Bloc personal,

dimecres, 16 de març del 2022

Turning Red (2022)

[1136]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Domee Shi
Guió: Domee Shi, Julia Cho, Sarah Streicher
Actors: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse

[ Animació, aventura, comèdia ] 1h 40min

Sinopsi

IMDb (7,1):
“Una noia de 13 anys anomenada Meilin es converteix en un panda vermell gegant sempre que s'emociona massa.”

Crítica

Només per les carones amb els ullets amb estrelles, ja val la pena!

M’he fet un bon fart de riure, i d’humitejar ulls, també.

Resum (amb espòilers)

L'any 2002, Meilin "Mei" Lee és una noia xinesa-canadenca de 13 anys que viu a Toronto, Canadà. La Mei ajuda a tenir cura del temple de la família Lee dedicat al seu avantpassat, Sun Yee, i treballa perquè la seva mare estricta i sobreprotectora, Ming Lee, estigui orgullosa. Intenta amagar els seus interessos personals a Ming, com ara el seu enamorament pels nois i el fet que ella i les seves millors amigues Miriam, Priya i Abby són fans de la banda de nois 4*Town.

Ming, sense voler, fa sentir vergonya a la Mei davant de diversos estudiants, inclòs Tyler, un assetjador de l'escola, la qual cosa porta a la Mei a tenir un malson. L'endemà al matí, la Mei es desperta i es veu transformada inexplicablement en un panda vermell gegant. Després d'amagar-se dels seus pares, la Mei descobreix que només es transforma quan es troba en un estat d'alta emoció; els seus pares creuen que la seva angoixa és causada pel seu primer període. Més tard, la Ming descobreix la veritat quan torna a avergonyir la Mei a l'escola, fent-la transformar de nou.

Ming i Jin, el pare de la Mei, expliquen que a Sun Yee se li va concedir l'habilitat de transformar-se en un panda vermell per protegir les seves filles, i totes les dones de la família des de llavors han heretat aquesta habilitat quan arriben a la majoria d'edat. Això s'ha tornat incòmode i perillós, de manera que l'esperit del panda vermell s'ha de segellar en un talismà mitjançant un ritual la nit de la Lluna Vermella, d'aquí a un mes. Els amics de la Mei descobreixen sense voler la seva transformació, però li agrada, i la Mei descobreix que concentrar-se en ells i respirar profundament li impedeix transformar-se. Ella convenç als seus pares perquè la deixin continuar la seva vida normal, tot i que la Ming vigila la Mei.

4*Town anuncia un espectacle a Toronto com a part de la seva gira de concerts, però Ming es nega a deixar que la Mei hi assisteixi. Utilitzant la seva forma de panda vermell, la Mei i els seus amics comencen a recaptar diners per a les entrades en secret. Tyler demana a Mei que es diverteixi en el seu aniversari per diners. A la festa, la Mei descobreix que el concert serà realment a la seva nit ritual. S'enfada i ataca en Tyler quan l'insulta sobre la seva família, espantant a tots els altres nens. Ming descobreix les activitats recents de la Mei i castiga els seus amics perquè aparentment corrompeixen i s'aprofiten d'ella. La Mei no pot defensar els seus amics perquè té vergonya i té por de plantar cara a la seva mare.

L'àvia de la Mei, Wu, i les seves ties vénen a ajudar en el seu ritual, per a consternació de Ming. Mentre la Mei es prepara, Jin troba vídeos que ella va fer d'ella com el panda amb els seus amics i li diu que això va ser el més feliç que l'ha vist. Durant el ritual, just quan la forma del panda vermell està a punt de ser segellada, la Mei decideix mantenir els seus poders. Abandona el ritual per assistir al concert a l'SkyDome amb els seus amics, que perdonen a la Mei per les seves accions a la festa i descobreixen que Tyler també és un Townie de 4 * com les noies i la Mei. No obstant això, durant la seva fugida del temple, la Mei va danyar sense voler el talismà de la seva mare; un Ming enfurismat es transforma en un panda vermell de la mida d'un kaiju i interromp el concert, amb la intenció de recuperar la Mei per la força. Mentre el públic s'amaga, la Mei i la Ming discuteixen sobre la independència de la Mei, i la Mei accidentalment noqueja la seva mare.

La resta de la família Lee arriba per ajudar. Totes les dones trenquen els seus talismans per utilitzar les seves formes de panda vermell per ajudar a portar a Ming a un nou cercle ritual. Els amics de Mei i 4*Town s'uneixen cantant per completar el ritual, enviant a Mei, Ming i les altres dones al pla astral. La Mei es reconcilia amb la Ming i l'ajuda a arreglar el seu vincle amb Wu, a qui Ming accidentalment va fer cicatrius en algun moment durant la seva primera transformació i va impulsar el perfeccionisme de Ming. Les altres dones Lee amaguen els seus pandes vermells amb nous talismans, però la Mei decideix quedar-se amb el seu mentre finalment esbrina qui vol ser.

Algun temps després, la Mei i la seva família ajuden a recaptar diners per reparar l'SkyDome. La relació de la Mei i la Ming ha millorat, i la Mei equilibra els seus deures del temple amb passar temps amb amics, ara inclòs Tyler.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada