Bloc personal,

divendres, 11 d’octubre del 2024

Civil War (2024)

[1265]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Alex Garland
Guió: Alex Garland
Música: Ben Salisbury, Geoff Barrow
Producció: DNA Filmst, IPR.VC
Distribució: A24 (Estats Units), Entertainment Film Distributors (Regne Unit)
Veus de doblatge: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny
Estrena: 14/03/24 (SXSW), 12/04/24 (US, UK)
Títol original: Civil War

[ Thriller polític, road trip, acció, aventura ] 1 h. 49 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,0) (177K):
“Un viatge per un futur Estats Units distòpic, seguint un equip de periodistes integrats en l'exèrcit mentre corren contra el temps per arribar a Washington DC abans que les faccions rebels baixin a la Casa Blanca.”

Crítica

Té una valoració prou acceptable, però a mi m’ha semblat una broma de mal gust: ni és creïble l’acció ni el missatge…

La veritat és que ni sabia de l’existència d’aquesta pel·lícula. L’he conegut i l’he visionat perquè m’han demanat baixar-la en un format d’arxiu editable. Si no fos per aquest fet puntual, possiblement mai no l’hauria vist.


Resum (amb espòilers)

En un futur proper, una guerra civil ha engolit els Estats Units. Un govern federal autoritari, liderat per un president del tercer mandat, està assaltat pels moviments secessionistes. Tot i que el president afirma que la victòria és imminent, s'espera àmpliament que Washington DC sigui aviat envaïr per les "Forces Occidentals" (WF) liderades per Texas i Califòrnia. Després de sobreviure a un atemptat suïcida a la ciutat de Nova York, la veterana fotògraf de guerra Lee Smith i el seu col·lega periodista Joel es reuneixen amb el seu mentor Sammy per compartir el seu pla per entrevistar el president aïllat. Mentre intenta dissuadir-los de dirigir-se a la capital, el Sammy s'uneix a ells per arribar a la primera línia a Charlottesville, Virgínia. L'endemà al matí, la Lee descobreix que el Joel ha permès unir-se a un jove aspirant a fotoperiodista amb qui la Lee es va trobar durant l'atemptat, la Jessie Cullen.

Després de sortir de la ciutat, el grup s'atura en una benzinera protegida per homes armats. La Jessie explora un rentat de cotxes proper, on troba els homes torturant dos suposats saquejadors. Un dels guàrdies segueix a la Jessie, però la Lee desactiva la situació fent una foto de l'home posant amb les seves víctimes. Més tard, la Jessie es renya a si mateixa per tenir massa por de fer fotos.

Després d'una parada nocturna a prop dels combats en curs, el grup documenta el combat l'endemà mentre milicians secessionistes assalten amb èxit un edifici en poder dels lleials. Lee reconeix el potencial de Jessie com a fotògrafa de guerra i comença a fer-la de mentor, mentre Jessie fotografia els secessionistes executant presoners. El grup passa la nit en un camp de refugiats abans de passar per una petita ciutat on, sota guàrdia vigilant, els residents intenten viure en una feliç ignorància de la guerra.

Més tard, es veuen atrapats en una batalla de franctiradors enmig de les restes d'una fira de Nadal. Els franctiradors propers es burlen de la pregunta d'en Joel per quin bàndol estan lluitant o en contra, en lloc de resumir la situació com la mort dels que intenten matar-los. Els nervis i les habilitats fotogràfiques de Jessie milloren a mesura que es torna cada vegada més insensibilitzada a la violència. Jessie pregunta si en Lee fotografiaria la mort de Jessie, a la qual cosa Lee respon afirmativament.

Mentre condueixen, els quatre es troben amb dos periodistes estrangers que coneixen, Tony i Bohai. Tony i Jessie canvien de vehicle abans que Bohai marxi endavant amb Jessie al seu cotxe. Els altres es posen al dia per trobar la parella retinguda a punta de pistola per milícies uniformades desconegudes que estan enterrant civils en una fossa comuna. Sammy es queda enrere mentre els altres tres s'acosten per intentar negociar el seu alliberament, però el líder de la milícia executa tant en Bohai com en Tony per no ser "nord-americà". Els altres són salvats per Sammy després que xoqui el camió del grup contra membres de la milícia, però és ferit de mort mentre ho feia.

Traumatitzats, els tres restants arriben a la base de Charlottesville WF i descobreixen que la majoria dels fidels restants s'han rendit, deixant Washington, D.C. defensat només per les restes fanàtiques de les forces armades i el Servei Secret. Joel, borratxo, ataca el que considera la mort inútil de Sammy, mentre que Lee intenta consolar a Jessie que a Sammy li hauria agradat morir a la feina. Lee es veu incapaç de documentar la mort de Sammy, eliminant una foto que va fer del seu cos.

El trio s'incorpora a la WF mentre assalten DC, on Jessie es posa en perill repetidament durant la lluita per capturar fotografies, mentre que Lee lluita amb la fatiga de combat. Quan la WF trenca el perímetre fortificat de la Casa Blanca, la limusina presidencial fuig però és ràpidament interceptada i els seus ocupants són assassinats. Entenent que és una distracció, el trio s'endinsa amb cinc soldats de la WF.

Avançant per l'edifici en gran part abandonat, un intent fallit dels pocs agents del Servei Secret que encara custodiaven el president per negociar la seva rendició i el seu pas segur es converteix en un tiroteig. Jessie entra a la línia de foc mentre fa fotos, capturant la mort de Lee mentre empeny Jessie a un lloc segur. Jessie continua sense emocions cap a l'Oficina Oval, veient com els soldats arrosseguen el president de sota el seu escriptori i es preparen per executar-lo de manera sumaria. Joel els atura momentàniament per obtenir una cita del president, que respon: "No deixis que em matin". Satisfet, Joel deixa de retardar els soldats, mentre Jessie fotografia soldats de la WF posant amb el cadàver del president.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada