Bloc personal,

dijous, 30 de març del 2023

Avatar: The Way of Water (2022)

[1187]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: James Cameron
Guió: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver (personatges: James Cameron)
Actors: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver
Estrena: 06/12/22
Títol original: Avatar: The Way of Water

[ Acció, aventura, fantasia ] 3 h. 12 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,8):
“El Jake Sully viu amb la seva nova família formada a la lluna extrasolar Pandora. Un cop torna una amenaça familiar per acabar el que es va començar anteriorment, el Jake ha de treballar ambla Neytiri i l'exèrcit de la raça Na'vi per protegir la seva llar.”

Crítica

Té un punt de “pesadeta” i m’ha costat entrar…

I tant que em va agradar l’original de 2009 (5/5)… però ara no hi ha la novetat. Sort que, vista en cinc o sis parts, és assumible. De totes maneres, tres hores de pel·lícula és una bojeria i aquest segona part… calia? Penso que no!

Sobretot perquè aquest sobreestímul visual cansa de seguida. Massa concentració de peixos en aquest aquari tropical… no és sostenible.

I ara a esperar un parell d’anyets per veure la segona part amb un cliffhanger que m’ha fet riure del ridícul que ha estat. Suposo i espero que, a part de la revolta de les balenes, hi surti un kraken devastador, amb la filla de la Sigourney Weaver (la Kiri, interpretada també per la Sigourney Weaver) de profeta. És de manual…

Ostres! Ara que llegeixo bé, hi han d’haver quatre pel·lícules en la sequel·la i aquesta només és la primera: en queden tres més (2022 aquesta primera, 2024, 2026 i 2028).

Resum (amb espòilers)

Setze anys després que els Na'vi repel·lessin la invasió de Pandora de la RDA,[a] Jake Sully viu com a cap del clan Omatikaya i forma una família amb Neytiri, que inclou els fills Neteyam i Lo'ak, la filla Tuk i els fills adoptius Kiri ( nascut de l'avatar inert de Grace Augustine) i Spider, el fill humà nascut a Pandora del difunt coronel Miles Quaritch. Per a la consternació dels Na'vi, la RDA, liderada per la seva nova líder Frances Ardmore, torna a colonitzar Pandora, mentre la Terra s'està morint. Entre els nouvinguts hi ha Recombinants (avatars Na'vi implantats amb els records de soldats humans morts), amb el recombinant de Quaritch com a líder.

Un any després, Jake lidera una campanya de guerrilla contra la RDA. Durant una missió de contrainsurgència, Quaritch i els seus subordinats capturen els fills de Jake. Jake i Neytiri arriben i els alliberen, matant a diversos soldats de Quaritch, però Spider segueix capturat per Quaritch, que el reconeix com el seu fill. Després que la RDA no aconsegueix informació de Spider, Quaritch decideix passar temps amb el seu fill per dibuixar-lo al seu costat. Al seu torn, Spider ensenya a Quaritch sobre la cultura i la llengua na'vi. Conscients del perill que suposa el coneixement de l'aranya del seu parador, en Jake i la seva família s'exilien de l'Omatikaya i es retiren a la costa oriental de Pandora, on el clan Metkayina els dóna refugi. Allà, la família aprèn els costums de la gent dels esculls, Kiri desenvolupa un vincle espiritual amb el mar i Lo'ak es fa amistat amb Tsireya, la filla del cap Tonowari i la seva dona, Ronal.

Després de defensar en Kiri contra l'Aonung, el fill de Tonowari, Lo'ak es disculpa davant la insistència d'en Jake. Aleshores, Aonung i els seus amics atrauen a Lo'ak a un viatge al territori d'un depredador marin i el deixen encallat. Lo'ak es salva del depredador i es fa amic de Payakan, un Tulkun, una espècie de balena intel·ligent i pacífica que els Metkayina consideren els seus germans espirituals. Al seu retorn, Lo'ak guanya l'amistat d'Aonung en assumir la culpa del viatge, però li diuen que Payakan és un paria entre els Tulkun. Més tard, Kiri s'enllaça amb l'arbre espiritual submarí de Metkayina i espiritualment "coneix" la seva mare biològica, Grace, la consciència de la qual viu a Pandora. Durant el trànsit induït per l'enllaç, Kiri pateix una convulsió i cau inconscient, gairebé ofegant-se.

Jake convoca Norm Spellman i Max Patel per demanar ajuda amb el seu equip mèdic, on diagnostiquen epilèpsia en Kiri i adverteixen que no pot tornar a connectar-se a l'arbre espiritual, ja que fer-ho pot matar-la. Encara que en Ronal salva la Kiri, en Quaritch segueix l'avió d'en Norm i en Max fins a l'arxipèlag on viuen els Metkayina. Portant Spider amb ell, Quaritch uneix forces amb les operacions marines de la RDA, dirigides pel capità Mick Scoresby, i s'apodera d'un vaixell balener que caça Tulkuns per extreure un sèrum anti-envelliment. L'esquadra de Quaritch ataca l'arxipèlag, interrogant les tribus sobre la ubicació de Jake sense cap resultat. Després, Quaritch ordena als baleners que matin els tulkuns a prop dels pobles per treure en Jake. Lo'ak s'enllaça mentalment amb Payakan i s'assabenta que va ser expulsat perquè va anar en contra de les maneres pacifistes de la seva espècie i va atacar els baleners que van matar la seva mare, causant moltes morts.

Quan la Metkayina s'assabenta dels assassinats de Tulkun, Lo'ak s'apressa a avisar Payakan, seguit dels seus germans i amics. Troben que Payakan està sent caçat i Quaritch captura Lo'ak, Tsireya i Tuk. Jake, Neytiri i Metkayina es van proposar enfrontar-se als humans i rescatar els nens. Quaritch obliga en Jake a rendir-se, però Payakan ataca els baleners, provocant una baralla entre els Metkayina i els humans. L'aranya paralitza el vaixell i Neteyam rescata a Lo'ak, Tsireya i Spider, però Quaritch li dispara mortalment. Devastats, Jake i Neytiri tornen per salvar els seus fills restants que van ser recapturats. Jake s'enfronta a Quaritch, que utilitza Kiri com a ostatge. Quan Neytiri fa el mateix amb Spider, Quaritch al principi nega la seva relació, però desisteix un cop Neytiri talla Spider pel pit.

Jake, Quaritch, Neytiri i Tuk acaben atrapats dins del vaixell que s'enfonsa. Després d'una tensa escaramuza, en Jake estranya en Quaritch inconscient i és rescatat per Lo'ak i Payakan, mentre que Kiri recupera en Neytiri i en Tuk. Spider rescata Quaritch, però es nega a anar amb ell i es torna a unir a la família de Jake, que l'acull com un fill de veritat. Després del funeral de Neteyam, Jake informa a Tonowari de la seva decisió d'abandonar la Metkayina. Tot i així, el cap identifica respectuosament en Jake com a part del clan i li dóna la benvinguda a ell i a la seva família perquè es quedin. Abans de prometre reprendre la seva campanya contra la RDA, Jake i la seva família accepten i viuen la seva nova vida al mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada