Bloc personal,

dissabte, 29 de juliol del 2023

Nimona (2023)

[1199]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Nick Bruno, Troy Quane
Guió: Robert L. Baird, Lloyd Taylor (còmic: ND Stevenson)
Música: Christophe Beck
Estudi: Annapurna Pictures
Veus de doblatge: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang
Emissió: 30/06/23
Títol original: Nimona

[ Animació, acció, aventura ] 1 h. 41 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Quan un cavaller d'un món medieval futurista és incriminat per un crim que no va cometre, l'única persona que el pot ajudar a demostrar la seva innocència és Nimona, una adolescent entremaliada que resulta ser una criatura canviant que ha jurat destruir.”

Crítica

Tot una mica forçat… no? Segurament hi han millors maneres de conscienciar la canalla…

Basat en el còmic (o novel·la gràfica de ciència fantàstica, com a algú li ha agradat rebatejar-ho) de ND Stevenson publicat l’any 2015.

Haig de dir que a mi m’ha entretingut, encara que, tot i estar prou bé, tampoc mata. Ara bé, els rols forçats inclusius dels últims anys que Netflix s’entesta en fer entrar amb colador, estan fora de lloc i excessivament forçats (no parlo només de la relació gay entre els cavallers).

Resum (amb espòilers)

En un regne medieval-futurista, els ciutadans estan protegits per l'Institut de Cavallers d'Elit, establert per la llegendària heroïna Gloreth, que fa mil anys va vèncer un "Gran Monstre Negre" i va tancar el regne amb un alt mur per a la seva protecció.

Ballister Boldheart, juntament amb el seu confident i amant Ambrosius Goldenloin, descendent de Gloreth, estan a punt de ser nomenats cavallers, sent Ballister el primer plebeu a aconseguir-ho, ja que la reina Valerin està intentant canviar la tradició perquè "qualsevol pugui ser un heroi". ". Durant la cerimònia, Valerin és assassinat per un misteriós tir làser de l'espasa de Ballister. Ambrosius intenta aturar-ho tallant el braç dret de Ballister, i és incriminat pel crim i perseguit per l'Institut i el seu director.

Amb un nou braç robòtic protèsic, Ballister s'amaga i rep la visita de Nimona, una misteriosa adolescent canviant de forma, que s'enfronta a la persecució pels seus poders. En veure un "esperit dolent" a Ballister, ja que s'enfronta a un tracte similar pel seu origen plebeu i l'assassinat de la reina, Nimona es contracta com el seu nou company.

Per esborrar el nom de Ballister, el duet segresta Diego, l'escuder que li va donar l'arma homicida. Diego els dóna proves que revelen que el director és l'assassí. Ballister i Nimona tornen a l'Institut i enganyen el Director fent que Nimona es faci passar per Ambrosius. El director admet la veritat de les seves accions, ja que es va oposar a que la reina revisés la tradició permetent que els plebeus es converteixin en cavallers, tement que fer-ho conduís a la caiguda del regne. Ballister enregistra la seva confessió i la publica en línia, provocant la protesta pública.

El Director, reconeixent els poders de Nimona, descobreix a través de pergamins antics que Nimona és el Gran Monstre Negre derrotat per Gloreth. Ho fa servir per convèncer el públic que Ballister va utilitzar els poders de Nimona per falsificar la confessió, alhora que afirma que Nimona podria suplantar la identitat de qualsevol, provocant desconfiança entre els ciutadans. Ambrosius es troba amb Ballister i revela el passat de Nimona, insistint que els dos van ser enganyats per ella. Sorpresa per la revelació, Ballister discuteix amb Nimona i qüestiona la seva amistat; sentint-se traït, Nimona fuig al bosc.

Parant-se a un vell pou abandonat, Nimona recorda el seu passat: fa mil anys, va vagar pel món i es va convertir en altres animals per intentar encaixar amb la fauna, però cap de les criatures que va trobar la va acceptar. Un dia, es va trobar amb Gloreth quan era petita al costat del pou i es va convertir en humana per primera vegada. Després de veure la Nimona, en Gloreth immediatament la va donar la benvinguda i els dos es van convertir en millors amics, fins i tot després que Gloreth descobrís els poders de Nimona. Finalment, la resta del poble de Gloreth va descobrir la Nimona i ràpidament la va acusar de ser un monstre. Mentre atacava Nimona amb forques i torxes, el poble va ser incendiat accidentalment. En lloc de defensar la seva amiga, una Gloreth confusa es va girar contra la Nimona després que els seus pares van cridar a Nimona un monstre, després d'haver-se fet creure que qualsevol cosa que es digués monstre era dolent, i van optar per expulsar la caòtica Nimona per protegir els vilatans.

Amb l'abandonament de Ballister i la traïció de Gloreth ressonant al seu cap, una Nimona angoixada es trenca i es transforma en el Gran Monstre Negre. Aleshores ataca la ciutat amb la intenció d'acabar amb la seva vida empalant-se a l'espasa de l'estàtua de Gloreth. Mentrestant, el Director ordena que es dispari un canó làser des de la paret per matar Nimona; Ambrosius protesta, sabent que disparar el làser a la ciutat matarà civils innocents.

Abans que la Nimona travessi el seu propi cor, Ballister l'atura i li demana disculpes. Nimona torna a la seva forma humana mentre s'abracen i s'esmenen, mentre tot el Regne mira i se'n veu tocat. La directora, impasible, es disposa a disparar ella mateixa el canó. Per salvar el regne, Nimona assumeix una forma gegant i semblant a un fènix vermell i vola cap al canó, provocant la seva mort i també la mort del director. L'explosió resultant destrueix part de la paret, revelant una bonica vall muntanyosa darrere seu.

Temps després, el regne pateix diversos canvis: la bretxa a la muralla s'ha convertit en una carretera comercial, Nimona i Ballister són honrats com a herois i Ballister restaura la seva relació amb Ambrosius. Ballister visita llavors el seu antic amagatall; escolta la veu de Nimona i observa amb alegria que presumiblement ha ressuscitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada