Bloc personal,

dimecres, 22 de març del 2023

Ōyukiumi no Kaina (2023) S01
(Kaina of the Great Snow Sea)

[338]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hiroaki Ando
Guió: Sadayuki Murai, Tetsuya Yamada (creadors: Tsutomu Nihei, Polygon Pictures)
Música: Kohta Yamamoto, Misaki Umase
Estudi: Polygon Pictures
Veus de doblatge: Yoshimasa Hosoya, Rie Takahashi, Ayumu Murase
Emissió: 12/01/23 - 22/03/23
Títol original: 大雪海のカイナ

[ Animació, aventura, fantasia èpica, shōnen ] 11 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,5):
“En un món embolcallat per la neu i amb arbres orbitals que arriben fins al cel, dues persones de comunitats diferents fan una trobada que canvia la història.”

Crítica

Semblava que sí, però al final no… una altra que s’han quedat a mitges…

És una sèrie de televisió d'anime japonesa  original  creada per Tsutomu Nihei i animada per Polygon Pictures per commemorar el 40è aniversari de l'estudi. Hi ha una adaptació de manga amb il·lustracions d'Itoe Takemoto que va començar-ne la serialització el 2022 i té 2 volums publicats fins ara. També se la pot trobar sota el títol Ooyukiumi no Kaina.

La sèrie tira, al principi amb bastant encert, de 3DCG, però al final la història li costa arrancar i es fa una mica pesada. Promet moltes coses, però al final es queda a mitges. Hi ha una manca notable de ritme. La manera de mostrar el volum dels personatges amb 3DCG és força interessant, però la història la van servint tant amb comptagotes que importa poc que es vegi bé: senzillament desespera.

Al final és més maca l’animació de l’ending que la mateixa sèrie, per l’animació en sí, pel tractament de les imatges i per la història ressumida que s’hi entreveu.

Hi ha anunciada pel·lícula per octubre de 2023: Ōyukiumi no Kaina: Hoshi no Kenja (大雪海のカイナ ほしのけんじゃ, Kaina of the Great Snow Sea: Star Sage). Revisarem la història a veure si té més ritme que la sèrie…

‘Kaina viu en un món cobert per una membrana orgànica anomenada Canopy, creada per grans arbres orbitals. Molt sota el Dosser, als peus dels grans arbres orbitals, hi ha l'interminable Mar de Neu, on la princesa Ririha i el seu país d'Atland lluiten per sobreviure contra el fred i la nació rival de Valghan. Quan Ririha viatja a la Canopy en una intent desesperada per salvar el seu país, Kaina la rescata, posant en marxa esdeveniments que faran que la parella viatgi pel món per descobrir-ne els secrets.’

==

Aquesta temporada he anat seguint més d’una vintena de sèries anime (comptant les cancel·lades), però la percepció que n’he tingut respecte la temporada anterior és que eren de pitjor qualitat. També cal dir que produccions importants i reconegudes m’han decebut molt i, encara que estiguin molt ben fetes, m’han avorrit tant que han anat al final de la llista. Aquí el meu rànquing dels anime d’aquest hivern 2022/2023:





Resum (amb espòilers)

La humanitat s'enfronta a l'extinció. En un món cobert de neu on l'aigua s'ha fet escassa, les últimes terres habitables es troben als peus dels gegantins arbres orbitals escampats per la Terra desolada. Segons una llegenda, existeix un savi que coneix el secret de produir abundants quantitats d'aigua per salvar la humanitat.

Liliha, la princesa d'Atland, utilitza un globus aerostàtic orgànic per pujar al cim d'un arbre orbital amb l'esperança de conèixer el salvador del seu país. Un cop arriba al Canopy, una zona que sembla ser una finestra infinita de gel transparent, coneix en Kaina, un dels últims homes vius al Canopy. No obstant això, no troba l'home que buscava.

Incapaç de tornar sola al seu país, la princesa troba un cop de mà en Kaina, que està ansiosa per explorar el món superficial que creia que estava buit. Quan Kaina s'assabenta de la guerra contra el país de Liliha, l'antagònica nació tecnològicament avançada Valghan i altres perills de la superfície, s'adona que la seva missió d'escolta serà més difícil del que s'imaginava.

==

1.- El Noi del Dosser. Kaina és un jove que viu al Canopy, una membrana orgànica massiva suspesa molt per sobre de la superfície per Arbres Orbital Spire. No obstant això, els arbres de l'espira orbital s'han anat extingint lentament juntament amb els pobles que depenen d'ells per a la supervivència, i el poble de Kaina creu que són l'últim que queda al Canopy. Mentrestant, Kaina es pregunta si els humans han estat capaços de sobreviure al mar de neu a la superfície del planeta. Mentrestant, al mar de neu, la princesa Ririha intenta atrapar un flotador perquè pugui anar a buscar el savi, que espera que pugui ajudar a salvar el seu país d'Atland. El seu grup és llavors emboscat per un vaixell de la nació rival de Valghan. Els seus guardaespatlles es sacrifiquen per permetre-li escapar amb el Floater, que viatja fins a Canopy. La Kaina veu a Ririha mentre caça, i aconsegueix rescatar-la per poc abans que el Flotador s'allunyi.

2.- Princesa del Mar de les Neus. Kaina porta a Ririha als seus pobles on ella explica la seva situació. El seu país d'Atland és com molts altres al mar de les neus, situat a la base dels arbres orbitals, ja que aquests són els únics llocs amb un sòl sòlid per instal·lar-se i recollir aigua. No obstant això, com el Canopy, el mar de les neu pateix una greu escassetat d'aigua, fent que el país militant de Valghia envaeixi altres països per robar-li l'aigua, Rirhia va viatjar al Canopy amb l'esperança de trobar el savi que es rumoreja que podria crea aigua, però se sent decebut en saber que no existeix. Els vilatans encarreguen a Kaina de guiar a Ririha fins al mar de la neu, sabent que probablement és un viatge d'anada. També li obsequien material d'escalada recuperat i una eina de tall làser per ajudar-lo en el viatge. La Kaina i la Ririha comencen llavors el seu descens cap al mar de neu.

3.- Viatjar per l'arbre orbital. Kaina i Ririha continuen el seu descens pel mar de neu mentre les forces de Valghia i Atland busquen Ririha. A la llunyania, un arbre orbital proper s'ensorra. Mentre viatgen, en Kaina li diu a la Ririha que la seva mare va morir durant el part mentre que el seu pare va morir en una excursió de caça. La Ririha li diu que la seva mare va morir de malaltia quan ella era jove, mentre que el seu pare governava Atland. Ririha també explica a Kaina la llegenda del savi, que va crear l'aigua quan el planeta va ser colonitzat per primera vegada pels humans. No obstant això, després que els humans comencessin a lluitar entre ells, el savi es va retirar al Canopy i després es va formar el mar de neu. La Ririha també revela que va ser informada sobre l'existència del Canopy gràcies a la Light, una entitat estranya i d'un altre món que la Kaina també havia vist ocasionalment. Després d'uns quants dies, la parella finalment arriba al fons de l'arbre només per ser rebut per una patrulla valghiana. Veient que la cavalleria d'Atland també ha arribat, la Kaina i la Ririha salten a un flotador proper per sobrepassar el mar de neu i després saltar al mar.

4.- Conflicte al mar de neu. Kaina i Ririha salten al mar de la neu, però els valghians són capaços de capturar-los abans que la cavalleria atlandiana liderada per Orinoga pugui arribar-hi. L'Orinoga intenta rescatar en Ririha, però l'oficial Valghian que lidera la patrulla demostra ser massa poderós perquè ell pugui derrotar, i en Ririha li ordena que porti en Kaina a un lloc segur. Obligada a seguir l'ordre de la Ririha, l'Orinoga la deixa enrere i porta a Kaina a Atland. El pare de Ririha es desanima en saber de la captura de Ririha, però es nega a autoritzar un altre intent de rescat a causa de les baixes que ha patit Atland fins ara. Kaina rep una habitació per allotjar-se, on es troba amb el germà petit de la Ririha, Yaona. Yaona revela que el seu pare no té intenció de negociar amb Valghia i es prepara per a la guerra. També informa a Kaina que la Ririha probablement serà portada a les negociacions que tenen lloc a un Spire Tree veí. Kaina té la idea d'utilitzar els seus tancs d'aire per respirar sota el mar de la neu i caminar fins a l'altre arbre Spire a través del seu sistema arrel interconnectat amb altres arbres. Yaona decideix venir i guia a Kaina a través d'un passatge secret que condueix al mar de les neus.

5.- Missió de rescat. La Kaina i la Yaona s'obren camí a través de ruïnes abandonades sota Atland fins que arriben al mar de la neu, mentre Light els observa en secret. A continuació, comencen la llarga caminada pel fons del mar de la neu, seguint les arrels de l'arbre Spire. Mentrestant, Ririha és portada al punt de negociació, on es troba amb l'almirall Valghian encarregat de les negociacions. Ella fa un farol i afirma que va entrar en contacte amb el savi que va prometre destruir Valghia si atacaven Atland, però els valghians són escèptics de les seves afirmacions. Mentre els enviats d'Atland es dirigeixen cap al punt de negociació, Kaina i Yaona intenten augmentar el ritme agafant-se a una criatura submarina. No obstant això, són expulsats i Kaina queda inconscient. Els enviats d'Atland es troben amb l'almirall i anuncien que Atland no negociarà amb Valghia, i l'almirall els mata posteriorment. Quan en Kaina recupera la consciència, ja és fosc, però veu que Ririha està tancada en una gàbia al vaixell insígnia de l'Almirall. Ell i la Yaona decideixen continuar amb la missió de rescat mentre en Light els segueix vigilant en secret.

6.- Ririha en una gàbia. L'almirall té a Ririha engabiada al pal del seu vaixell insígnia, amb la intenció d'obligar l'Atland a veure com es congela fins a morir per trencar-los la moral. Kaina i Yaona són capaços de colar-se a bord del vaixell insígnia i aconsegueixen alliberar en silenci en Ririha. Aleshores s'amaguen a la bodega de càrrega del vaixell insígnia, on Ririha solta deliberadament un petit vaixell per fer que els valghians creïn que s'han escapat per mar. Aleshores, el trio s'amaga en una de les caixes de càrrega de la bodega mentre els valghians intenten localitzar el vaixell. Amb Ririha desaparegut, l'almirall decideix a contracor tornar a Valghia. Una vegada que el vaixell insígnia arriba a Valgha, Kaina, Ririha i Yaona poden escapar i escapar a les profunditats de la ciutat flotant massiva.

7.- Nació Fortalesa. Kaina, Ririha i Yaona exploren Valghia i veuen que la major part de la ciutat és un barri pobre on els ciutadans lluiten per sobreviure enmig de l'escassetat d'aigua. Quan baixen la guàrdia, la majoria de les seves pertinences són robades per una banda de nens, inclosa una jove anomenada Chiru que roba el collaret de la Ririha. Chiru intenta canviar el collaret per aigua, però els soldats valghians el reconeixen com el de Ririha. L'almirall elabora un pla per executar públicament en Chiru per treure Ririha. No volent que un nen innocent mori al seu lloc, Ririha revela la seva presència. Chiru és alliberada, però quan els valghians intenten capturar Ririhia, ella salta al mar de la neu a sota amb Kaina llegit per treure-la. La colla de Chiru, la Germandat del Skull, protegeix a Kaina i els seus amics en agraïment per salvar en Chiru. El seu líder Noze explica que la Germandat està formada per nens capturats de nacions destruïdes per Valghia, i que Valghia va ser una vegada un vaixell que intentava rescatar països en perill quan els arbres de l'agulla orbital començaven a assecar-se. Aleshores, Kaina recorda haver vist un arbre d'agulla orbital massiu que semblava que encara tenia reserves d'aigua mentre vivia al Canopy, i si es troba, Atland i Valghia no tindrien cap motiu per anar a la guerra, sobretot perquè l'almirall comanda una arma secreta. que pot destruir Atland. Tanmateix, les tropes valghianes troben l'amagatall de la Germandat i comencen a irrompre.

8.- Perdut al mar. La Germandat revelen que havien construït en secret una bassa que la Kaina i els altres poden utilitzar per escapar. Mentre la Germandat distreu els guàrdies, la Kaina, la Ririha i la Yaona escapen de Valghia a la bassa, prometent trobar el Gran Arbre Orbital Spire. El trio navega durant la nit i, tot i no tenir els mitjans per navegar eficaçment a la nit, miraculosament són capaços de trobar el camí de tornada a Atland al matí. Els atlandians s'alegren pel retorn segur de Ririha i Yaona, i Kaina és benvinguda com un heroi. No obstant això, el Rei es nega a creure les seves històries sobre el Gran Arbre Orbital Spire, creient que és només un mite. Mentre es prenia un bany de vapor amb Ririha, Kaina recorda de sobte que va reconèixer una escriptura antiga a les ruïnes de sota d'Atland que s'assemblava als símbols que havia après a llegir al Canopy. Creient que un mapa del Gran Arbre Orbital Spire està amagat a les ruïnes, Kaina i Ririha accepten anar a buscar-lo per convèncer el seu pare que l'arbre realment existeix.

9.- Insígnies d'un Castell Antic. Mentre Valghia continua avançant cap a Atland, la Kaina, la Ririha i la Yaona viatgen a les ruïnes subterrànies per trobar el mapa. A Valghia, la Germandat comença a difondre l'existència del Gran Arbre Orbital Spire, que comença a augmentar el cansament de guerra entre la població valghiana. Aleshores, la flota valghiana comença el seu atac a Atland, amb ambdós bàndols intercanviant foc d'artilleria. Mentrestant, Kaina és capaç de desxifrar un tapís antic i descobreix que és realment un mapa del Gran Arbre Orbital Spire, però el camí cap a ell està bloquejat per una fossa oceànica massiva que els vaixells no poden creuar. Tanmateix, Ririha descobreix un pal de neu massiu que es pot utilitzar per construir un vaixell capaç de creuar la trinxera. A la superfície, Orinoga porta la seva cavalleria a envair Valghia des de la rereguarda, però l'almirall no li fa cas perquè no li importa els civils. El general Amelothee s'encarrega d'interceptar l'Orinoga mentre l'almirall activa la seva arma secreta, una antiga màquina de guerra anomenada el Constructor.

10.- El Constructor. El Constructor comença a avançar cap a Atland, completament impermeable als atacs dels defensors. L'Orinoga s'enfronta a un duel amb l'Amelothee tot i ser superat. Kaina, Ririha i Yaona arriben al castell amb el mapa, només per descobrir que el rei s'ha traslladat a la primera línia al port. Kaina i Yaona es separen de Ririha quan el Constructor comença a llançar artilleria a la ciutat, obligant a Ririha a procedir sola. L'almirall veu la Ririha i comença a centrar els seus atacs sobre ella. La Ririha es pregunta si Atland pot imposar-se quan la Llum intervé, transformant-se en el llegendari monstre marí, l'Ascender. No obstant això, l'almirall ataca l'Ascender de totes maneres i aparentment destrueix el seu, i continua el seu assalt a la ciutat. Mentre la Yaona guia un civil ferit cap a un lloc segur, la Kaina continua trobant a Ririha. Mentrestant, la Ririha continua buscant el seu pare quan s'adona que el Constructor s'està centrant només en ella.

11.- XXX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada