Bloc personal,

dimarts, 11 d’abril del 2023

Star Trek: Lower Decks (2022) S03

[353]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador: Mike McMahan
Basat en Star Trek: Gene Roddenberry
Música: Chris Westlake
Estudi: CBS Eye Animation Productions, Secret Hideout, Important Science, Roddenberry Entertainment, Titmouse, Inc.
Veus de doblatge: Tawny Newsome, Jack Quaid, Noël Wells
Emissió: 25/08/22 - 27/10/22
Títol original: Star Trek: Lower Decks

[ Animació, acció, aventura, comèdia, ciència ficció ] 10 capítols de 25 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,5):
“La tripulació de suport que serveix en una de les naus menys importants de la Flota Estelar, la U.S.S. Cerritos, han de mantenir-se al dia amb els seus deures, sovint mentre la nau està sent sacsejada per multitud d'anomalies de ciència-ficció.”

Crítica

Sèrie “exclussiva” per friquis d’Star Trek…

Les referències a totes les franquícies és tan avassagora que només els friquis més seguidors i coneixedors de totes les històries presentades en les diferents seqüel·les donen sentit al guió. L’Star Trek: The Original Series de Kirk i Spock, l’Star Trek: The Next Generation de Picard, Data i Number One, l’Star Trek: Deep Space Nine de Sisko, Quark i el forat de cuc, l’Star Trek: Voyager de la Janeway i el Paris, i l’Star Trek: Enterprise de l’Archer i la T’Pol. De moment no hi han referències a l’Star Trek: Discovery ni a l’Star Trek: Picard, tot i que aquest últim ja és una seqüel·la de The Next Generation.

Arrel que estan a punt de presentar la quarta temporada de Star Trek: Lower Decks m’he enterat que aquesta tercera temporada encara no l’havia vista. També he vist que estan a punt de presentar la segona temporada d’Star Trek: Strange New Worlds i la segona d’Star Trek: Prodigy. Em sembla que, en cap altre moment, s’han presentat tres sèries d’Star Trek al mateix temps.




Resum (amb espòilers)

Star Trek: Lower Decks està ambientat a finals del segle 24 a l'univers Star Trek, en el qual la Terra forma part de la Federació Unida de Planetes multiespècies. La divisió militar i d'exploració de la Federació, Starfleet, opera una flota de naus estel·lars que recorren la galàxia establint contacte amb races alienígenes; Lower Decks se centra en una de les naus menys importants de la Flota Estelar, l'USS Cerritos. A diferència de les sèries anteriors de Star Trek, els personatges principals de la qual solen ser capitans de naus estel·lars o altres oficials superiors, Lower Decks se centra en les missions i aventures dels "deckers inferiors", oficials de baix rang amb feines menors, mentre que el capità i altres membres del personal superior apareixen com personatges secundaris.

==

1.- Aterrat. Mentre el capità Freeman se sotmet a un judici per presumptament detonar una bomba al planeta Pakled, el Cerritos és confiscat en un moll espacial i la seva tripulació es posa en permís. Encara que el seu pare li demana que confiï en el sistema per demostrar que la seva mare és innocent, Mariner reuneix Boimler, Tendi i Rutherford per ajudar-la a segrestar una nau espacial del parc d'atraccions per entrar a l'espai i pujar al Cerritos a la recerca de proves per netejar el nom de Freeman. Quan els seus esforços són investigats per la seguretat de la Flota, es salven amb l'arribada del recentment exonerat Freeman i la tripulació sènior, que expliquen que les operacions encobertes de la Flota Estel·lar van determinar que els Pakled van emmarcar Freeman en un intent d'obligar a la Flota Estelar a compensar-los amb un nou, planeta natal més avantatjós. Freeman posa a Mariner sota la supervisió directa de Ransom, amb ell l'encarregat de decidir si romandrà a la Flota Estelar.

2.- El joc menys perillós. Desanimat perquè jugar amb seguretat li impedeix avançar de rang, Boimler opta per dir que sí a més oportunitats que se li presenten. Després d'algunes experiències positives vinculant-se amb oficials superiors, Boimler accepta sense pensar-ho en ser la presa d'un caçador alienígena anomenat K'ranch. Boimler fuig, tement per la seva vida, fins que decideix donar la volta i caçar K'ranch. Se'l derriba fàcilment, però K'ranch revela que la seva gent practica la caça de captura i alliberament amb mètodes no letals. Recomana Boimler als seus oficials superiors. Boimler, entusiasmat d'haver rebut més reconeixement en un sol dia d'atrevit que els seus anys de cautela, decideix seguir sent "Boimler atrevit". Mentrestant, Mariner s'uneix a Ransom, Rutherford i Billups en una missió a Dulaine per reparar un ascensor orbital trencat mentre manté relacions diplomàtiques amb els Dulainians. En un esforç per demostrar les tendències insubordinades de Mariner, Ransom fa que l'equip d'enginyers es dediqui a la diplomàcia mentre ell i Mariner fan les reparacions, malgrat la seva ineficiència. Tement que Rutherford i Billups estiguin en perill després d'haver transgredit els delicats costums de Dulain, Mariner s'escapa per ajudar-los, però torna quan Ransom demana disculpes per intentar provocar-la. Reparen les relacions diplomàtiques amb els dulainians i rescaten Rutherford i Billups.

3.- Explotar les mines de la ment. La Flota Estelar supervisa les relacions de pau entre els extraterrestres anomenats Scrubble i els científics de la Federació a Jengus IV. Mariner, Boimler i Rutherford són enviats per ajudar els membres del Carlsbad a desactivar les mines terrestres psíquiques del Scrubble a la superfície del planeta. Les mines mostren els desitjos més profunds d'una persona, convertint-los en pedra si toquen les il·lusions. Mentrestant, la Tendi viu el seu primer dia de formació d'oficial científic sènior sota la direcció de la doctora Migleemo, que li encarrega de cridar l'atenció del capità durant les seves àmplies negociacions de pau. Un representant dels Scrubble regala una pedra al capità Freeman i al capità Maier de Carlsbad. Tendi l'escaneja, observant lectures estranyes, però no aconsegueix captar l'atenció de Freeman. Desanimada, torna al laboratori de medicina, on la comandant T'Ana li fa una xerrada d'ànim. A Jengus IV, la tripulació de Cerritos reben una freda benvinguda per part dels seus homòlegs de Carlsbad i es preocupa que s'hagin guanyat la reputació de vagabunds. Mentre busquen superar la tripulació, diverses de les mines detonen i totes fugen a una cova propera. En adonar-se que les mines semblen extreure informació aleatòria d'elles més enllà dels seus desitjos, el grup descobreix que les mines en realitat treuen i registren tota la informació psíquica, i que el Scrubble i els científics estan treballant en secret per extraure dades de la Flota Estelar. Intenten avisar en Freeman sense èxit, fins que un Tendi envalentonat trenca el regal de roca i revela que conté tecnologia dissenyada per espiar-los. Scrubble i representants científics estan detinguts per ser interrogats. La tripulació de Carlsbad revela que el seu comportament es devia a la seva admiració per la tripulació de Cerritos, que té una reputació de inconformistes entre els altres vaixells de la classe Califòrnia.

4.- Espai de creixement. El capità Freeman recompensa la tripulació d'enginyeria esgotada pel seu treball incansable portant-los a un balneari de relaxació, el Dove. Tanmateix, la tripulació continua treballant a l'spa, fent que el nivell d'estrès de Freeman augmenti fins als nivells d'emergència. La tripulació d'enginyeria, sentint-se culpable, respon creant una màquina que és capaç de desestressar-la a l'instant, per disgust del gerent de l'spa. Mentrestant, Boimler, Tendi i Mariner es queixen dels espais estrets i de la manca de privadesa a les cobertes inferiors. Després d'escoltar aquells plans delta del canvi de piratejar a la loteria per guanyar assignacions individuals a la sala de la coberta superior, Boimler, Mariner i Tendi intenten eludir-los i piratejar primer la loteria. El viatge per les entranyes del vaixell per arribar a la terminal és perillós i s'acaben atrapats esperant amb els membres del torn Delta. Aparentment, els membres del torn beta i delta s'uneixen abans que el torn delta els atrapi per arribar primer a la terminal de la loteria. El torn beta s'allibera i aconsegueix arribar primer al terminal, però veu que només hi ha una habitació disponible. No volen trencar el seu grup d'amics, opten per permetre que el canvi Delta lluiti per això. Estan consternats quan s'assabenten que el torn Delta va optar per compartir l'habitació individual entre els seus quatre membres, cosa que no s'havien plantejat fer ells mateixos.

5.- Reflexions. L'implant de Rutherford funciona malament, permetent que una personalitat alternativa, "Red Rutherford", prengui el relleu. Durant una escaramuza amb seguretat, Rutherford acaba en coma. En el seu paisatge mental, Rutherford s'adona que en Red és el seu jo més jove, els records del qual es van guardar abans de rebre el seu implant. Un recluta enfadat del primer any de la Flota Estel·lar que finança els seus projectes d'enginyeria no autoritzats construint i competint en secret amb vehicles espacials, Red desafia a Rutherford a una carrera amb qualsevol vehicle que puguin imaginar; el guanyador aconsegueix el control del seu cos. Rutherford guanya pilotant un Delta Flyer tripulat pels seus amics de coberta inferior. Red admet, en veure que la seva nova vida va portar un creixement, i comparteix un record de com van aconseguir el seu implant abans que ell desaparegués: el motor experimental del jove Rutherford va explotar i el va ferir greument. Els membres ombrívols de la Flota Estelar van instal·lar l'implant per esborrar els seus records de la seva pròpia activitat il·legal i misteriosa. Mentrestant, Ransom assigna a Boimler i Mariner el personal de l'estand de reclutament de la Flota Estel·lar a la fira de treball de Tulgana IV, advertint-los que no es desvinguin. Són provocats i burlats per diversos assistents, inclosa una exoficial de la Flota Estelar, Petra Aberdeen. Boimler intenta mantenir la calma en Mariner, però al final s'enfonsa i s'enfonsa per la fira recriminant als altres assistents per haver donat per fet tot el que fa la Flota Estelar per a tots ells. Sense voler-ho, les seves travessias inspiren prou assistents per apuntar-se que Mariner compleix la seva quota. Més tard, Ransom castiga Boimler amb una nit al bergantí, però el felicita per haver defensat la Flota Estelar. Mariner rep una comunicació d'Aberdeen, que demana disculpes, però li ofereix una feina si mai troba que la Flota Estel·lar és massa confinada.

6.- Escolteu-ho tot, no confieu en res. La capità Carol Freeman supervisa les negociacions comercials amb el Karemma a Deep Space Nine, juntament amb Kira Nerys. Mariner lluita per ser agradable amb els amics de Jen, que fan "salons" pretensiosos on es dediquen a l'art escènic i encenen espelmes "carregades" amb les seves intencions. Tendi i Rutherford recorren DS9, però es troben amb un oficial d'Orion DS9, Mesk, que acompanya, emocionat de conèixer un altre Orion i gaudint dels comportaments criminals de la seva cultura, per disgust de Tendi. Mentrestant, les negociacions fallides obliguen a Freeman a buscar en Quark, que ha inventat un nou replicador utilitzat en la seva exitosa franquícia de bars "Quark's". Els Karemma estan lívids en veure el replicador de Quark i el segresten, utilitzant un dispositiu per apagar tota l'alimentació al DS9. La fallada elèctrica segella els assistents al saló dins de la seva habitació, que comença a perdre oxigen ràpidament a causa de les espelmes. Mariner intenta suggerir suaument apagar les espelmes, però els histèrics amics de Jen es neguen a escoltar. Jen li diu a la Mariner que no es preocupi perquè els seus amics afectin la seva relació i li dóna permís per tractar-los com ho faria habitualment. La Mariner els sorprèn a tots amb el seu phaser per reduir la seva ingesta d'oxigen. Ella i la Jen apaguen les espelmes, es fan un petó i s'atorden. Mentrestant, la Tendi esclata a Mesk, dient que la cultura pirata d'Orió la fa avergonyir. Mesk confessa que va ser adoptat a la Terra i només es va assabentar de la seva cultura a través de novel·les escombraries i de les expectatives dels altres sobre ell, adoptant la persona sense cap altre orió per dir-li el contrari. Tendi simpatitza i li diu que sigui ell mateix. Són testimonis de la fugida del Kareema amb Quark a bord del seu vaixell. Utilitzant les seves impressionants habilitats pirates, la Tendi s'apodera del vaixell per si sola, permetent que el DS9 agafi el Kareema. Al bergantí, els Kareema revelen que els replicadors de Quark estaven fets amb la seva tecnologia robada, i que Quark estava sent arrestat, no segrestat. Freeman forja una negociació reeixida on els Kareema reben el 76% dels beneficis de la franquícia de Quark. Tendi decideix abraçar la seva herència.

7.- Una redempció matemàticament perfecta. Revisant les conseqüències dels esdeveniments de l'episodi "No Small Parts", després de teletransportar-se fora dels Cerritos mentre està sota atac per salvar-se, l'alférez de l'Exocomp Peanut Hamper es troba abandonada a l'espai quan l'USS Titan salva els Cerritos. Després d'escapar amb prou feines dels carronyers Drookmani en un vaixell que va construir, aterra a un planeta habitat per fauna alada i una espècie sensible, l'Aerore, que estan sorpresos per les seves habilitats tecnològiques. A mesura que passa el temps, Peanut Hamper sembla canviar d'opinió sobre les formes de vida orgàniques que solia menysprear. Després d'ajudar l'Aerore i enamorar-se del fill del cap, els Aerore revelen que els seus avantpassats van aconseguir viatjar a l'espai, però la guerra els va fer tornar a les seves maneres natives. Els Drookmani atacaran aviat, buscant emmagatzemar les naus Aerore perdudes. Superat en nombre, Peanut Hamper envia una trucada de socors, que és contestada pels Cerritos. Peanut Hamper demana ajuda, explicant com ha après a ser compassiu, però les seves peticions es veuen frustrades quan els Drookmani revelen a tothom que Peanut Hamper els va contactar per agafar els vaixells. Peanut Hamper revela que ella no ha canviat i només volia enganyar els Cerritos perquè la rescatessin i perdonin les seves accions amotinades. Es col·loca a la secció "Emmagatzematge informàtic megalomaníac autoconscient" a la Terra, on AGIMUS proposa una aliança.

8.- Punt de crisi 2: Paradoxe. Boimler programa una seqüela de la pel·lícula holodeck de Mariner, anomenada Crisis Point II: Paradoxus, on els romulans han robat una joia secreta capaç de viatjar en el temps, amb la intenció d'utilitzar-la per esborrar la Federació. No obstant això, Boimler rep algunes males notícies i perd el seu entusiasme, deixant a Tendi a càrrec de l'apassionant missió de la història. En canvi, es fixa en una recerca secundària que promet el secret de la vida. Enfadat, Mariner l'abandona, però s'assabenta pel comandant Ransom que el bessó del transportista de Boimler, William, va morir en una fuita de gas mentre dormia. Ella torna al programa i ajuda a Boimler en la seva recerca, reconeixent que el programa la va ajudar i pot fer el mateix per ell. Boimler finalment troba l'ésser mític del programa que pot revelar el secret de la vida. Preguntant-li per què va morir William sense sentit i què significa per a ell mateix, l'ésser només pot repetir cites inspiradores. Boimler s'escapa amb frustració fins que es desperta en una granja idíl·lica amb Hikaru Sulu, que li diu que accepti l'atzar, tant bo com dolent, ja que representa l'alegria inesperada de la vida. Satisfet, Boimler es desperta a la infermeria, adonant-se que la granja era un somni mentre es desmaiava d'una deshidratació gairebé fatal a l'holodeck. Mentrestant, l'èxit de Tendi com a oficial principal a l'holodeck l'ajuda a adonar-se que aspira a convertir-se en capità. En un altre lloc, William és ressuscitat, la seva mort va ser un enginy per incorporar-lo a la Secció 31.

9.- Fonts de confiança. S'aprova la iniciativa de revisió planetària de Freeman, "Projecte Swing By". L'almirall Buenamigo l'assigna a visitar Ornara, un planeta la població del qual es va veure obligada a abandonar una substància addictiva, felicium, a causa de les accions de Jean-Luc Picard disset anys abans. Per a consternació de Freeman, han d'anar acompanyats per la periodista Victoria Nuzé; Freeman reprimeix la recreació i controla l'accés de Nuzé a la tripulació, amb l'esperança de projectar la competència. Trobant Ornara pròsper i sense interès en l'ajuda de la Federació, Freeman i Buenamigo decideixen que els Cerritos visitaran Brekka propera, l'única indústria del qual havia estat felicium, amb l'esperança de justificar Swing By. Després que en Mariner eludeix a Freeman per parlar amb Nuzé, Nuzé s'enfronta a Freeman sobre molts detalls vergonyosos de missions passades. Enfadat, Freeman transfereix immediatament a Mariner a Starbase 80, una tasca sense sortida. La Mariner es torna desconsolada per les accions de la seva mare i l'aprovació furiosa dels seus companys de tripulació. Els Cerritos descobreixen un Brekka despoblat ocupat pels Breen, i són salvats per poc per l'Aledo, una nau de la Flota Estelar totalment automatitzada de la nova classe Texas. L'informe de Nuzé és molt crític amb Freeman, i revela que els detalls vergonyosos es van extreure de declaracions descuidades de les entrevistes aprovades, mentre que Mariner només tenia paraules brillants per al vaixell i Freeman. Un Freeman arrepentit intenta arribar a Mariner a la base estel·lar 80, però s'assabenta que ha dimitit de la Flota i ara és el primer oficial de Petra Aberdeen, marxant cap a parts desconegudes.

10.- Les estrelles de la nit. Arran de la vergonyosa exposició de Victoria Nuzé, Star Fleet opta per seguir la proposta de l'almirall Buenamigo de desmantellar tots els vaixells de la classe Califòrnia i substituir les tasques de Segon Contacte per les seves naus automatitzades de classe Texas. El capità Freeman desafia els vaixells de Buenamigo a una cursa per executar les seves funcions. Rutherford està intrigat per la programació dels nous vaixells. Mentrestant, Mariner sospita d'ella i del misteriós benefactor de Petra, però s'assabenta que està finançat per Jean-Luc Picard. Ella confessa a la Petra que pot haver estat buscant un motiu per tornar a la Flota Estelar. Durant la cursa, el Cerritos amb prou feines es manté al dia amb les capacitats del vaixell de classe Texas i perd quan la tripulació ha d'aturar el seu treball per tornar a buscar la vida en un planeta desolat. Freeman s'adona que la classe Texas no s'atura i escaneja demostra que els vaixells són inadequats per gestionar els paràmetres del segon contacte. Ella informa a Buenamigo sobre la comunicació d'aquesta informació a la Flota Estelar quan Rutherford irromp. Reconeix l'IA de la classe Texas. programar com a pròpia, i s'ha adonat que l'ombrívol oficial de la Flota Estelar que li va esborrar la memòria era Buenamigo. Buenamigo revela que va crear els Cerritos tot el temps amb l'esperança que fracassarien a favor de la classe Texas. Rutherford li adverteix que no porti els vaixells a una automatització total, ja que l'A.I. El codi és el mateix que el de Badgey i podria provocar agressivitat. Buenamigo no li fa cas i posa les naus en línia, ordenant-los que destrueixin els Cerritos per cobrir les seves petjades, però ataquen la base estel·lar, matant-lo, abans d'atacar els Cerritos. Superat sense esperança, Freeman envia un senyal de socors, que és contestat per Mariner i Petra, que també convoquen a tots els altres vaixells de la classe Califòrnia per ajudar. Els vaixells de la classe Texas són derrotats. Més tard, les tripulacions dels vaixells de la classe Califòrnia celebren, i Freeman demana disculpes a Mariner, que la perdona i es torna a unir als Cerritos. T'lyn arriba com el nou recluta del Departament de Ciència sota la tutorització de Tendi. Mentrestant, l'implant original de Rutherford, que conté la IA corrupta de Badgey, és recollit del sistema Kalla per una font desconeguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada