Bloc personal,

dilluns, 17 de juliol del 2023

Ōoku (2023) S01
(Ōoku: The Inner Chambers)

[382]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Noriyuki Abe
Guió: Rika Takasugi (manga: Fumi Yoshinaga)
Música: Kenji Kawai
Estudi: Studio Deen
Veus de doblatge: Tomokazu Seki, Sanae Kobayashi, Mamoru Miyan
Emissió: 29/06/23
Títol original: 大奥

[ Animació, història alterna, fantasia històrica, romanç ] 10 capítols de 26-80 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,6):
“En una història alternativa on la població masculina està gairebé delmada, els homes elegibles serveixen com a concubines a la dona shōgun dins dels murs de l'Ōoku, les cambres interiors del castell d’Edo (o de Tokygawa o de Chiyoda, actualment Palau Imperial de Tòquio).”

Crítica

M’han agradat la història i l’ambientació, però no pas l’animació com a tal…

Basada en un manga de Fumi Yoshinaga ja conclòs, publicat entre 2004 i 2020 amb un total de 19 volums. Tal n’ha estat l’èxit des de bon començament que hi ha:
  • Manga (2004-2020)
  • Pel·lícula live-action (2010)
  • Drama televisiu de 10 capítols (2012) (Ōoku: Arikoto Iemitsu Hen)
  • Pel·lícula live-action (2012) (Ōoku: Emonnosuke Tsunayoshi Hen)
  • Drama televisiu de 10 capítols (2023) (Ōoku)
  • Sèrie anime ONA de 10 capítols (2023) (Ōoku / Ōoku: The Inner Chambers)

Una estranya verola roja deixa la població masculina en minoria i els rols home/dona socials s’inverteixen. En aquesta història coneixem les interioritats d’una societat matriarcal de la dinastia Tokugawa amb un harem d’homes servint una shōgun dona i alguns apunts de la jerarquia de classes.

L’Ōoku (大奥, “gran interior”) va ser històricament el barri de les dones del castell d’Edo (actualment Palau Imperial de Tòquio, residència imperial), la secció on residien les dones connectades amb el shōgun regnant.

Documentalment, segons el que relata la història, el context històric és cert, fins el punt que apareix la ciència ficció de la inversió de rols: enlloc de dones sumises a l’home, aquí hi ha homes sumisos a la dona “per una raó de salvaguardar la natalitat” i utilitzar-los com a sementals per tal de salvaguardar els llinatges.

Així i tot, invertint els papers home/dona, tota la història continua traspuant masclisme i heteropatricartat pels quatre costats.

Exceptuant la recreació històrica i el clickbait de la inversió de gèneres, en general se m’ha fet bastant avorrida i ensopida. Gama cromàtica ben combinada, bona elecció de textures, excel·lent recreació històrica, enquadraments ben trobats i encaixats a la perfecció, personatges ben construïts (tot i que, en més d’una ocasió, he confós un personatges per un altre)… però una animació justeta per sortir del pas, és a dir, el keyframe bé, però el que és animació pròpiament dita pràcticament no existeix.

Té pinta que hi ha promesa de segona temporada…

Tot i que és un ONA (original net animation), els deu capítols a disposició sota demanda en streaming (Netflix) el mateix dia, la considero la primera sèrie de la temporada d’anime estiu 2023. Com estic molt al principi de la temporada, encara no puc dir del tot segur si és la primera de quinze o la primera de vint sèries.

(En algun lloc tradueixen l’Ōoku per Ouoku o, fins i tot, Oooku.)

Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada estiu 2023

5/5
Zom 100: Zombie ni Naru made ni Shitai 100 no Koto (2023) S01
Zom 100: Bucket List of the Dead

5/5
Watashi no Shiawase na Kekkon (2023) S01
My Happy Marriage

4/5
Ōoku (2023) S01 (ONA)
Ōoku: The Inner Chambers

4/5
Niehime to Kemono no Ō (2023) S01
(temporada doble; continuació)
Sacrificial Princess and the King of Beasts

4/5
Mononogatari (2023) S02
Malevolent Spirits: Mononogatari

4/5
Undead Girl Murder Farce (2023) S01
Undead Murder Farce

4/5
Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantane (2023) S01
 

4/5
Jujutsu Kaisen (2023) S02
 

4/5
Dark Gathering (2023) S01
(temporada doble; primera meitat)
 

4/5
Shinigami Bocchan to Kuro Maid (2023) S02
The Duke of Death and His Maid

4/5
Sugar Apple Fairy Tale (2023) S01 Part 2
 

4/5
Dekiru Neko wa Kyou mo Yuuutsu (2023) S01
The Masterful Cat Is Depressed Again Today

3/5
Mushoku Tensei II: Isekai Ittara Honki Dasu (2023) S02 Part 1
Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation

3/5
Suki na Ko ga Megane wo Wasureta (2023) S01
The Girl I Like Forgot Her Glasses

3/5
Yami Shibai (2023) S11
Yamishibai: Japanese Ghost Stories (Theater of Darkness)

3/5
Ayakashi Triangle (2023) S01
 

2/5
Horimiya –piece– (2023) S02
Horimiya: The Missing Pieces

2/5
Masamune-kun no Revenge R (2023) S02
Masamune-kun's Revenge R

1/5
Yumemiru Danshi wa Genjitsushugisha (2023) S01
The Dreaming Boy is a Realist



Resum (amb espòilers)

Durant el govern de Tokugawa Iemitsu, el tercer shogun del shogunat Tokugawa, un noi va ser atacat per un ós en un poble rural de la regió de Kantō, la qual cosa va provocar la propagació d'una estranya malaltia coneguda més tard com la "verola vermella". Mai es va descobrir cap cura ni tractament per a la malaltia, excepte que "només afecta els nois joves" i té un "80% de mortalitat". Com a resultat, la població masculina es va reduir a aproximadament una quarta part de la població femenina i l'estructura social del Japó va canviar dràsticament. Els nens eren criats com a sementals escassos i es veien obligats a anar als nuvis, a llogar-los a famílies pobres que no podien aconseguir nuvis a qualsevol preu per nit o vendre els seus cossos als bordells. D'altra banda, les dones van substituir els homes com a principal força de treball, i totes les empreses familiars es van transmetre de dona a dona. Al castell d'Edo, també, el shogunship es va lliurar a les dones després del tercer shogun, Iemitsu, i l'Ōoku va atreure joves en perill d'extinció com a prova del prestigi del shogun, creant un món d'homes conegut com "tres mil homes bells".

==

Episodi 1.- La "verola vermella" ha devastat la població masculina al Japó i les dones han assumit la majoria dels rols masculins, relegant principalment els homes a la funció de reproducció i convertint les habilitats de combat en una afició masculina. Un jove samurai, Mizuno Yūnoshin, d'una família de banderes decideix donar un dot a la seva germana unint-se a l'Ōoku de la nena Shogun de set anys. Deixa enrere el seu amor de la infància i s'adapta a la vida a l'Ooku amb l'ajuda de la Sugishita més gran. El jove shogun mor i la dona madura Yoshimune és nomenada nova shogun. Ella evita les convencions i regles existents i comença a reduir algunes de les despeses extravagants de l'Ooku. Mizuno puja a les files dels assistents i Yoshimune el tria per ser el "Nuvi de la cambra", una posició que normalment garanteix la seva mort posterior. Tanmateix, quan està a punt de ser executat, Yoshimune l'estalvia, li dóna un nou nom i diners perquè es pugui casar amb la seva estimada. Yoshimune acomiada la majoria dels bells joves de l'Ooku dient-los que es casen, i pren a Sugishita com el seu nuvi de la cambra. Continua desafiant els protocols existents i qüestionant el costum de les dones de poder que adopten noms d'homes. Aleshores, Yoshimune busca el Cap Escriba, l'home més vell dels Ooku, i busca informació sobre el passat en què creu que els homes eren més nombrosos. En resposta li dóna un llibre titulat "Crònica del dia de la mort". Episodi de llargada durada.

Episodi 2.- En un temps passat, el Shogun mor de la "verola vermella" i el jove i guapo Arikoto, el nou Abat de Keiko-in, visita l'Edo per presentar els seus respectes al nou Shogun Iemitsu. Atrapa l'atenció de Lady Kasuga, cap de l'Ooku, i és pressionat perquè es quedi a Edo i es converteixi en un pagès de l'Iemitsu. Quan ell es nega a retractar-se dels seus vots monàstics i tenir relacions sexuals amb una dona, Lady Kasuga ordena matar una de les seves companyes i una de les dones que també va ser enviada per temptar-lo. Aleshores, Arikoto es veu obligat a decidir entre mantenir els seus vots o salvar la vida de la seva companya restant Gyokuei i les altres dues dones. No obstant això, les dones són assassinades en secret més tard per garantir el seu silenci.

Episodi 3.- A mesura que més homes fora d'Edo sucumben a la verola, i les dones es veuen obligades a assumir les seves funcions, Gyokuei s'uneix a l'Arikoto a l'Ooku, totalment masculí, on comencen la seva nova vida. Lady Kasuga presenta l'Arikoto el shogun on es queda sorprès al descobrir que és una dona jove en lloc d'un home. Aleshores el pega quan es nega a acceptar el nom d'una dona, O-man, en lloc del seu. El criat Inba Masakatsu explica a Arikoto que proporciona la veu masculina madura del shogun i com fa disset anys, el jove Iemitsu va violar una dona local que després va donar a llum una filla. Quan Iemitsu va morir de la verola sense hereu, Lady Kasuga va mantenir la seva mort en secret i va convertir la noia en el shogun, tancant també el país als estrangers per protegir el secret. Aleshores, Arikoto s'assabenta que el seu paper és actuar com a reproductor del Shogun perquè continuï la línia de sang Tokugawa.

Episodi 4.- Arikoto es recupera de la seva pallissa i es presenta als samurais de l'Ooku que el tracten amb menyspreu i abusen sexualment Gyokuei. Incitan a l'Arikoto a fer un esgotador exercici d'espasa, però més tard l'Iemitsu el visita, tots dos mostren els seus costats més amables l'un a l'altre. Ella comença a visitar-lo regularment i desenvolupen el respecte l'un per l'altre mentre juguen amb el gat que li va regalar. Una nit per venjar-se del seu maltractament, Gyokuei mata el gat a prop de les habitacions del criat Shigesato i se'l culpa de la mort. Arikoto intercedeix per evitar que Iemitsu mati Shigesato i se li permet cometre un seppuku honorable. A partir d'aquell dia, les actituds dels homes cap a Arikoto canvien notablement al seu favor i accepta el nom d'O-man. No obstant això, un dia l'Arikoto i l'Iemitsu discuteixen pel seu comportament cruel cap als altres. Afirma que ha tingut una vida miserable, però l'Arikoto li recorda que no és l'única que ha patit.

Episodi 5.- En un acte per humiliar l'Arikoto i els altres "nuvi", Iemitsu ordena als homes que es vesteixin amb roba de dona per divertir-la. Mentre els homes ballen incòmodes, ella recorda la seva vida infeliç: com Lady Kasuga la va prendre de la seva mare que va ser assassinada per mantenir el seu silenci; obligat a convertir-se en substitut del seu pare contra la seva voluntat; tractat com un vaixell per produir el següent Shogun; violada als jardins per un samurai desprevingut; i donar a llum una filla que aviat va morir. Quan l'Arikoto entra a l'habitació, bellament vestida amb un kimino, envia a tothom i s'abracen. Un any després, l'Arikoto i l'Iemitsu encara estan feliçment enamorats, però Lady Kasuga li preocupa que l'Iemitsu no estigui embarassada.

Episodi 6.- Mentre somiava, Lady Kasuga recorda que va entrar al servei del Shogun juntament amb el seu fill que ara es coneix com a Inba Masakatsu. En un esforç per produir una descendència de Tokugawa per mantenir la pau al país, Lady Kasuga selecciona un jove de la ciutat anomenat Sutezo que s'assembla a Arikoto per convertir-se en el nou nuvi de la cambra. Ella obliga a l'Arikoto a convèncer en Iemitsu perquè l'accepti. Tot i que l'Iemitsu creu que és estèril després del difícil naixement del seu primer fill, ella i l'Arikoto s'adonen que ha d'acceptar la situació perquè tots dos es mantinguin amb vida.

Episodi 7.- Tant l'Arikoto com l'Iemitsu accepten de mala gana els seus destins i poc després, l'Iemitsu queda embarassada del fill d'en Sutezo. Ella dóna a llum una filla, Chiyo, que agrada a Lady Kasuga. No obstant això, Sutezo cau accidentalment, quedant paralitzat i incapaç d'exercir les seves funcions. Lady Kasuga permet que l'Iemitsu torni a estar amb l'Arikoto, però quan després de tres mesos no queda embarassada, es porten nous nuvis en un esforç per produir un hereu masculí. Iemitsu accepta el compromís tot i que promet el seu amor etern per Arikoto. Veient com de satisfet està en Iemitsu com a mare, l'Arikoto fins i tot demana a Gyokuei que dormi amb l'Iemitsu.

Episodi 8.- El camp està afectat per la sequera que provoca una fam generalitzada i molta gent es dirigeix cap a Edo a la recerca de menjar. Iemitsu viatja fora de les muralles del castell i veu com s'ha tornat la gent desesperada, sobretot per l'escassetat d'homes joves. Ordena que es proporcioni temporalment arròs als que ho necessiten, no necessàriament per salvar-los, sinó per evitar un aixecament camperol. Durant una celebració anual en què els senyors feudals rendeixen homenatge al Shogun, és obvi que molts no tenen hereus masculins i han portat les seves filles vestides d'home. Masamori proposa que, de moment, es permeti que les dones es converteixin en successores per a l'horror de Lady Kasuga. No obstant això, argumenta que evitarà una reducció en el nombre de famílies que podrien concentrar el poder en unes poques poderoses que poden convertir-se en una amenaça per al clan Tokugawa.

Episodi 9.- Lady Kasuga es posa greument malalta creant un buit de poder a l'Ooku. Sorprenentment, l'Arikoto intervé per cuidar-la mentre l'Iemitsu considera les implicacions polítiques. En Sutezo sucumbeix a la verola de la cara vermella, causant greus implicacions per a l'Ooku, de manera que l'Arikoto posa en quarantena els homes infectats a les seves habitacions. Mentrestant, fora del castell, la verola es cobra la vida de quatre cinquenes parts de la població masculina adulta. En un intent desesperat per mantenir l'ordre, Iemitsu proclama un avís que impedeix la compra i venda de terres i que les dones poden convertir-se en hereves de la família per evitar el creixement de poderosos terratinents. Abans de morir, Lady Kasuga encarrega al seu fill Murase Masasuke d'enregistrar els esdeveniments a l'Ooku en el que ella anomena "Crònica del dia de la mort" i anomena Arikoto com a successora. L'Arikoto anomena Masasuke com el Cap de l'Escriba, Katsuta Yorihede com Usher de la Bossa, Nishina Kiyonari com a Portadora de la Clau i assigna altres papers als homes de l'Ooku. En l'allunyament més gran del passat, Iemitsu es revela públicament com la primera dona Shogun.

Episodi 10.- Iemitsu supervisa un nou règim on les dones poden convertir-se en senyors feudals i ocupar càrrecs abans reservats als homes com a mesura temporal per preservar el shogunat Tokugawa. Ella acomiada 100 dels samurais menys hàbils de l'Ooku per treballar al Yoshiwara mentre manté els lluitadors més experimentats com a guàrdies. Ella decreta que el nuvi dels shoguns posteriors ha de ser seleccionat dins de l'Ooku i que després sigui matat per profanar el shogun. Ella nomena a Arikoto com a successora de Lady Kasuga en el càrrec de Cambrel sènior. Després de donar a llum una segona filla amb Gyokuei, rebatejada O-Tama, té dos avortaments involuntaris i mor als 27 anys deixant l'Arikoto per vetllar per la seva filla Chiyo. El percentatge d'homes augmenta gradualment fins a les tres quartes parts de la població, però la seva principal responsabilitat és tenir fills, mentre que les dones encara assumeixen la major part de la responsabilitat del treball físic i del comerç. Aleshores, Chiyo es converteix en Ietsuna, el quart Shogun del clan Tokugawa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada