Bloc personal,

dimecres, 2 d’octubre del 2024

The War of the Roses (1989)

[1264]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Danny DeVito
Guió: Michael J. Leeson (novel·la: Warren Adler)
Música: David Newman
Producció: Gracie Films
Distribució: 20th Century Fox
Actor: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
Estrena: 08/12/89
Títol original: The War of the Roses

[ Comèdia negra satírica, romanç, tragèdia ] 1 h. 56 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,8) (58K):
“Una parella casada ho intenta tot per expulsar-se mútuament de casa en una cruenta batalla pel divorci.”

Crítica

En el seu moment vaig riure molt amb aquesta pel·lícula, però ara no fa ni punyetera gràcia…

Basada en la novel·la del mateix títol de 1981 de Warren Adler.

La tercera pel·lícula del trio “de moda” Michael Douglas, Kathleen Turner i Danny DeVito amb més falta de química de la història, aquest cop dirigida en persona pel Danny DeVito després de Romancing the Stone (1984) i The Jewel of the Nile (1985), aconseguint el blockbuster perfecte: 26M $ de cost per 160M $ de taquilla.

En espanyol, en algun lloc consta com La guerra de los Rose i en altres La guerra de los Roses, només amb la S afegida o eliminada del final.

Recordo que, en el seu moment, feia riure molt; fins i tot va ser incansablement reposada per televisió, com també després ho va ser Pretty Woman (1990); tot té el seu moment… Entre aquestes dues pel·lícules, es reuneixen la majoria d’estereotips masclistes que encara arriben als nostre dies.

Recordava l’escena final de la làmpada, però no recordava gens ni mica que, al final, els dos protagonistes moren. Fins i tot ara, esperava que acabessin feliços i mengessin anisos. He esperat, com en les pel·lícules actuals de Marvel, alguna escena post-crèdits que diguessin això…


Resum (amb espòilers)

L'estudiant de dret de Harvard Oliver Rose coneix la Barbara quan li fan una oferta per la mateixa antiguitat en una subhasta. Compartint una atracció mútua, la parella té relacions sexuals apassionades i inicien una relació, eventualment es casan, tenen dos fills i compran una gran casa a Washington, D.C. Durant els propers divuit anys, Oliver es centra a avançar en la seva carrera i guanyar riquesa, mentre que Barbara es dedica ella mateixa per criar els fills i convertir la casa en una casa estèticament perfecta plena d'objectes materials. Amb els nens creixents i aviat marxant a la universitat, la Bàrbara s'adona que no està satisfeta i lamenta alguns dels sacrificis que ha fet per mantenir la seva família. Ha crescut fins a ressentir l'addicció al treball d'Oliver, el control de la naturalesa i l'oblit dels seus sentiments, i crea una empresa de càtering per aconseguir la independència.

Mentre entreté un client, l'Oliver és traslladat a l'hospital per un presumpte atac de cor i escriu una nota d'amor a la Barbara en cas que mor. La Bàrbara no el visita ni mostra cap preocupació quan torna a casa, admet que la idea que ell morís l'havia fet sentir feliç i finalment lliure. Li diu a l'Oliver que ja no sent res per ell sinó menyspreu i vol divorciar-se; Oliver accepta de mala gana.

Durant una reunió amb l'advocat de la Bàrbara, les tensions augmenten quan aquesta afirma que no vol res més que la casa i el seu contingut, i el seu advocat fa servir la nota d'Oliver —dient que li deu tot a la Barbara— contra ell. Tot i que la Bàrbara es penedeix d'haver compartit la carta, un Oliver rencoll diu que mai deixarà que la Bàrbara tingui la casa. Es queda a casa durant el divorci, utilitzant una escletxa legal identificada pel seu col·lega lascivo Gavin d'Amato. L'Oliver intenta, sense èxit, arreglar les coses amb la Bàrbara, però la seva negativa a reconèixer la culpa només l'allunya més. Ofereix a la Barbara diners en efectiu per lliurar la casa, però ella es nega i intenta seduir en Gavin perquè es posi del seu costat, mentre Oliver divideix zones de la casa entre ells. En adonar-se que l'Oliver es troba en una situació desesperada, en Gavin li aconsella que li doni la casa a la Barbara i continuï endavant. En resposta, Oliver acomiada en Gavin com el seu advocat.

Després que l'Oliver atropella accidentalment el gat de la Bàrbara i la culpa per això, ella l'atrapa dins de la seva sauna privada per sobreescalfar-se, abans de tornar-li a demanar que se'n vagi. Oliver interromp més tard un sopar que Barbara està organitzant per als seus clients, humiliant-la i orinant sobre el menjar, provocant una baralla en la qual la parella destrueix els mobles i els ornaments, inclòs l'antiguitat de la seva primera reunió. Encara que estan preocupats, els nens finalment marxen a la universitat i la mestressa Susan se'n va, deixant sols a Barbara i Oliver.

La Bàrbara convida a l'Oliver a sopar per parlar, però ell encara es nega a acceptar que ja no l'estimi, la qual cosa porta a la Barbara a afirmar que va fer el paté de l'estimat gos d'Oliver. La parella s'ataquen físicament l'un a l'altre i la Barbara es retira a l'àtic per afluixar les restriccions de l'aranya del passadís, amb l'esperança de deixar-la caure sobre l'Oliver mentre puja a la casa per atrapar-los a tots dos a l'interior. La Susan visita i entra a la casa per una finestra del pis de dalt, trobant un Oliver i una Barbara maníacs; se'n va i es posa en contacte amb Gavin per demanar ajuda.

Quan arriba en Gavin, la baralla entre l'Oliver i la Bàrbara ha culminat amb la parella penjada de l'aranya, on Oliver admet que, malgrat les seves dificultats, sempre va estimar la Bàrbara, però ella no respon. El cable de l'aranya falla, i la Barbara i l'Oliver s'estavellan violentament al terra. Amb les seves últimes respiracions, Oliver s'allarga per tocar l'espatlla de la Bàrbara, però ella allunya la seva mà, afirmant amb fermesa el seu odi cap a ell fins i tot en la mort.

Gavin, després d'haver explicat la seva història al seu client actual, li dóna dues opcions: procedir a divorciar-se de la seva dona, sent el més generós possible perquè es resolgui ràpidament i pugui reconstruir la seva vida; o anar a casa i recordar-se què el va fer enamorar-se d'ella. El client se'n va i en Gavin, després d'haver estat canviat per la seva experiència amb les Roses, truca a la seva dona per dir-li que l'estima i que marxa cap a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada