Bloc personal,

dijous, 7 de maig del 2020

Dorian Gray (2009)

[846]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Oliver Parker
Guió: Toby Finlay, Oscar Wilde
Actors: Ben Barnes, Colin Firth, Rebecca Hall

[ Drama, fantasia, thriller ] 0h 0min

Sinopsi

IMDb (6,3):
“Un jove corrupte, d'alguna manera, manté eternament la seva bellesa juvenil, però un quadre especial revela gradualment la seva lletjor.”

Crítica

No massa ben valorada, però molt interessant… per a mi…

M’ha interessat molt la història, perquè és d’aquelles que n’havia sentit parlar sempre, però mai m’havien arribat a explicar del tot bé… I, a més, està bastant ben feta.

Resum (amb espòilers)

Quan un jove naïf Dorian Gray arriba a la tardor Londres victoriana, en tren, per heretar una finca que li va deixar el seu avi maltractador, el carismàtic Lord Henry "Harry" Wotton, és introduït en un remolí social, que introdueix Gray a l'hedonista. plaers de la ciutat. L’amic de Lord Henry Henry, l’artista de la societat Basil Hallward, pinta un retrat de Gray per captar tot el poder de la seva joventut bellesa. Quan es presenta el retrat, Gray fa un compromís insípid: donaria qualsevol cosa per quedar-se tal com està a la imatge, fins i tot la seva ànima.

Gray coneix i s’enamora de la jove actriu en expansió, Sibyl Vane. Al cap d’unes setmanes, li proposa matrimoni amb ella. Lord Henry diu a Gray que tenir fills és "el començament del final", i després que els dos homes visiten un prostíbul, Gray abandona Sibyl. Desconcertada, la jove se suïcida per ofegament. Grey s'assabenta de la seva mort l'endemà del seu germà, James ("Jim"), que també revela que Sybil estava embarassada del fill de Gray. Enutjat, Jim intenta matar a Grey abans de ser suprimit per les autoritats. El dolor inicial de Gray desapareix aviat, ja que Lord Henry el convenç que tots els esdeveniments són simples experiències i sense conseqüències. El seu estil de vida hedonista empitjora, allunyant-lo d’un Hallward preocupat.

Grey torna a casa un vespre per trobar que el retrat de Hallward d'ell s'ha endurit i es va torçar, i aviat s'adona que el seu compromís fora de la mà s'ha fet realitat; mentre que el retrat envelleix, els pecats del seu propietari es manifesten com a defectes físics del llenç. Poc després de temps, la maledicció del retrat de Gray comença seriosament, resultant en un brutal assassinat de Hallward després que l'artista revelés el seu secret. Gris desmembra i aboca el cos de Hallward al riu Tàmesi, però les restes es recuperaran aviat i finalment seran enterrades.

Gray decideix abandonar Londres per viatjar pel món i convida a Lord Henry a unir-se a ell com el seu company, però declina, citant l'embaràs de la seva dona. Després de 25 anys d’absència, Gray desconcerta tothom a la festa d’acollida amb la seva aparença juvenil inalterada. També coneix i aviat s’acosta a la filla de Lord Henry, Emily, membre del moviment del sufragi britànic, molt per la desaprovació del seu pare.

Tot i que Gray sembla realment interessat a canviar de manera mentre passa temps amb Emily, els problemes es compliquen quan es troba enfrontat per Jim, que continua buscant la venjança per la mort de la seva germana. Malgrat els intents de Gray d’enganyar Jim tot assenyalant la seva aparent edat, Jim tanmateix dedueix la seva veritable identitat, però és assassinat per un tren que s’acosta mentre perseguia a Gray al metro de Londres. Mentrestant, a mesura que Gray pren els arranjaments per sortir de Londres amb Emily, les sospites de Lord Henry es confirmen quan un estudi de fotografies antigues desencadena una memòria on bromejant va suggerir que Gray intercanviava l’ànima a canvi de l’eterna joventut i la bellesa.

Entrant a la casa de Gray, Lord Henry descobreix el retrat ocult, però és interceptat per Gray abans que pugui descobrir-lo. Quan Gray intenta convèncer-lo de l’autenticitat dels seus sentiments per a Emily, Lord Henry descobreix de sobte el mocador tacat de sang de Basil en una caixa. Això fa que Grey declari que és la personificació de la vida que Lord Henry va fantasiar, però que no s’atreveix a perseguir. Ple de ràbia i pena, Gray intenta escanyar-lo, però és distret per la crida d'Emily el temps suficient perquè Lord Henry el tragi de banda i exposi el retrat.

Desconcertat i horroritzat davant la vista retorçada del llenç, Lord Henry llença una làmpada encesa al retrat, fent que es posi foc i, tot seguit, bloqueixi la porta de les golfes per assegurar que es destrueixi Gray i la pintura. Emily advoca amb Gray per la clau, però en canvi, Grey confessa el seu amor per ella i li torna l’esquena mentre Lord Henry arrossega la seva filla de la mansió ardent. Resolint-se per acabar amb el seu patiment, Gray empalma la pintura amb un pòquer, fent que el seu cos envelleixi ràpidament abans que les golfes es consumeixin per una explosió.

Uns mesos més tard, després d’un inútil intent de reconciliar-se amb Emily, Lord Henry es dirigeix ​​al seu altell on guarda el retrat de Gray com era quan Hallward el va pintar, notant que ara ningú no ho mirarà. A mesura que Lord Henry surt, els ulls del retrat brillen, implicant que l’ànima de Gray encara és viva fins i tot després de la seva mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada