Bloc personal,

dissabte, 1 de juliol del 2023

Jigokuraku (2023) S01
(Hell's Paradise: Jigokuraku)

[378]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kaori Makita
Guió: Nozomi Ishii (manga: Yuji Kaku)
Música: Yoshiaki Dewa
Estudi: MAPPA
Veus de doblatge: Chiaki Kobayashi, Yumiri Hanamori, Rie Takahashi
Emissió: 01/04/23 - 01/07/23
Títol original: 地獄楽

[ Animació, acció, fantasia fosca, thriller psicològic ] 13 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (8,4):
“Un equip de presoners i els seus guàrdies són enviats a investigar una illa misteriosa. S'hi queden encallats i han de confiar l'un en l'altre per sobreviure als misteriosos i monstruosos residents de l'illa.”

Crítica

Ben estranya, però no gens menys interessant…

Basada en un manga shōnen de Yuji Kaku ja conclòs, publicat entre 2018 i 2021 amb un total de tretze volums. També se la pot trobar sota els títols Jigoku Raku, Paradís de l’infern (Hell’s Paradise), Paradició o La perdició al paradís (Paradition) o L’infern del cel (Heavenhell).

D’entrada, la història és ben estranya, però acaba fent-se interessant. El que no m’acaba de quadrar és la imatge que es dona en l’opening, doncs, igual que en Shinobi no Ittoki (2022) S01 (Ninja Ittoki), no té gairebé res a veure amb la història, més enllà d’una declaració d’intencions.

Dinovena sèrie (19 de 22) d’anime finalitzada de la temporada primavera 2023.

Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada primavera 2023

5/5
Kimetsu no Yaiba: Katanakaji no Sato-hen (2023) S03
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - Swordsmith Village Arc

5/5
Tengoku Daimakyō (2023) S01
Heavenly Delusion

4/5
Skip to Loafer (2023) S01
Skip and Loafer

4/5
Jijō o Shiranai Tenkōsei ga Guigui Kuru (2023) S01
My Clueless First Friend

4/5
Jigokuraku (2023) S01
Hell's Paradise: Jigokuraku

4/5
Mahō Tsukai no Yome (2023) S02
The Ancient Magus' Bride

4/5
Edomae Elf (2023) S01
Otaku Elf

4/5
Kimi wa Hōkago Insomnia (2023) S01
Insomniacs After School

4/5
Boku no Kokoro no Yabai Yatsu (2023) S01
The Dangers in My Heart

4/5
Yamada-kun to Lv999 no Koi o Suru (2023) S01
Loving Yamada at Lv999!

4/5
Kubo-san wa Mobu o Yurusanai (2023) S01
Kubo Won't Let Me Be Invisible

3/5
Oshi no Ko (2023) S01
 

3/5
My Home Hero (2023) S01
 

3/5
Niehime to Kemono no Ō (2023) S01
Sacrificial Princess and the King of Beasts

3/5
Rokudō no Onna-tachi (2023) S01
Rokudo's Bad Girls

3/5
Ōsama Ranking: Yūki no Takarabako (2023) S02
Ranking of Kings: Treasure Chest of Courage

3/5
Golden Kamuy (2023) S04
 

2/5
Kaminaki Sekai no Kamisama Katsudō (2023) S01
KamiKatsu: Working for God in a Godless World

2/5
Tonikaku Kawaii (2023) S02
Fly Me to the Moon

2/5
Vinland Saga (2023) S02
 

1/5
Otonari ni Ginga (2023) S01
A Galaxy Next Door

1/5
Megami no Kafe Terasu (2023) S01
The Café Terrace and Its Goddesses


Resum (amb espòilers)

Capturat durant una missió d'assassinat, Gabimaru el Buit és condemnat a ser executat, però res sembla que el mati a causa del seu cos sobrehumà. Creient que el seu amor per la seva dona el manté viu inconscientment, la botxí Yamada Asaemon Sagiri li ofereix l'oportunitat de ser perdonat de tots els crims pel shogunat si troba l'elixir de la vida a Shinsenkyo, un regne llegendari recentment descobert al sud-oest del regne de Ryukyu. Després de perdre cinc equips d'expedició enviats a l'illa, aquesta vegada el shogunat envia un grup de condemnats a mort. Cadascun dels condemnats reben un botxí Yamada Asaemon amb qui han de tornar per obtenir l'indult.

==

1.- El condemnat a mort i el botxí. Un shinobi anomenat Gabimaru frustra els intents d'execucions decapitant i cremant i maleeix la seva incapacitat de morir. Explica al seu interrogador que es va sotmetre a un entrenament shinobi del poble d'Iwagakure de manera que va desenvolupar un cos sobrehumà i es va convertir en un assassí eficient. Diu que estava casat amb la filla del cap del clan, però després de demanar permís al cap per marxar, va ser traït a les autoritats. Després d'intents més infructuosos d'executar-lo, Gabimaru s'enfronta al seu interrogador que es revela que és Yamada Asaemon Sagiri, un botxí i botxí que prova l'espasa del clan Yamada. Sent la seva habilitat com a botxí tranquil·la i eficient, Gabimaru experimenta por i es resisteix, sobretot després que en Sagiri afirmi que encara està profundament enamorat de la seva dona. Sagiri ofereix sobtadament un perdó complet i una protecció del govern per a ell i la seva dona a canvi de complir una missió que desafia la mort. Ha d'anar a Shinsenkyo, una terra llegendària que es rumoreja per mantenir l'Elixir de la Immortalitat i recuperar l'elixir en competició amb altres criminals del corredor de la mort. La promesa d'una vida pacífica amb la seva estimada dona fa que en Gabimaru accepti sense dubtar-ho.

2.- Projecció i tria. Sagiri recorda la seva formació inicial com a botxí i la dificultat que ha tingut per vèncer la seva por i vacil·lació. Els més de 30 criminals condemnats amb els ulls embenats que s'han ofert voluntaris per a la missió reben les seves instruccions per l'11è Sei-i Taishogun, Nariyoshi Tokugawa. Se'ls mostra un oficial que va tornar d'una expedició anterior però que ja no és humà, amb flors que floreixen del seu cos. Cadascú anirà acompanyat d'un Yamada Asaemon; tanmateix, se'ls diu que redueixin el seu nombre, la qual cosa provoca una matanza. Mentre el shogun es delecta amb la carnisseria davant seu, Gabimaru s'adreça a ell, dient que hi ha d'haver una millor manera de fer la selecció. El cap de guàrdia del shogun ofereix un lloc a la missió a qualsevol que mati en Gabimaru, que després es veu obligat a lluitar per la seva vida de mala gana, matant brutalment als seus atacants amb les mans lligades. A mesura que es llegeixen els noms dels deu presoners seleccionats per anar a la missió, inclòs Gabimaru, Sagiri s'adona que el seu problema no és superar la seva por a matar, sinó acceptar la responsabilitat de les vides que porta.

3.- Debilitat i força. Abimaru creu que l'elixir de la immortalitat, Tokijiku no Kagunomi, existeix després de veure el cap dels Iwagakure sobreviure a una sèrie de ferides mortals. Quan ell i Sagiri arriben a la riba de la seva destinació, ell li diu que l'elixir pot no venir d'aquest lloc. De sobte són atacats pel criminal condemnat Twisted Keiun, un expert en armes acompanyat pel Yamada Asaemon Kisho. En Gabimaru sobreviu a tots els seus atacs i mata brutalment en Keiun amb les seves pròpies armes, fins i tot amb les mans lligades davant la insistència d'en Sagiri. Quan Kisho torna al vaixell amb el cap tallat d'en Keiun, li diu a Sagiri que els criminals ja s'han començat a matar els uns als altres i prediu que en breu gairebé tots seran eliminats, però això només significa que els Iwagakure seran enviats al seu lloc. Després de la marxa d'en Kisho, en Gabimaru ataca en Sagiri amb una espasa perquè pugui trobar l'elixir sense obstacles, però es troba incapaç de donar el cop mortal. Tots dos s'adonen que no és buit i encara té emocions com a resultat del seu amor per la seva dona: que acceptar les emocions no és una debilitat sinó una fortalesa. En un altre lloc, el criminal Tamiya Gantetsusai és picat pel que sembla una papallona amb cara humana i ràpidament li talla la mà esquerra que es marceix i brota flors. Tant ell com en Gabimaru s'enfronten a monstres estranys i alhora estan envoltats de criatures estranyes.

4.- Infern i paradís. Gantetsusai explica al seu Yamada Asaemon Fuchi per què va ser condemnat a mort, i es proposa eliminar els altres criminals per simplificar la seva recerca de l'elixir. Mentrestant, Gabimaru i Sagiri que estan sent amenaçats per diverses criatures fantàstiques enormes amb trets semblants a Buda. Quan un ataca i fereix en Gabimaru, s'adona que estan envoltats i s'enfronten a nombrosos oponents amb habilitats desconegudes. Llança la precaució al vent i actuant només per instint de supervivència, els ataca. Destrueix la majoria d'ells, protegint a Sagiri de manera inusual en el procés, fins que arriba Yamada Asaemon Genji i ajuda, acompanyat per Yamada Asaemon Senta amb el criminal ninja Yuzuriha. Yuzuriha s'ofereix a treballar amb en Gabimaru a canvi d'informació que va reunir sobre les criatures experimentant amb Moro Makiya l'Apòstat abans de matar-lo, deixant Genji sense el seu càrrec. Mentre parlen, Sagiri perd el coneixement i s'ensorra. Mentrestant, Aza Chōbei i el seu germà petit Yamada Asaemon Toma s'enfronten a un grup similar de monstres. Aza se sent que controla la situació fins que és ferit i la Toma és capturada. Llavors talla els monstres a trossos amb una ràbia berserker.

5.- El samurai i la dona. La Sagiri es desperta i descobreix que s'han allunyat de les papallones les escates verinoses de les quals la van fer desmaiar. En Gabimaru diu als altres que mentre explorava sol, va descobrir que moltes plantes de l'illa eren antics samurais enviats pel shogun. Senta també comparteix els coneixements que va adquirir des que va arribar. Genji suggereix que substitueixi en Sagiri en la protecció de la Gabimaru, ja que no té habilitats de batalla, però ella es nega. Mentrestant, Yamada Asaemon Tenza intenta sortir de l'illa en vaixell amb el criminal Nurugai, l'últim dels Sanka, però estan bloquejats per un cementiri de vaixells samurais. Són atacats per monstres i mentre intenten escapar a través dels derelictes, es troben amb Yamada Asaemon Kisho, encara viu però amb flors brotant del seu cos. Nurugai es desanima amb la culpa de sentir-se responsable de la desaparició dels Sanka i espera morir, però Tenza es nega a rendir-se i junts lluiten per tornar a l'illa. Mentre s'asseca la roba, la Tenza descobreix que Nurugai és una dona jove. Decideixen donar la volta a l'illa per veure si poden trobar una via d'escapament. Gabimaru li dóna a Sagiri la confiança per mantenir-se en la seva posició i convertir-se en un samurai contra la instància de Genji que hauria de convertir-se en esposa i mare. De sobte apareix en Rokurota, el Gegant de Bizen, i treu un gran tros del cos d'en Genji.

6.- Cor i raó. Genji està ferit de mort, però quan Sagiri intenta ajudar-lo, li diu que fugi. Just quan la monstruosa Rokurota està a punt d'atacar-la, en Gabimaru la salva. Gabimaru intenta avaluar les habilitats d'en Rokurota, però ell és incapaç de trobar cap debilitat. El Genji moribund s'adona que Sagiri va pel camí mitjà entre cor i raó, debilitat i força, i li dóna la seva fulla. Ella l'utilitza per tallar un dels dits d'en Rokurota, i junts ella i en Gabimaru l'ataquen, però estan completament aclaparats. En Gabimaru es veu obligat a utilitzar les seves tècniques Ninpo Ascetic Blaze Mode per atacar en Rokurota amb boles de foc. La jungla s'encén, produint fum que mata de fam a en Rokurota d'oxigen i ell s'enfonsa de genolls, permetent a Sagiri decapitar-lo. Els monstres gegants de l'illa són atrets per les flames, de manera que en Gabimaru i en Sagiri es lliuren de l'infern en la direcció d'on provenien els monstres. Tots dos s'adonen que com més aviat trobin l'elixir, més vides es podran salvar i més ràpid podran abandonar l'illa. Es troben amb Senta i el criminal ninja Yuzuriha i el petit grup arriba a un poble. Mentrestant, després de matar els monstres que els van atacar, Chobei Aza i el seu germà petit Toma es troben amb dos amants andrògens nus que es besen a la selva.

7.- Flors i ofrenes. Chobei i Toma s'enfronten als dos Tensen que veuen com a humans com a intrusos. El grup d'en Gabimaru es troba amb una noia jove, però quan la persegueix descobreix que té poderses habilitats i està protegida per un gran ésser de fusta. Després que tots dos siguin derrotats per Gabimaru i Yuzuriha, l'ésser s'ofereix a portar-los a un poble. Al poble, l'ésser de fusta Hoko i la seva jove companya, la Mei, els ofereixen fruita i ell els diu que al lloc l'anomenen Kotaku a l'illa de Shinsenkyo. L'illa es divideix en tres regions, la costa i el bosc es diuen "Eishu", el poble es troba a "Hojo" i l'elixir "Tan" es troba a la regió central de boires anomenada "Horai" que està habitada pel déu. -com els Tensen que són immortals. Mentrestant, Chobei i Toma són derrotats fàcilment pels dos amants que són Tensen, i els germans cauen a un pou per convertir-los en flors i convertir-se en la font de Tan. A petició d'en Sagiri, en Gabimaru es pren el temps per banyar-se i recorda els consells de la seva dona de relaxar-se per tal d'estar preparat per a la batalla que té per davant.

8.- Estudiant i mestre. Tenza recorda els seus primers anys com a eriçó de carrer quan el mestre Yamada Asaemon Shion el va acollir com a estudiant, que va reconèixer el seu potencial. Tenza i Nurugai continuen el seu circuit per l'illa, però són interromputs per un cabell andrògen Tensen de color flama que deixa fàcilment a Tenza de banda. Tenza utilitza la seva velocitat per tallar el Tensen, tallant-li el cap, però es regenera i els persegueix. Se'ls salva momentàniament el cec però experimentat Shion que torna a decapitar els Tensen. Explica que va matar la criminal Akaginu quan ella va intentar seduir-lo, però després no va trobar cap corrent que el portés fora de l'illa. De sobte, el Tensen torna a colpejar, colpejant en Shion a la gola i quan en Tenza ataca amb la seva espasa, rep un cop fatal. En un últim esforç desesperat per salvar Shion i Nurugai, Tenza ataca els Tensen amb les seves mans nues donant la seva vida perquè puguin escapar.

9.- Déus i pobles. Gabimaru s'impatienta i marxa sol cap a Horai, al centre de l'illa, passant per davant d'arbres immòbils cantant sutres. Arriba a un temple on s'enfronta amb el mateix Tensen que va derrotar als germans Aza. Gabimaru utilitza totes les seves habilitats i tècniques contra els Tensen, però ràpidament es regenera, així que desesperat llança múltiples atacs ràpids que finalment tenen èxit. Quan el Tensen expira, és consumit per les flors que formen un gran monstre meitat planta i mig humà. El monstre ataca i agafa en Gabimaru, que recordant el seu entrenament, utilitza la seva energia restant per fer l'atac més fort que pot, creant un aïllament i després és rescatat per Mei. Hoko ofereix portar en Sagiri i els altres a l'Horai i buscar la Mei. Mentrestant, els set Tensen - Shangdi Samantabhadra, Dadi Aksho, Jiujun Amoghavajra, Sagacious Dasheng Ratna, Yuanjun Tathata, Gonggong Manjusri i Deified Dijun Cundi - es reuneixen per revisar la situació i prendre l'elixir. Hoko s'ofereix a portar els altres per trobar la Mei i en Gabimaru, i explica que tots els humans que habitaven l'illa es van transformar finalment en plantes. Quan Gabimaru recupera la consciència, es troba amb Tamiya Gantetsusai i Yamada Asaemon Fuchi.

10.- El Yin i el Yang. En la seva condició actual, Gabimaru és massa feble per lluitar contra Gantetsusai i Fuchi, i després de descriure els Tensen i els seus poders, accepten col·laborar. Mentrestant, Senta conclou que l'illa no és l'autèntic Shinsenkyo, i que les deïtats barrejades no són déus reals, semblant a la construcció de Moro Makiya, fundador d'una nova religió que està planejant enderrocar el shogun, teoritzant així que algú va crear la illa. Gabimaru pregunta a Mei sobre els Tensen i ella esmenta que posseeixen Tao mentre que al mateix temps en Hoko explica al seu grup sobre el Tao i com és com el flux de qi, una combinació de yin i yang i centrat en el dantian inferior, per sota del naval. En un altre lloc, mentre Nurugai pressiona en Shion perquè li ensenyi a utilitzar una espasa, són atacats per un grup de monstres sense sentit. Mentrestant, en Chobei arrossega lentament a Tomi des del pou d'agafar flors on es troben amb un Doshi, un monstre sensible a diferència de l'insensat Soshin, que ha estat enviat a investigar els intrusos humans. Chobei ataca el Doshi mentre en Tomi talla un grup de Soshin que s'acosta, però el Doshi li dóna un cop mortal a Chobei.

11.- Feble i Fort. Tot i que Chobei va rebre un cop fatal, es recupera per atacar de nou el Doshi. Aquesta vegada sembla que ha adquirit una certa capacitat regenerativa després d'haver estat al pou de les flors i també és capaç de detectar el Tao dins del Doshi i derrotar-lo. En un altre lloc, mentre en Gabimaru i en Gantetsusai lluiten contra els Soshin, la Mei repeteix les paraules, forta i feble. De sobte, un Doshi mig humà i mig insecte apareix per capturar a Mei a qui vol tornar als Horai. Gabimaru actua de manera inusual per protegir-la, però ell i Gantetsusai són atacats per eixams d'insectes. En Fuchi entén el que diu en Mei i li explica a en Gabimaru que el Tao és una debilitat i una força d'equilibri, així que per veure el Tao emanant del Doshi, ha de reconèixer el seu costat més feble. Gabimaru lluita per fer-ho, però comença a veure el Tao fluint al voltant dels dos Doshi i és capaç de derrotar-los. Mentrestant, l'Hoko condueix en Sagiri i els altres a les portes de l'Horai on un Tensen amb cabells magenta treu sumariament el cap de fusta d'en Hoko.

12.- Paraigua i Tinta. Es revela que el Tensen és la peònia Jiujun Amoghavajra i diu que Tan no és un elixir, perquè si els humans el consumeixen es converteixen en plantes. En moviments ràpids com un llamp, Yuzuriha talla Amoghavajra a trossos, i després intenta enverinar-lo, però el Tensen es regenera cada vegada. Finalment, Sagiri, Senta i Yuzuriha utilitzen el seu propi coneixement i experiència de Tao per atacar i derrotar conjuntament als Tensen, encara que els deixa ferits i esgotats. Un temps després, quan Senta proposa que trobin una manera de salvar els altres membres de l'expedició, el Tensen es converteix en una flor gegant i dispara un projectil semblant a un dard a Yuzuriha. Senta es llança davant d'ella i és colpejat. Comença a brotar flors i s'imagina que està pintant un quadre d'una Yuzuriha ballant sostenint un para-sol. Aleshores, el monstre dispara una sèrie de dards a les dues dones que són interceptades per Shion que apareix del no-res per salvar-les.

13.- Somnis i realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada