Bloc personal,

dimarts, 1 d’octubre del 2024

Traffic (2000)

[1263]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Steven Soderbergh
Guió: Stephen Gaghan (novel·la: Simon Moore)
Música: Cliff Martinez
Producció: Bedford Falls Productions, Laura Bickford Productions, Initial Entertainment Group
Distribució: USA Films (EE.UU. i Canadà), Initial Entertainment Group (Internacional)
Actors: Don Cheadle, Benicio del Toro, Michael Douglas
Estrena: 27/12/00
Títol original: Traffic

[ Crim, drama, thriller, policial, drogues ] 2 h. 27 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,6) (222K):
“El president designa un jutge conservador per encapçalar l'escalada de la guerra dels Estats Units contra les drogues, només per descobrir que la seva filla adolescent és una addicta al crack. Dos agents de la DEA protegeixen un informant. La dona d'un baró de la droga empresonat intenta tirar endavant el negoci familiar.”

Crítica

Recordo que em va agradar molt en la seva estrena i ara l’he trobada “esbaldida”…

Basada en la novel·la Traffik de Simon Moore


Resum (amb espòilers)

Història de Mèxic
A Mèxic, els policies Javier Rodríguez i Manolo Sánchez frenen un transport de droga. El general Salazar, un alt oficial mexicà, interromp la seva detenció per oferir a Javier una missió especial: detenir a Francisco Flores, un sicari del cartell de Tijuana, encapçalat pels germans Obregón.

A Tijuana, sota tortura, Flores dóna a Salazar els noms dels membres del càrtel d'Obregón, que són detinguts. Els esforços de Javier i Salazar paralitzen la roba de cocaïna dels Obregón, però Javier descobreix que Salazar és un peó del rival Juárez Cartel; La campanya antidroga de Salazar és una farsa per acabar amb els competidors del Cartel de Juárez.

Sánchez intenta vendre informació sobre la veritable afiliació de Salazar a la Drug Enforcement Administration, però Salazar el fa assassinar al desert amb Javier obligat a vigilar. Javier acorda un acord amb la DEA per declarar contra Salazar a canvi d'electricitat al seu barri per evitar que els nens locals siguin temptats per les bandes de carrer i el crim. Es revelen els secrets de Salazar i és arrestat.

Javier fa una declaració als mitjans de comunicació sobre la corrupció generalitzada a la policia i l'exèrcit. Més tard, Javier mira com els nens juguen a beisbol de nit al seu nou estadi.

Història de Wakefield
Robert Wakefield, un jutge conservador d'Ohio, és nomenat per dirigir l'Oficina del President de la Política Nacional de Control de Drogues com a tsar de les drogues, tot i que se li adverteix que la guerra contra les drogues és invencible. Mentrestant, la filla adolescent de Robert, Caroline, ha estat consumint cocaïna, metamfetamina i heroïna, desenvolupant una addicció a les drogues després que el seu xicot Seth l'introdueixi en la llibertat. La Caroline, el Seth i la seva amiga Vanessa són arrestats quan intenten abocar un company estudiant amb sobredosi a un hospital. Robert i la seva dona Barbara lluiten per fer front a l'addicció de Caroline, que Barbara coneix en secret des de fa mesos.

Robert es veu atrapat entre la seva nova posició exigent i la difícil vida familiar. En visitar Mèxic, se sent animat pels esforços reeixits de Salazar per fer mal als germans Obregón. Tornant a Ohio, Robert s'assabenta que Caroline ha fugit a Cincinnati després de robar diners als seus pares per pagar les drogues.

Arrossegant a Seth, Robert busca a Cincinnati la seva filla. Després que un traficant de drogues que prostitueix a Caroline es nega a revelar el seu parador, en Robert irromp en una habitació d'hotel cutre i troba una Caroline semi-conscient en companyia d'un home gran. A Washington, D.C., per presentar un "pla de 10 punts" per guanyar la guerra contra les drogues, Robert trontolla a la meitat del discurs i diu a la premsa que la guerra contra les drogues implica una guerra contra la pròpia família, que no pot avalar. Més tard, en Robert i la Barbara assisteixen a una reunió de Narcotics Anonymous amb Caroline, dient als altres assistents que estan "aquí per escoltar".

Història Ayala/DEA
A San Diego, una investigació encoberta de la DEA dirigida per Montel Gordon i Ray Castro condueix a la detenció d'Eduardo Ruiz, un traficant de gran risc que es fa passar per pescador. Ruiz renuncia al seu cap, el cap de la droga Carl Ayala, el major distribuïdor dels Obregón als Estats Units. Ayala és acusat per un dur fiscal, seleccionat a mà per Robert Wakefield per enviar un missatge als càrtels.

Quan comença el judici d'Ayala, la seva dona embarassada Helena s'assabenta de la veritable professió del seu marit gràcies al seu soci, Arnie Metzger. Davant la perspectiva de la presó perpètua per al seu marit i les amenaces de mort contra el seu fill, Helena contracta Flores per assassinar Ruiz i posar fi al judici nolle prosequi. Flores posa un cotxe bomba, però és assassinat per un franctirador en represàlia per la seva cooperació amb el general Salazar, i la bomba destinada a matar Ruiz mata l'agent Castro.

Sabent que Ruiz declararà aviat, Helena fa un tracte amb Juan Obregón, que perdona el deute de la família Ayala i fa enverinar Ruiz. Ayala és alliberat, per a la ira de Gordon, i Ayala dedueix que Metzger va acceptar 3 milions de dòlars per informar sobre Ruiz a l'FBI i facilitar la caiguda d'Ayala; Més tard, Metzger és visitat per homes armats. Poc després de l'alliberament d'Ayala, Gordon irromp en la celebració del seu retorn a casa i es veu obligat a sortir. Després d'haver posat un dispositiu d'escolta sota l'escriptori de l'Ayala, Gordon somriu mentre s'allunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada