. Maturin s'opera amb un mirall. Finalment, renunciant a la persecució del corsari, Aubrey concedeix a Maturin l'oportunitat d'explorar les illes Galápagos i recollir exemplars abans de marxar cap a casa. Mentre busca una espècie de corb marí no volador, el metge descobreix Acheron a l'altra banda de l'illa. Maturin abandona la majoria dels seus exemplars i s'apressa a avisar l'Aubrey. La sorpresa es prepara per a la batalla una vegada més. A causa del casc més fort d'Acheron, Surprise ha d'estar a prop per danyar-la. Després d'observar la capacitat de camuflatge d'un dels exemplars de Maturin, Aubrey disfressa Surprise com un vaixell balener; espera que els francesos siguin atrets per capturar el valuós vaixell en lloc de destruir-lo. Acheron s'enamora de la disfressa i Surprise llança el seu atac. Amb les rodes posteriors dels canons enlairades, els canons estan inclinats cap amunt i disparen sobre el pal principal d'Acheron mentre els tiradors de la marina del capità Howard treuen la tripulació d'Acheron des de dalt. Acheron es desactiva quan el pal principal es trenca i cau al mar. Aubrey dirigeix grups d'embarcament i participa en un ferotge combat cos a cos. En capturar el vaixell, l'Aubrey és informat pel metge del vaixell que el capità francès ha mort i se li dóna l'espasa del capità.

Acheron i Surprise són reparats i Surprise roman a les Galápagos. Pullings és ascendit a capità i s'encarrega de navegar amb l'Acheronte capturat fins a Valparaíso. Mentre Acheron s'allunya, Maturin esmenta que el seu metge havia mort fa mesos. En adonar-se que el capità francès el va enganyar fent-se passar per el metge del vaixell, Aubrey dóna l'ordre de canviar de rumb per interceptar Acheron i escortar-la a Valparaíso, i perquè la tripulació assumeixi les estacions de batalla. A Maturin se li nega novament l'oportunitat d'explorar les Galàpagos, però Aubrey assenyala amb ironia que com que l'ocell que busca no vol, "no anirà enlloc". A continuació, els dos interpreten Musica notturna delle strade di Madrid de Luigi Boccherini mentre Surprise torna a perseguir Acheron una vegada més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada