Bloc personal,

divendres, 18 de març del 2022

Encanto (2021)

[1137]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith (co-direcció)
Guió: Charise Castro Smith, Jared Bush, Byron Howard (història)
Veus de doblatge: Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo

[ Animació, comèdia, familiar ] 1h 42min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Una adolescent colombiana ha d'enfrontar-se a la frustració de ser l'únic membre de la seva família sense poders màgics.”

Crítica

No tenia cap interès en veure-la, però al final m’ha agradat molt…

Mare meva quins ‘productes’ es poden fer avui en dia si es volen fer bé les coses. Dona la sensació que és més llarga del què és, però té la durada justa.

Resum (amb espòilers)

Un conflicte armat obliga a Pedro i Alma Madrigal, un jove matrimoni, a fugir del seu poble natal a Colòmbia amb els seus bessons Julieta, Pepa i Bruno. Els atacants maten en Pedro, però l'espelma d'Alma els repel·la màgicament, creant la Casita sensible perquè la família visqui dins d'un encanto, un regne màgic vorejat per altes muntanyes. Cinquanta anys després, un nou poble prospera sota la protecció de l'espelma i la seva màgia atorga "regals" a cada descendent de Madrigal als cinc anys que utilitzen per servir als vilatans. Tanmateix, Bruno, vilipendiat i boc expiatori pel seu do de la precognició, va desaparèixer deu anys abans, mentre que la filla petita de Julieta, Mirabel, de 15 anys, misteriosament no havia rebut cap regal.

El vespre en què l'Antonio, de 5 anys, adquireix la capacitat de comunicar-se amb els animals, la Mirabel veu de sobte com la Casita esclata i la flama de l'espelma parpelleja, però les seves advertències no es fan cas quan la Casita apareix sense danys als altres. Després d'escoltar l'Alma pregant, Mirabel decideix salvar la màgia del miracle. L'endemà, parla amb la seva germana gran, súper forta, Luisa, que confessa sentir-se aclaparada per les seves obligacions gairebé constants i després suggereix que l'habitació de Bruno, en una torre prohibida a la Casita, podria explicar el fenomen. Allà, Mirabel descobreix una cova i amb prou feines s'escapa amb uns trossos d'una llosa de vidre de maragda opac a la mà. A fora, la Luisa descobreix que el seu do s'està debilitant. Després que la seva família li recordi per què en Bruno és vilipendiat, Mirabel torna a muntar el vidre i veu una imatge de la Casita esclatant darrere d'ella.

Més tard aquella nit, la germana gran de Mirabel, Isabela, que pot fer créixer plantes i flors a voluntat, té previst casar-se amb el veí Mariano Guzmán. Enmig de la proposta d'en Mariano i un sopar incòmode, la Dolores, que posseeix una audició sobrehumana, revela a tothom el descobriment de Mirabel, provocant que la Casita torni a trencar-se, arruïnant la nit i la proposta d'en Mariano quan la Pepa, que controla el temps, provoca sense voler un xàfec. Enmig del caos, Mirabel segueix un grup de rates i descobreix un passatge secret darrere d'un retrat on troba en Bruno que revela que mai va sortir de casa i que va trencar la visió per salvar Mirabel. Utilitzant l'habitació d'Antonio, Bruno evoca a contracor una altra visió que inicialment s'assembla a l'anterior, juntament amb Mirabel abraçant Isabela.

Mirabel es disculpa a contracor amb la Isabela, que confessa sobtadament que no vol casar-se amb Mariano i es veu gravada per la seva imatge de perfecció. La Mirabel ajuda a Isabela a desenvolupar els seus poders i els dos s'abracen, però Alma veu la parella i acusa Mirabel d'haver provocat les desgràcies de la família per malgrat no tenir un regal. Finalment, la Mirabel li clava a l'Alma, culpant la seva naturalesa dominant per debilitar la màgia de la família. Aquest argument crea una fissura que divideix una muntanya propera i enderroca la Casita mentre s'apaga l'espelma, deixant els Madrigals impotents.

Diverses hores més tard, Alma troba una Mirabel plorosa al riu on va morir Pedro i explica la seva tràgica història de fons i com, decidida a preservar la màgia, va ignorar com les seves pròpies expectatives perjudicaven la família i finalment accepta la responsabilitat del que va passar. Mirabel i Alma es reconcilien i tots dos, amb Bruno a remolc, munten els Madrigals per reconstruir la Casita amb la gent del poble que s'hi uneix. Mirabel arregla un nou pom a la porta principal, restaurant els regals de la família i recuperant la casa, abans que ella i Bruno s'uneixin. la família per una altra foto.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada