Bloc personal,

divendres, 5 d’agost del 2022

Yōkoso Jitsuryoku Shijō Shugi no Kyōshitsu e (2017) S01
(Classroom of the Elite)

[271]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Seiji Kishi, Hiroyuki Hashimoto
Guió: Aoi Akashiro
Música: Ryo Takahashi
Estudi: Lerche
Veus de doblatge: Shōya Chiba, Akari Kitō, Yurika Kubo

[ Animació, thriller psicològic, seinen ] 12 capítols de 22 min.

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Quan el Kiyotaka entra a una escola secundària d'elit patrocinada pel govern, descobreix que aquest sistema educatiu està basat en mèrits.”

Crítica

Un thriller de manipuladors d’allò més interessant…

Basat en una novel·la lleugera escrita per Shōgo Kinugasa i il·lustrada per Shunsaku Tomose publicada entre 2015 i 2019 amb 11 volums i 3 històries curtes. Hi ha adaptació a manga escrit pel mateix autor de la novel·la, però il·lustrat per Yuyu Ichino encara en publicació a dia d’avui des de 2016, amb 17 volums publicats. Hi ha una sequel·la de la novel·la en el segon any de preparatòria encara en publicació a dia d’avui des de 2020 (7 volums + 1 història curta) i el mateix amb el manga des de 2021 (1 volum).

La sèrie té una segona temporada que s’està emetent ara mateix –d’aquí la curiositat per saber de què va aquesta sèrie ben valorada– que relata justament el segon any de preparatòria dels estudiants.

Es pot trobar també sota el nom Yôkoso jitsuryoku shijô shugi no kyôshitsu e o també Youkoso Jitsuryoku Shijou Shugi no Kyoushitsu e. La traducció literal del títol vindria a ser Benvinguts a l'aula de la doctrina de les habilitats supremes o, millor encara, Benvinguts a l'aula de la meritocràcia.

D’entrada, aquest elitisme, personalment em tira bastant enrera. De fet, poc m’ha faltat per deixar-la estar després del primer capítol. Però el thriller psicològic amagat sota aquesta aparença elitista m’ha vençut i ha quedat molt en segon terme.

A mi m’ha sobrat la part de l’illa i, tal com comneça la segona temporada, em sembla que se’m farà bola a l’empassar… a veure què tal va!

He tardat bastant en adonar-me que, tot plegat, segueix la moda del Joc del calamar (Squid Game) o Tomodachi Game (que, per cert, em va cansar tant en els primeres capítols de l’anime, que el va deixar de seguida), però La classe d’elit és de 2016 (la novel·la), el calamar de 2021 i Tomodachi Game de 2013 el manga i 2022 l’anime.

Resum (amb espòilers)

En un futur llunyà, el govern japonès ha establert la Tokyo Metropolitan Advanced Nurturing School, dedicada a instruir i fomentar la generació de persones que donaran suport al país en el futur. Els estudiants reben un alt grau de llibertat per imitar de prop la vida real.

La història segueix la perspectiva de Kiyotaka Ayanokōji, un noi tranquil i modest, que no és bo per fer amics i preferiria mantenir-se a distància, però posseeix una intel·ligència inigualable. És un alumne de la classe D, que és on l'escola deixa els seus alumnes inferiors. Després de conèixer la Suzune Horikita i la Kikyō Kushida, dos estudiants més de la seva classe, la situació comença a canviar i ell comença a involucrar-se en molts assumptes, i el seu pensament sobre la vida normal ideal de l'institut comença a dispersar-se.

==

1.- Què és el Mal? Tot el que sorgeix de la debilitat. Kiyotaka Ayanokōji s'incorpora a l'escola a la classe 1-D de la Tokyo Metropolitan Advanced Nurturing High School, una institució establerta pel govern per formar els millors estudiants. Sae Chabashira, la professora de classe D, explica el sistema de punts com a diners, on tothom rep un subsidi mensual de 100.000 punts a les botigues locals amb un punt que equival a un ien. Ella adverteix als estudiants que se'ls jutja pel mèrit. Kiyotaka navega pel sistema tenint cura de com gasta els punts, mentre coneix el gregari Kikyo Kushida i intenta fer les paus amb la seva egoista companya de classe Suzune Horikita. En un intent d'ajudar en Kushida a fer-se amiga de la Suzune, Kiyotaka els porta a una cafeteria, després d'haver convidat en secret ells i dos companys més. No obstant això, Suzune veu a través del pla i els abandona. El 30 d'abril, la majoria de la classe D gasta amb luxe els seus punts i s'afluixa a classe sense retreure, cosa que fa que Kiyotaka sospiti. L'1 de maig, els alumnes de la classe D es sorprenen al saber que no van rebre cap subsidi, i Chabashira explica que depèn del mèrit. Després d'ignorar els seus estudis, la classe li falta punts durant un mes.

2.- Cal un gran talent i habilitat per amagar el propi talent i habilitat. Chabashira explica com funciona el sistema a l'escola. Les quatre classes de primer any es classifiquen per mèrits, i la Classe D té l'oportunitat de ser promoguda a la Classe C amb bons resultats als exàmens. Ella adverteix que amb la situació actual, qualsevol persona que no superi l'examen serà expulsat. Conscient del sistema, tothom fa els seus estudis sovint, excepte Ken Sudo, Kenji Ike i Haruki Yamauchi. Kiyotaka i Suzune discuteixen aquests assumptes, i ella li demana que porti els nois a bord del seu grup d'estudi a la biblioteca. Kiyotaka i Kushida no els conviden, a causa de l'egoisme de Suzune. Tot i que Sudo fa saber a tothom que vol jugar a bàsquet, no té cap interès en els seus estudis. Aquella nit, Kiyotaka escolta la Suzune parlant amb el seu germà i president del Consell d'Estudiants, Manabu. L'amenaça per un desacord sobre una visió equivocada sobre l'aïllament independent. Kiyotaka intervé, i Manabu revela que va anotar cinquanta punts en cada prova i li pregunta si va ser casualitat o no. Arriben els exàmens parcials, i el conjunt de la Classe D funciona molt bé amb alguns punts entre els primers anys a l'escola.

3.- L'home és un animal que fa gangues: cap altre animal ho fa - cap gos intercanvia ossos amb un altre. La classe D obté els resultats de l'últim examen i tothom aprova excepte Sudo, que ha perdut el llindar d'aprovació per un punt. Les qualificacions van ser el resultat de que Kiyotaka va gastar 15.000 punts per comprar preguntes d'examen d'un alumne de classe superior tres dies abans. Explica que res d'això va en contra de les normes de l'escola. Més tard, Kiyotaka descobreix a Chabashira preguntant-li si existeix la igualtat, i ella respon que no i Kiyotaka està d'acord. Kiyotaka i Suzune gasten els seus punts per augmentar la puntuació de la prova en un punt, de manera que en Sudo es pot quedar a classe. Kushida deixa sense voler el seu mòbil, però Kiyotaka li torna. Acaba descobrint el costat gelós, desagradable i irascible de la seva personalitat. Kushida demana a Kiyotaka que ho mantingui en secret, o si no l'acusarà de violar-la.

4.- No ens hem de molestar perquè els altres ens amaguen la veritat quan l'amaguem a nosaltres mateixos. L'1 de juliol, el repartiment de punts de la Classe D es posa en suspens, a causa d'un incident el dia anterior que va involucrar Sudo i tres companys de bàsquet de la Classe C. Sudo va ser atacat i va lluitar en defensa pròpia. No obstant això, a causa de la mala reputació, serà responsable, tret que la classe pugui trobar un testimoni per netejar el seu nom abans de l'audiència de la setmana que ve, la qual cosa comportaria que la classe no rebés punts durant el mes. En un intent de manipular el cas al seu favor, els tres atacants de Classe C demanen secretament al seu company de classe Kakeru Ryuen que els ataci. Amb l'ajuda de la classe B, els alumnes de la classe D publiquen missatges demanant testimonis de l'incident. La Suzune li diu a la Kiyotaka i als altres que l'Airi Sakura hi era, i va presenciar l'incident amb la càmera. Aquella nit, Kiyotaka i Kushida discuteixen la veritat, si un dels sospitosos és un assassí, mentre que l'altre és un ciutadà respectuós de la llei, si no hi ha proves, és més probable que la gent cregui el ciutadà respectuós de la llei fins i tot. si són culpables. L'endemà, s'acosta a la Sakura per buscar proves i, sense voler, deixa caure la càmera. S'espanta, quan no la pot utilitzar, pensant que l'ha trencat i segueix corrent, sense voler involucrar-se.

5.- L'infern són les altres persones. Sakura, Kiyotaka i Kushida inspeccionen la càmera coberta per la garantia a la botiga d'electrònica. El dependent de la botiga li pregunta a la Sakura sobre la seva informació de contacte, però Kiyotaka utilitza la seva informació. Kiyotaka descobreix que Sakura és el model d'Internet que es va convertir en un gran èxit recentment. A l'audiència presidida per Manabu, ambdues classes donen els seus testimonis acusant-se mútuament d'instigar la lluita amb la sentència inicial a favor de la Classe C. Després de romandre en silenci, la Suzune parla després que Kiyotaka li ho recordi. Suzune pregunta quines van ser les circumstàncies de la baralla i assenyala que en una lluita de tres contra un, és gairebé impossible que les lesions tan greus siguin l'única causa de Sudo. Presenta a la Sakura com a testimoni que proporciona proves que ella estava present mentre va capturar la baralla que passava en segon pla durant una sessió de fotos. No obstant això, les proves només demostren que ella estava present i no elimina a Sudo de cap delicte. El professor de classe C Sakagami proposa un compromís per suspendre Sudo durant dues setmanes i els tres alumnes de la classe C durant una setmana cadascun, però la classe D ho rebutja. En adonar-se que una de les parts està clarament mentint, Manabu finalitza l'audiència dient que anunciarà la seva decisió l'endemà tret que es presentin admissions o proves addicionals. Esmenta que pot expulsar qualsevol estudiant.

6.- Hi ha dos tipus de mentides; Un es refereix a un fet complert, l'altre es refereix a un deure futur. La Sakura torna al dormitori i troba les fotos en una bústia. Aprofitant el retard en la sentència final que va ser possible amb la foto, Kiyotaka i Suzune van muntar un parany a l'escala. Kushida envia un missatge fals a tres estudiants de classe C, ordenant-los que es trobin amb ella a l'annex especial per atreure'ls a l'escala, on Kiyotaka i Suzune estan esperant, i Honami Ichinose va instal·lar càmeres de seguretat. Això els ajuda a enganyar els estudiants de la classe C perquè creguin que cap de les dues parts no pot guanyar en seguir endavant amb aquesta queixa i que el trio serà expulsat perquè van dir una mentida maliciosa que va implicar l'escola. En conseqüència, els alumnes de la classe C accepten retirar la queixa. Després, la dependenta de la botiga d'electrònica i un gran fan de l'alter ego de la xarxa Shizuku ataca la Sakura, però Kiyotaka i Ichinose arriben per salvar-la utilitzant la funció de seguiment dels seus telèfons i les càmeres de seguretat per arrestar el dependent. Chabashira esmenta a la Suzune que la Classe D és un lloc per als defectuosos a l'escola, i que Kiyotaka és una d'elles segons la seva opinió. En Manabu intenta convèncer en Kiyotaka perquè s'uneixi al consell d'estudiants, però ell es nega mentre ajorna el crèdit per resoldre el cas a Suzune. Kiyotaka i Suzune planegen ajudar els altres a arribar a la Classe A.

7.- Res és tan perillós com un amic ignorant; S'ha de preferir un enemic savi. Mentre estudia al dormitori per a les vacances d'estiu, la Suzune és convidada a la piscina per Kiyotaka. Ahir a la nit, un grup d'estudiants de classe D, format per Kiyotaka, Sudo, Ike, Yamauchi i el líder d'operacions Hideo Sotomura, es reuneixen per discutir els preparatius per mirar a les noies dins del vestidor. Durant el viatge, Sotomura observa els nois del magatzem general, mentre es comunica amb transceptors i senyals manuals. Amb tothom convidat, Yamauchi s'introdueix al vestidor de les dones com a conserge per instal·lar en secret les càmeres amb el pretext de tancar-lo per netejar-lo. Tanmateix, té problemes per fer-ho, i l'Ike hi entra. Ryuen i els estudiants de la classe C s'acosten al vestidor, mentre l'Ike encara hi és. Necessitant ajuda per escapar, en Sudo impedeix que Ryuen entri a l'habitació, per tal d'aturar el temps, mentre els estudiants de la classe A arriben per començar una baralla. Manabu recorda a tothom que encara estan sent jutjats, sempre que siguin a l'escola. En Sotomura informa a Kiyotaka sobre la situació, i la Suzune es troba a la part superior d'una plataforma de busseig per fer un discurs sobre l'ascens de la Classe D a la Classe A algun dia. Amb els altres distrets, l'Ike abandona el vestidor desapercebut i la Suzune treu totes les targetes SD de les càmeres per frustrar l'operació. Kiyotaka li diu a la Suzune que la va utilitzar a ella en lloc d'altres companys de classe, a causa de la possibilitat que ho haguessin fet a les seves esquenes.

8.- Abandoneu tota esperança, els qui entreu aquí. Per a un viatge de classe, tots els estudiants de primer any són portats en un creuer de luxe. Kiyotaka descobreix per Chabashira que un home desconegut s'havia posat en contacte amb l'escola demanant que fos expulsat. Chabashira s'ofereix a cobrir-lo per tal que arribi a la classe A. Sospitant que pot estar manipulant-lo, ell es nega, però ella l'adverteix que si ho fa, serà expulsat i privat de la seva llibertat. Més tard, Kiyotaka parla amb Suzune sobre la destinació del viatge. Li diu que sospita que l'escola els porta a una pensió d'una illa propietat de l'escola per un altre motiu. Ryuen intenta manipular la Suzune sobre la configuració de la càmera de seguretat. Un altre estudiant de la classe C, Mio Ibuki, intenta enfrontar-se a Ryuen per alguna cosa, però l'Albert els rebutja. Suzune comenta que la Classe C podria estar a punt d'ensorrar-se des de dins. Sakayanagi trama en segon pla i investiga amb altres estudiants. Més tard, la Sakura li demana a la Kiyotaka que surti a una cita, però de sobte canvia d'opinió quan va a trobar-la. Quan Kushida els veu, la Sakura s'avergonyeix i marxa. Kiyotaka intenta marxar, però Kushida l'atura quan torna a la seva personalitat d'ira. Ella li diu que podia sentir la seva desconfiança amb ella, cosa que ell confirma. Kushida torna a la seva personalitat alegre i confessa que se sent sola quan la deixa sola. L'endemà, l'escola informa a tots els alumnes del motiu real del viatge. Han de fer una prova de supervivència en una illa deserta durant una setmana.

9.- L'home està condemnat a ser lliure. Yosuke Hirata explica des del manual com funciona la prova de supervivència. La classe obté 300 punts de prova per gastar en menjar i altres comoditats, i el que quedi al final de la setmana es pot canviar per punts de classe. La classe perd punts de prova per lesions, contaminació del medi ambient, falta de convocatòries i violència contra qualsevol classe. Mentre que la Classe D decideix dur-ho a terme, les noies senten la necessitat de tenir un vàter portàtil, l'argument a part, la Classe D decideix estalviar punts. Els es divideixen a la recerca d'un lloc d'acampada, i Kiyotaka s'uneix a Sakura i Rokusuke Koenji. Kiyotaka abandona Koenji, mentre ell i Sakura busquen un lloc per assegurar-se, recordant el que Chabashira va dir sobre la possessió d'un lloc, ja que només el líder de classe designat pot fer-ho i cada possessió que duri vuit hores obté a l'equip un punt de prova especial que només es pot bescanviar per punts de classe. A més, arriscant cinquanta punts de prova, la classe arriba a endevinar qui és el líder d'una altra classe. Mentre busca un lloc, Kiyotaka veu en Kohei Katsuragi sostenint la targeta de líder mentre parla amb el company de classe Yahiko Totsuka. La classe D es torna a reunir i acampa en un lloc al costat del riu. Suzune és escollida per ser la líder per ser responsable i no destacar. Mentre recollien llenya, Kiyotaka, Yamauchi i Sakura, troben una Mio ferida, i Kushida decideix donar-li una mica de la fruita que van trobar els seus companys de classe. La classe planifica una estratègia per gastar els seus punts, ja que estableixen un límit de 180 punts per comprar dos àpats al dia, un lavabo, una tenda de campanya i trenta per a situacions imprevistes. No obstant això, la classe pateix un revés quan en Koenji es retira, tot i no sentir-se malament com diu que està, costant trenta punts de la Classe D.

10.- Cada home té en si el traïdor més perillós de tots. Kiyotaka i Suzune van a reconèixer la situació en altres camps. El campament de la classe B està situat a prop d'una cascada i funciona molt com el campament de la classe D, però en una millor ubicació. El campament de la classe A es troba en una cova molt vigilada. La Suzune intenta assolir el cim, però es gira quan Katsuragi convoca la seva força de seguretat i l'adverteix que les seves accions poden iniciar una guerra. El campament de la classe C es troba en una platja on, sota el lideratge de Ryuen, ja s'han gastat tots els punts i la classe tracta aquesta prova com si fossin unes vacances. Ryuen ho va fer sabent que no seran penalitzats si havien gastat tots els seus punts de prova abans. Ryuen renya en Mio per haver-lo desafiat. Aquella nit, algú ha entrat en secret a la tenda de campanya de la noia i ha robat el telèfon del campament de classe D. El quart dia, la Classe D fa més reconeixement per esbrinar qui són els líders de la classe. Kiyotaka i Sakura es troben amb l'Ichinose al campament de la Classe C i s'assabenten que tothom, excepte en Mio, s'havia retirat de la prova. El cinquè dia, Kei Karuizawa descobreix que li van robar la roba interior. La classe D fa una recerca de la bossa, però en Yamauchi la troba a la bossa d'Ike. Kiyotaka l'agafa, però les noies exigeixen una copeta. Quan es realitza la recerca, Hirata troba Kiyotaka, però informa que no el va poder trobar. Més tard, parla amb ell i decideix agafar la roba interior sabent que la seva reputació es veuria menys malmesa per ser el culpable, perquè Karuizawa és la seva xicota.

11.- El que la gent comunament anomenen destí és sobretot la seva pròpia estupidesa. En resposta a l'incident del robatori d'articles, la confiança dins de la Classe D s'erosiona i les noies de la Classe D decideixen separar els campaments de nois i noies. En Mio li pregunta a Kiyotaka l'opinió del lladre, i ell confia en ella mentre li diu que en Sudo sospita d'ella. Aquella nit, Kiyotaka i Suzune s'asseuen al costat d'una foguera, i ell s'adona que ha estat malalta durant tota la prova. Suzune havia estat descansant a la seva habitació durant el creuer per recuperar-se de la seva malaltia i està decidida a superar-la. L'endemà, la classe D recull menjar abans d'una tempesta de pluja. Mentre pescava al riu, Kiyotaka demana a la Suzune que comprove la targeta de líder, confirmant si és real i que en Katsuragi aguantava. Tanmateix, encara no està segur després de veure-ho. La Yamauchi s'acosta a Suzune i li posa fang als cabells, la qual cosa la fa tirar-lo a terra. Mentre la Suzune s'elimina el fang dels cabells, algú ha robat en secret la targeta de líder i ha permès que Kiyotaka s'assabenti d'això. Poc després, algú ha incendiat el manual de la prova de supervivència, provocant encara més problemes de confiança per a la classe D. Sospitant que ho va fer la Mio mentre ella és d'una altra classe, la Suzune no aconsegueix recuperar la seva targeta clau de la Mio sense que ningú assisteixi a la baralla. La Mio porta la targeta a un estudiant misteriós.

12.- El geni només viu una història per sobre de la bogeria. La Mio notifica a Katsuragi a través d'una ràdio que ha aconseguit la targeta de Suzune, ja que es revela que la Classe A i la Classe C estan treballant juntes. La Suzune ferida és retirada de la prova. L'últim dia, els alumnes retiren els seus campaments i les classes endevinen els líders, amb la Classe B optant per no fer cap conjectura. A l'assemblea, Ryuen revela que va forjar en secret un pacte amb Katsuragi per transferir 200 punts de prova a la Classe A, a canvi de la targeta o la foto. La Classe C va gastar ràpidament els 100 punts restants, i tots, excepte Ryuen, Mio i Kaneda, l'últim dels quals va ser assignat per espiar a la Classe B, es van retirar de la prova. La classe C endevinaria els líders: Yahiko Totsuka per a la classe A, Chihiro Shiranami per a la classe B i Suzune per la classe D. Els resultats es revelen i el guanyador és la Classe D amb 225 punts, seguida de la Classe B amb 140 punts, la Classe A amb 120 punts i la Classe C sense punts. Els estudiants tornen al creuer, on l'Arisu Sakayanagi revela que les coses van anar segons el pla per fer que tothom desconfiï de Katsuragi per debilitar el seu poder sobre la classe mentre la seva aliada Hashimoto va revelar en secret el líder de la Classe A a Ryuen. Kiyotaka li diu a la Suzune que va permetre a la Mio robar la targeta, i Kiyotaka es va convertir en el líder en substitució de la Suzune, assegurant que la Classe A i la Classe C l'endevinen incorrectament. Pel que fa a endevinar els altres, revela que només va veure la part posterior de la targeta d'en Katsuragi i sabent com de prudent era, va deduir que Totsuka era el líder de la Classe A. Era conscient que Ryuen no s'havia retirat, el que el va portar a endevinar-lo com el líder de la Classe C ja que el veia amb la mateixa ràdio que utilitzava Mio. Negant-se a posar en perill l'aliança de la Classe D amb la Classe B, Kiyotaka va optar per no nomenar el líder de la Classe B. Ryuen revela que la principal motivació de l'aliança amb Class-A era que signaria un contracte per rebre 20.000 punts de cada estudiant de Class-A, cada mes fins a la graduació. En una reunió amb Chabashira, Kiyotaka descobreix per ella que l'home que volia que fos expulsat era el seu pare. Kiyotaka li diu a Chabashira que malgrat els intents del seu pare de treure'l de l'escola, ell continuarà desafiant-lo. Després d'haver dit a la Suzune que necessita aliats, la Kiyotaka li diu a la Hirata que ella va ser la responsable de la victòria de la Classe D, per tal que els altres confiïn en ella. No obstant això, Kiyotaka no vol tenir res a veure amb la Suzune ni amb ningú de la seva classe, ja que només els veu a ells, i als humans en general, com a eines, i continuarà utilitzant i sacrificant els altres mentre "guanyï" al final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada