Valoració
Fitxa tècnica
Direcció: Wolfgang Reitherman
Guió: Ken Anderson, Larry Clemmons, Eric Cleworth, Vance Gerry, Julius Svendsen, Frank Thomas, Ralph Wright (història original: Tom McGowan, Tom Rowe)
Música: George Bruns
Estudi: Walt Disney Productions
Veus de doblatge: Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway
Emissió: 11/12/70
Títol original: The Aristocats
[ Animació, aventura, comèdia, musical, familiar ] 1 h. 18 min.
Wikipedia
Sinopsi
IMDb (7,1) (118K):
“Amb l'ajuda d'un gat que parla suaument, una família de felins parisencs disposada a heretar una fortuna del seu amo intenta tornar a casa després que un majordom gelós els segresti i els deixi al país.”
Crítica
Que jo sàpiga només l’he vista una vegada (de ben petit), a tot estirar dues vegades, però en cap cas la recordava així… la recordava molt més divertida i no tan ensopida…
Basada en la història The Aristocats de Tom McGowan i Tom Rowe .
Recordo, de petit, que algú ens va regalar les figuretes dels aristogats, que devien ser regal en alguna promoció (tipus Coca-Cola), però que, com sempre, només arribaven a alguns privilegiats. Eren figuretes de plàstic rígid i, personalment, em va fer il·lusió tenir-les. N’eren vàries, però no recordo pas el nombre.
[ Em semblava recordar que hi havia una segona part de la dècada de 1990 o potser 2000 però no ho he sabut trobar. Potser m’ho he imaginat… o potser va ser la reedició en DVD… Ah, no! L’he trobada! The Aristocats II (2016, dir. Mike Mitchell), però no la trobo referenciada ni a IMDb ni a la Wikipedia… ben estrany! Hi ha algun lloc que diu que s’havia d’estrenar el 2007, pero es va rebutjar el 2006. ]
M’ha fet gràcia veure el budget i el box office… en aquella època, produir una pel·lícula de l’època era caríssim i, en aquest cas, va costar 4M $ de l’època… però és que en va recaptar 191M $!!!
Aquesta obra va ser la darrera aprovada per Walt Disney en persona (1901-1966), que va morir abans de la seva estrena. Veient l’estructura de la història inicial i tot allò descartat, sap una mica de greu no haver seguit allò planificat inicialment: personatges que desapareixen (la mestressa de claus) i altres canvis (la visita a l’exposició de quadres, gats tots blancs per gats de color, temes musicals…). Per sort la còpia que m’he baixat venia amb bastants extres.
Quan la vaig veure de petit, òbviament ni em vaig adonar: la majoria dels dibuixos estan esbossats, sense acabar… Alguna cosa vaig llegir en algun moment que aquest fet va provocar algun enfronament entre l’infame feixista del senyor Disney i els encarregats de la producció (McGowan). Semblaria que estava fet expressament, però ni recordo on ho vaig llegir ni què s’explicava concretament… potser era alguna cosa que es volien estalviar un pas de passar a net els dibuixos amb una línia clara i definida i, al final, van sortir totes les aproximacions en llapis a aquesta línia clara i definida final.
Més tafanaries: actualment Disney té “bloquejades” o mig amagades tres pel·lícules entre les que s’inclou The Aristocats (1970) per motius de clixé racista o inapropiat per a menors de set anys. Les altre dues són Dumbo (1941) i Peter Pan (1953).
La història de la mare gat i els tres cadells (i el pretendent de la mare) és la que té el protagonisme de la història, però jo de petit el que recordava eren els gats músics; tota la resta era secundari. Potser recordo els Jazz Gatos per les figuretes… no sé.
M’ha fet gràcia veure que en la versió espanyola hi ha el Jazz Gato, però en anglès és l’Scat Cat (m’agrada molt més en anglès). En anglès en cap moment surt la paraula jazz. Al ratolí, el Roquefort, quan es troba amb l’Scat Cat per demanar ajuda, en anglès li diuen Mickey tot fent broma; en espanyol li diuen Topolino (?).
Per durar només una hora i mitja, se m’ha fet un pèl llarga.
VISTA
NO VISTA
VISTA I FITXADA
FITXA D’ARA
“Totes” les pel·lícules d’animació de Disney:
- Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
(Blancanieves y los siete enanitos) - Pinocchio (1940) (Pinocho)
- Fantasia (1940) (Fantasía)
- Dumbo (1941) (Dumbo)
- Bambi (1942) (Bambi)
- Saludos amigos (1943) (Saludos amigos)
- The Three Caballeros (1944) (Los tres caballeros)
- Make Mine Music (1946) (Música maestro)
- Fun and Fancy Free (1947)
(Las aventuras de Bongo, Mickey y las judías mágicas) - Melody Time (1948) (Tiempo de melodía )
- The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)
(La leyenda de Sleepy Hollow y el Señor Sapo) - Cinderella (1950) (La Cenicienta)
- Alice in Wonderland (1951) (Alicia en el país de las maravillas)
- Peter Pan (1953) (Peter Pan)
- Lady and the Tramp (1955) (La dama y el vagabundo)
- Sleeping Beauty (1959) (La bella durmiente)
- 101 Dalmatians (1961) (101 dálmatas)
- The Sword in the Stone (1963) (Merlín el Encantador)
- Mary Poppins (1964) (Mary Poppins)
- The Jungle Book (1967) (El libro de la selva)
- The Aristocats (1970) (Los Aristogatos)
- Robin Hood (1973) (Robin Hood)
- The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
(Lo mejor de Winnie the Pooh) - The Rescuers (1977) (Los rescatadores)
- The Fox and the Hound (1981) (Tod y Toby)
- The Black Cauldron (1985) (Taron y el caldero mágico)
- The Great Mouse Detective (1986)
(Basil, el ratón superdetective) - Oliver & Company (1988) (Oliver y su pandilla)
- The Little Mermaid (1989) (La sirenita)
- The Rescuers Down Under (1990)
(Los rescatadores en Cangurolandia) - Beauty and the Beast (1991) (La bella y la bestia)
- Aladdin (1992) (Aladdín)
- The Lion King (1994) (El rey león)
- Pocahontas (1995) (Pocahontas)
- The Hunchback of Notre Dame (1996)
(El jorobado de Notre Dame) - Hercules (1997) (Hércules)
- Mulan (1998) (Mulán)
- Tarzan (1999) (Tarzán)
- Fantasia 2000 (2000) (Fantasía 2000)
- Dinosaur (2000) (Dinosaurio)
- The Emperor's New Groove (2000) (El emperador y sus locuras)
- Atlantis: The Lost Empire (2001) (Atlantis: El imperio perdido)
- Lilo & Stitch (2002) (Lilo & Stitch)
- Treasure Planet (2002) (El planeta del tesoro)
- Brother Bear (2003) (Hermano oso)
- Home on the Range (2004) (Zafarrancho en el rancho)
- Chicken Little (2005) (Chicken Little)
- Meet The Robinsons (2006) (Descubriendo a los Robinson)
- Bolt (2008) (Bolt: Un Perro fuera de serie)
- The Princess and the Frog (2009) (Tiana y el sapo)
- Tangled (2010) (Enredados)
- Winnie the Pooh (2011) (Winnie the Pooh)
- Wreck-It-Ralph (2012) (¡Rompe Ralph!)
- Frozen (2013) (Frozen: El reino de hielo)
- Big Hero 6 (2014) (Big Hero 6)
- Zootopia (2016) (Zootrópolis)
- Moana (2016) (Vaiana)
- Ralph Breaks the Internet (2018) (Ralph Rompe Internet)
- Frozen II (2019) (Frozen II)
- Raya and the Last Dragon (2021) (Raya y el Último Dragón)
- Encanto (2021) (Encanto)
- Strange World (2022) (Mundo extraño)
- Wish (2023) (Wish: El poder de los deseos)
- Moana 2 (2024) (Vaiana 2)
Resum (amb espòilers)
El 1910, la mare gata Duquessa i els seus tres gatets, el Berlioz, la Marie i el Toulouse, viuen a París amb la diva de l'òpera retirada Madame Adelaide Bonfamille i el seu majordom anglès, Edgar. Els gats són mascotes mimades que porten un estil de vida luxós i són molt cultes en art i música, com la seva propietària.
Mentre prepara el seu testament amb l'ancià advocat Georges Hautecourt, la Madame declara que la seva gran fortuna es deixarà primer als seus gats i després anirà a parar a l’Edgar quan tots es morin. L’Edgar ho escolta a través d'un tub parlant i, després de calcular erròniament que morirà abans de poder reclamar la seva herència, conspira per eliminar els gats. Els adorm posant pastilles per dormir en un plat de nata i després els condueix amb la seva motocicleta cap al camp en una cistella. Allà, és emboscat per dos gossos anomenats Napoleó i Lafayette, perdent el barret, el sidecar, el paraigua, les sabates i la cistella abans d'escapar. Els gats es queden perduts al camp, mentre la Madame Adelaide, el ratolí Roquefort i el cavall Frou-Frou descobreixen la seva absència.
L'endemà al matí, la Duquessa coneix un gat de carrer anomenat Thomas O'Malley, que s'ofereix a guiar-la a ella i als gatets cap a París. El grup fa breument autostop en un camió de llet abans de ser perseguit pel conductor. Més tard, mentre creuen un pont del ferrocarril, els gats eviten per poc un tren que se'ls acosta i la Marie cau a un riu. L’O'Malley immediatament es submergeix i la rescata, alhora ell mateix és rescatat per l’Amèlia i l’Abigaïl Gabble, dues oques angleses de vacances. Les oques porten els gats als afores de París, després marxen per retrobar-se amb el seu oncle Waldo, ben ebri. Mentrestant, l’Edgar torna al camp per recuperar les seves possessions (l'única prova que el pot incriminar) del Napoleó i el Lafayette i, després d'algunes dificultats, finalment ho aconsegueix.
Viatjant pels terrats de la ciutat, els gats es troben amb l'amic de l'O'Malley, l’Scat Cat, que interpreta la cançó "Ev'rybody Wants to Be a Cat" amb altres músics de gats. Després que la banda hagi marxat, l’O'Malley i la Duquessa conversen en un terrat proper mentre els gatets escolten a l'ampit d'una finestra. La lleialtat de la duquessa a LA Madame la porta a rebutjar la proposta de matrimoni dE L'O'Malley. L'endemà, la Duquessa i els gatets tornen a la mansió de la Madame. L'Edgar els troba abans que la Madame, els col·loca en un sac i decideix enviar-los a Tombuctú.
El Roquefort es posa al dia amb l’O'Malley seguint les instruccions de la Duquessa i l’O'Malley torna a la mansió, enviant el Roquefort a trobar l’Scat Cat i la seva colla. Tot i que lluita per explicar la situació als gats de carrer, el Roquefort els ajuda amb èxit a l’O'Malley. L’O'Malley, els gats del carrer i el Frou-Frou lluiten contra l’Edgar, mentre que el Roquefort allibera la Duquessa i els gatets. Al final de la baralla, l'Edgar és tancat a la seva pròpia caixa d'embalatge i enviat al mateix Tombuctú.
Els Aristogats tornen a casa de la Madame Adelaide, qui, sense saber el motiu de la marxa de l'Edgar, reescriu el seu testament per excloure'l. Després d'adoptar l’O'Malley a la família, la Madame estableix una fundació benèfica que allotja els gats perduts de París a la mansió. L’Scat Cat i la seva colla són els primers a traslladar-se i repeteixen la seva cançó tan fort que els dos gossos poden escoltar-la al camp.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada