Bloc personal,

divendres, 24 de març del 2023

Urusei Yatsura (2022) S01

[340]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hideya Takahashi, Yasuhiro Kimura, Takahiro Kamei
Guió: Yūko Kakihara, Rumiko Takahashi (manga)
Música: Masaru Yokoyama
Estudi: David Production
Veus de doblatge: Mamoru Miyano, Miyuki Sawashiro, Wataru Takagi
Emissió 14/10/22 - 23/03/23
Títol original: うる星やつら

[ Animació, acció, aventura, comèdia romàntica, ciència ficció ] 23 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,1):
“Un jove maleït per la desgràcia es troba lligat a una dona extraterrestre.”

Crítica

Té una gran qualitat i m’ha agradat igualment moltíssim, però els estereotips classistes de fa 40 anys ara no tenen cap sentit…

Basat en l’icònic manga de Rumiko Takahashi publicat entre el 1978 i 1987 amb un total de 34 volums del que també en van fer una sèrie el 1981. Tot un homenatge retro!

La manera gràfica en que replantegen els personatges em sembla meravellosa, però el rerafons caspós d’aquella mentalitat del passat no s’aguanta per enlloc.

Per un cantó, la nova manera de mostrar l’estètica dels personatges és encantandora amb uns contrastos de colors fluos fascinadors, però per altra, el masclisme malentès i la histèria constant de crits –amén de la veu de doblatge de, m’han fet desconnectar totalment fins al punt de no seguir-la i quan ho feia era per auto-obligació… per acabar-la…
Primer em pensava que serien dotze capítols, però quan va començar l’hivern i continuaven emetent capítols em vaig destrempar totalment i vaig perdre tot l’interès. De fet, a IMDb, fins desembre estava puntuada amb un 8,1 i ara ja “només” té un 7,1. Segurament, amb el temps, encara baixarà més…

==

Aquesta temporada he anat seguint més d’una vintena de sèries anime (comptant les cancel·lades), però la percepció que n’he tingut respecte la temporada anterior és que eren de pitjor qualitat. També cal dir que produccions importants i reconegudes m’han decebut molt i, encara que estiguin molt ben fetes, m’han avorrit tant que han anat al final de la llista. Aquí el meu rànquing dels anime d’aquest hivern 2022/2023:


Resum (amb espòilers)

Quan uns extraterrestres coneguts com l'Oni amenacen d'envair la Terra, prometen marxar amb una condició: un humà escollit a l'atzar ha de guanyar un joc d'etiquetes un contra un contra Lum, la bella filla del líder Oni. La persona "afortunada" seleccionada és l'estudiant de secundària luxuriós i desafortunat Ataru Moroboshi. Amb 10 dies per intentar agafar les banyes d'en Lum, l'Ataru s'adona de com d'impossible és el repte mentre s'enfronta als poders extraterrestres d'en Lum.

Motivat per una promesa de matrimoni de la seva amiga de la infància Shinobu Miyake, l’Ataru aconsegueix agafar la Lum desprevinguda. Ell s'agafa per error de la seva part superior del bikini, però finalment aconsegueix el seu veritable objectiu. Tot i que el joc s'ha acabat, la Lum no entén que ella és amb qui l'Ataru es vol casar, i decideix anar-se'n amb ell. El pobre estudiant intenta constantment desenganxar-se de l'empalagosa Lum mentre fa tot el possible per reconciliar-se amb la seva desitjada promesa. Després que la gesta heroica de l'Ataru tingui un resultat tan desastrós, és qüestionable si la sort mai estarà del seu costat.

==

1.- Amor jove a la carrera: Quan els extraterrestres del planeta Oni vénen a envair la Terra, Ataru Moroboshi és escollit per salvar el seu planeta si guanya una partida d'etiqueta contra la seva princesa, Lum. Després d'aconseguir-ho, a causa d'un malentès, en Lum creu que l'Ataru li ha proposat matrimoni, per irritació de la seva xicota Shinobu Miyake.
- Entre una roca i un lloc dur: en els dies següents, en Lum intenta frustrar els intents de comunicació d'Ataru i Shinobu, provocant el caos i la destrucció de la ciutat.

2.- Regal per tu: en Lum insisteix a passar temps amb l'Ataru a l'escola, enfadant en Shinobu i fent-li la vida miserable. Mentre intenta amagar-se, coneix una donzella del santuari anomenada Sakura que insisteix a fer-li un exorcisme.
- El llaç groc de la felicitat: l'Ataru rep de Cherry, un monjo errant, un llaç groc que desposseeix a la Lum dels seus poders quan se li lliga al voltant de les banyes. Tot i que eficaç, també provoca el seu propi conjunt de conflictes i misèria per al fixador. Més tard, un jove anomenat Shuutaro Mendo es llança en paracaigudes a la ciutat.

3.- Els problemes plouen!!: El nou estudiant de transferència, Shutarō Mendō, és popular a l'instant entre les noies de la classe, però no els agrada als nois que van establir a Ataru com el seu oponent per a la presidència de la classe. Com que la classe es divideix a parts iguals entre estudiants masculins i femenins, l'elecció acaba amb un empat i Shutarō decideix resoldre el resultat amb un duel.
- Sorprès en un laberint: durant una sortida de classe, Lum, Ataru, Shinobu i Shutarō exploren una caverna amb l'esperança de passar temps sols amb el seu interès romàntic, sense saber que s'ha desenvolupat un estrany quadrat amorós entre ells. Els dos nois planifiquen junts per dividir el grup, però les coses no surten com estava previst i Shutarō revela un secret sobre ell mateix. Alguna cosa amagada a la caverna es revela quan la Lum utilitza els seus poders per il·luminar el camí després que es perdin.

4.- Segellat amb un petó!!: Mentre en Lum, en Shinobu, en Ataru i en Shutarō juguen a tennis, un grup de corbs porten un objecte semblant a un taüt fora de la nau espacial vista llançant-se a l'episodi anterior. El "taüt" llisca costa avall i s'estavella contra la pista de tennis, on els corbs revelen que la dona que dorm a dins és la seva princesa, Kurama. Després d'assabentar-se que estan buscant una parella per a la seva princesa, l'Ataru aconsegueix despertar-la amb un petó, segellant així el tracte. No obstant això, Kurama creu que va ser besada per Shutarō, i després la tossuderia d'Ataru i la intromissió dels corbs la fan qüestionar les tradicions del seu poble.

5.- El guant de l'amor i el conflicte: L'escola contracta la Sakura com a nova infermera, provocant una commoció entre els estudiants. Els professors d'educació física li demanen que exorcitzi un parell de guants de boxa, però en Cherry i en Kotetsu-Neko fan que un dels guants surti volant i colpejaren en Lum. Més tard, l'Ataru acaba posant els dos guants, cosa que li provoca molta pena, però també el plaer d'en Lum.
- Com t'he esperat…: Els companys masculins de Shutarō estan gelosos de totes les cartes d'amor que rep de les estudiants. Alguns d'ells decideixen fer-lo baixar fent que l'Ataru es regodeixi amb una carta d'amor falsa. Tanmateix, Ataru aposta per la posició del president de la classe per si la carta és real o no. Aterroritzats davant la idea de tenir Shutarō com a president de classe, els conspiradors intenten arreglar les coses, però no surt com estava previst. En Lum descobreix la veritat, i sentint-se descuidat per l'Ataru, decideix deixar-li aprendre una lliçó, però no pot evitar sentir pena per ell. Més tard, la Lum rep un missatge del seu pare, que li recorda que tenen un gran enfrontament amb un clan rival.

6.- Bon dia per a una sortida: la Lum porta l'Ataru al seu planeta natal a través d'un portal per lluitar amb el clan alienígena Fukujin. Allà coqueteja amb l'amic de la infància de Lum, Benten, dels Fukujin, i s'enfronta a un càstig per fer perdre l'Oni. Creient que l'Ataru és mort, els seus pares i Cherry realitzen un ritual per guiar la seva ànima cap al més enllà.
- Oyuki: Enllaçat amb un refredat, l'Ataru rep la visita dels seus companys de classe Shinobu, Shutarō, Satoshi (Megane/Eyeglasses), Kōsuke (Perm) i Akira (Chibi). Després de trobar un portal interdimensional que en Lum va deixar obert a l'armari de l'habitació d'Ataru, són portats a Neptú per un altre dels amics de la infància d'en Lum anomenat Oyuki.
- Ataru es retira: el dia abans de l'inici de les vacances d'estiu de l'escola, Ataru anuncia a la classe que es retira, la qual cosa fa que tots els altres es barallin per convertir-se en el nou personatge principal del programa, quan en realitat només vol retirar-se del seu lloc de classe. President.

7.- La casa és on la trobes: mentre passa l'estona amb en Lum, en Shinobu, en Shutarō, en Cherry i en Sakura en un dels hotels de la família Mendō, l'Ataru troba un yōkai aquàtic que viu en secret al fons de la piscina. Després que Shutarō l'expulsi, el petit iōkai troba una nova llar.
- Eliminació d'escombraries marines: mentre sortia a la platja amb Lum per reunir-se amb en Shinobu i en Shutarō, la seva mare li demana a l'Ataru que descarti l'aigua-yokai que viu a la seva banyera. A la platja, la Sakura té una cita amb el seu promès, sense saber que l'espien. Mentrestant, un nen ordenat per la seva mare de desfer-se de la seva mascota Pochi, la porta dins d'una caixa amb l'esperança de trobar algú que l'adopti. Després d'abandonar-lo, resulta que la mascota és en realitat només Cherry. Algun temps després, l'Ataru rep una postal del water-yōkai, que ha estat adoptat pel nen.

8.- Trucada de tancament de l'estudiant de transferència…: Lum s'inscriu com a estudiant a la classe d'Ataru, gairebé provocant que s'asfixiï. Durant el festival esportiu de l'escola, l'Ataru xoca amb Ran, un amic de la infància de Lum, que es va traslladar a la classe del costat per venjar-se d'un noi que els agradava en el passat.
- Tancament de la festa de comiat…: Un petit robot semblant a la Ran diu a la Lum que la Ran ha decidit renunciar a la venjança exigent i tornar al seu planeta. Ella convida tant en Lum com en Ataru, que no sap que en Ran és un extraterrestre, a una festa de comiat. No obstant això, resulta ser un engany canviar Ataru amb un simulacre. L'endemà a l'escola, la Lum es troba amb la Ran que torna a expressar el seu desig de venjança. Mentrestant, en un món alienígena, una criatura temible rugeix mentre sosté una nina a semblança de Lum.

9.- Matar amb amor: l'ex-promès d'en Lum, la Rei, ve a la Terra per proposar-li una proposta. Encara que es transforma en una bèstia enorme quan està molest, és increïblement guapo en el seu estat normal. No obstant això, la Lum el rebutja categòricament perquè no suporta la seva gula. Després d'un intent fallit de guanyar-se a Lum i ardent de gelosia, Rei persegueix l'Ataru i la Lum pel parc local, causant molt caos entre parelles i venedors de menjar.
- Estudiant el caos: Rei apareix a l'escola buscant Lum i menjar. Les noies estan encantades per la seva forma maca, que resulta devastadora per al pobre Shutarō. La Ran, que està enamorada de Rei, es troba lluitant per la seva atenció amb Lum i fins i tot Cherry. Quan Lum i Ataru tornen a casa, Rei també ha encantat la senyora Moroboshi. Més tard, els pares de l'Ataru i la mare de la Lum es preparen per al proper dia dels pares a l'escola.

10.- Horrors del dia dels pares: quan les mares d'Ataru i Shinobu arriben a l'escola pel dia dels pares, el carro de bous de la mare de Shutarō és aixafat per la nau espacial de la mare de Lum. Se li demana a Lum que tradueixi les queixes de la matriarca Mendo, ja que la seva mare no parla japonès, però la seva pobra habilitat de traducció provoca molts malentesos.
- Des de la vostra separació: l'Ataru s'enganxa a la Lum que desapareix, deixant enrere una nina feta a mà a la seva imatge. En els dies següents, l'absència d'en Lum causa un gran enrenou i té efectes devastadors en Ataru. Mentrestant, la Lum està amb els seus pares renovant el seu passaport, quan el seu pare encén accidentalment el micròfon que va amagar a la nina, assabentant dels veritables sentiments d'Ataru.

11.- Germans Mendō: la germana petita entremaliada de Shutarō, Ryoko, el visita a l'escola i capta l'interès d'Ataru, causant molt caos.
Un estrany any nou a la finca Mendo: Ryoko convida l'Ataru, la Lum i els seus altres amics a la festa de Cap d'Any de la família de Mendō, on ella va preparar un joc de taula força retorçat que acaba amb una explosió.

12.- El deu és aquí: Irritat perquè els seus pares estiguin molt contents de tenir en Lum vivint amb ells, l'Ataru surt d'una tempesta de casa i troba el seu petit cosí Ten a la bústia. Més tard, van al temple de Sakura per l'Any Nou, on es troben amb Cherry, Shinobu i Ran, que hi treballa a temps parcial i fa una mica de pensament ràpid per mantenir en secret que és una extraterrestre. L'Ataru es trenca després que en Ten frustra els seus intents de coquetejar amb les noies, i la Sakura aconsegueix un nou admirador.
Una cita només per a nosaltres dos: l'Ataru ajuda a Ten a escriure una carta d'amor a la Sakura i a planificar una cita amb ella. Tanmateix, les coses no surten com estava previst.

13.- La gran batalla per berenar fora del campus: l'escola decideix reprimir els berenars durant l'hora de dinar i enviar els professors als llocs preferits dels alumnes per agafar-los. Ataru lidera una resistència que augmenta en una guerra total al districte comercial.
- Un regal de deu: quan apareix el tema del promès de la Sakura, Ten dóna a les noies un enginy en forma de bola, que quan es revisa afirma que prediu amb qui l'espectador està destinat a casar-se. Els resultats resulten ser una mica insatisfactoris... Més tard, Ten compra un paquet de pals de xiclet al mateix lloc que la pilota.

14.- Aquell noi Mizunokoji: Durant un partit de beisbol al torneig esportiu de l'institut Tomobiki, apareix Tobimaro Mizunokoji per desafiar Shutarō a causa d'un incident de la infància. Les habilitats de Tobimaro i la intromissió de la germana de Shutarō, Ryoko, fan que sigui un joc memorable…
- Problemes de la carta d'amor: un matí, la Ryoko passeja els pops de la mascota del Mendō en comptes de Shutarō, i rep una carta de desafiament destinada al seu germà d'en Tobimaro. La redacció de la carta la fa pensar que és una carta d'amor, però Shutarō s'oposa rotundament a una relació entre ella i el seu rival, així que demana l'ajuda d'Ataru i acaba en un enfrontament únic.

15.- Anko Pathos, el sabor de l'amor?!: Després que la Rei mengi una molla de taiyaki de la galta de la Ran, la confon amb un petó i suposa que s'ha acabat en Lum.
- Records i una trucada propera…: En un cafè amb Lum, la Ran torna a visitar la seva infància i com es va ficar constantment en problemes per culpa de la Lum. Sorpresa per com va fer mal a la seva amiga, la Lum s'oblida de pagar la factura en sortir.
- Efectes adversos: Shinobu i Lum veuen la Sakura rostint un tritó per fer medicaments. L'interès de les noies desperta quan la Sakura esmenta que es pot utilitzar per fer una poció d'amor. La barreja acaba semblant un dolç, i Lum fa que Ataru se'n mengi un amb resultats contradictoris.

16.- Baralla familiar!!: En un dels últims dies d'estiu, Lum, Shinobu, Ataru i Shutarō coneixen la família Fujinami, un pare i un adolescent, que regenta l'única cafeteria oberta a la platja. L'adolescent, anomenat Ryunosuke, no vol fer-se càrrec de l'empresa familiar que provoca un conflicte amb el pare. Ataru i Shutarō decideixen marxar fins que descobreixen que Ryunosuke és una noia, però els seus intents de coquetejar no tenen èxit. Aleshores, el grup intenta que pares i fills resolguin els seus problemes pacíficament, només per causar més caos.
- Hola, vestit de mariner!!: Després de destruir la seva cafeteria al costat del mar, la Ryunosuke i el seu pare aconsegueixen una feina a la botiga de subministraments de l'escola secundària Tomobiki. Ryunosuke s'inscriu com a estudiant, però la seva popularitat entre les noies irrita l'Ataru i els seus companys de classe. Amb l'esperança de canviar les coses, li compren un uniforme de mariner de l'escola després de "convèncer" el seu pare. Per aprendre a ser més femení primer, Ryunosuke escriu una carta d'amistat a Ran, que creu que és una carta d'amor i que està tractant amb un noi. Van a una cita que es veu interrompuda per Ataru.

17.- Un cofre ple d'enyorança!!: Ryunosuke decideix comprar el seu primer sostenidor. Coneix en Shinobu, que està sent perseguit per delinqüents de Butsumetsu High. Després d'assabentar-se que el cap dels delinqüents està irremeiablement enamorat d'ella, Shinobu té una cita amb Ryunosuke amb l'esperança de fer que l'admirador no desitjat renunciï a ella, amb Ryunosuke que vol utilitzar els diners que li han donat per a la feina per comprar un sostenidor. Ataru, com és habitual, no pot resistir-se a interferir.
- Demana un desig a una estrella: durant el sopar al Moroboshi's, una estrella fugaç s'estavella a la casa i es presenta com a Wishing Star, oferint tres desitjos. Després que els dos primers desitjos es perdin, decidir-se pel desig restant provoca molts conflictes a la família.

18.- Llapis de llavis indeleble Màgic!!: Lum crea un pintallavis que fa que les persones que el porten s'atregin com a imants. L'endemà a l'escola, l'Ataru ho prova en Ryunosuke però tota la classe l'acaba posant.
- Atac letal: Yaminabe!: Per a l'activitat recreativa de la setmana següent, la classe vota "Yaminabe", que consisteix a menjar una cassola calenta a les fosques on tothom porta alguna cosa per tirar-hi. En els dies següents, Lum fa que l'Ataru mengi un Oni picant. plat, i com a represàlia, intenta esbrinar quins aliments odia abans que la Yaminabe.

19.- Regne Màgic! Selva de terror: Shutarō convida els seus companys de classe a conèixer el preuat pop de la família Mendō. Amb Ataru al capdavant, insulten el pop més preuat de la finca, Matsuchiyo, que fuig amb els seus sentiments molt ferits. Tots van a buscar en Matsuchiyo. després que Shutarō promet una recompensa pel retorn segur del petit pop.
- Pruna en escabetx: Un Ten avorrit va a l'escola i tant ell com en Lum s'emborratxen després de menjar prunes en vinagre dels dinars dels alumnes. En Lum demostra ser bastant desagradable quan està intoxicat i vola per l'escola buscant a l'Ataru. Mentrestant, en una nau espacial, tres noies alienígenes conspiran contra Lum, Benten i Oyuki.

20.- Recuperant allò que es va perdre: la cadena de Benten és robada després de ser atropellada mentre mirava a una noia que semblava morta. Deu dies més tard, juntament amb en Lum i l'Oyuki, Benten és desafiat a un duel per tres noies més joves de la seva antiga escola secundària que esperen demostrar que són més revoltes. Després de molt de pandemoni per recuperar la seva cadena, Benten revela per què és tan important per a ella.

21.- Professor Cosmo CAO-2: Després de conèixer una explotació minera en un planeta amb un secret de quan estaven a l'escola primària, l'Oyuki es troba amb Lum, Benten i Ran sobre els seus intents de venjança contra el seu antic professor de robòtica, CAO- 2.
- Ai, por! Ninot vudú: Ryouko fa una nina vudú de Shutarō i la confia a l'Ataru, que intenta recuperar sense que Ataru aprengui la veritat.

22.- Ampolla gran, ampolla petita: Ten encongeix accidentalment Lum amb un pot que fa les coses més petites. Mentre ell s'afanya a aconseguir un altre pot per tornar-la a la normalitat, ella li diu a l'Ataru que l'única manera perquè ella recuperi la seva mida normal és que ell la regeixi d'amor i afecte.
- Quan l'amor colpeja: De camí a l'escola, en Shinobu salva un cadell que està sent assetjat per gossos grans. El cadell resulta ser una guineu que canvia de forma que s'enamora d'ella, seguint-la a l'escola. Més tard, el director de Tomobiki High School decideix fer un concurs per coronar la Reina de l'Escola, basat en la bellesa, la intel·ligència, la personalitat, les habilitats i la força. Els nois del comitè executiu del concurs no tenen un pla clar per seleccionar un guanyador, però l'autoproclamat cap del comitè Ataru afirma que ell decidirà.

23.- El Concurs de la Reina Tomo-1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada