Bloc personal,

dissabte, 26 de març del 2022

Heike Monogatari (2021) S01

[213]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Naoko Yamada
Guió: Reiko Yoshida
Música: Kensuke Ushio
Estudi: Science SARU
Veus de doblatge: Aoi Yūki, Takahiro Sakurai, Saori Hayami

[ Animació, drama, històric ] 11 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“El clan Taira, també conegut com a Heike, té una immensa autoritat sobre el Japó. Quan una noia, dotada d'un ull estrany que li permet veure el futur, no respecta tontament el clan, el seu pare paga el preu del seu crim amb la seva vida. Poc després, segons el destí, Taira no Shigemori, el fill gran del líder del clan, ensopega amb la mateixa desafortunada noia, que ara es diu "Biwa". Biwa li informa que la caiguda del clan Heike és imminent. Després d'assabentar-se de la gran injustícia que Biwa va patir a mans del clan Heike, Shigemori es compromet a acollir-la i cuidar-la en lloc de deixar-la matar. En una època de tensió militar creixent, els Heike es troben enmig d'una astuta lluita pel poder i una guerra tacada de sang està a l'horitzó. Shigemori, els ulls del qual li permeten veure els esperits dels morts, està ansiós i esperançat per evitar la desaparició del seu clan. La Biwa, però, es resisteix a revelar-li el futur i s'ha d'adaptar a la seva nova vida plena de felicitat i tristesa en aquest capítol cabdal de la història japonesa.”

Crítica

Com és possible que no hagi estat al cas d’aquesta meravella…



Al·lucino d’entrada amb el grafisme visual del material gràfic.

Basat en una rondalla popular ambientada durant la Guerra Genpei (1180-1185), un conflicte civil devastador que va dividir el Japó, la història s'explica des de la perspectiva de la Biwa, una noia jove i joglar biwa viatger. Després de la mort del seu pare cec, Biwa coneix a Taira no Shigemori, hereu del poderós clan Taira que lluita per la supremacia a la guerra. Shigemori també té el poder de la visió sobrenatural; amb un dels seus ulls veu fantasmes dels morts a la guerra. A través de la seva habilitat, entén la part del seu clan en l'assassinat del pare de la Biwa, i quan la Biwa relata una profecia que prediu la caiguda del clan Taira, creu que ella té la mateixa habilitat. El Shigemori amable, sensat i responsable convida la Biwa a venir a viure amb ell i la seva família sota els auspicis de ser una companya de jocs i companya dels seus fills, però espera que el seu poder pugui evitar la caiguda del clan Taira. La Biwa accepta ser acollida, però es nega a utilitzar el seu poder per ajudar el clan responsable de la mort del seu pare. Serveix per fer una crònica dels esdeveniments que van portar a l'ascens i la caiguda del clan Taira.

Un començament brutal i meravellós que, malauradament, s’ha anat desdibuixant en el transcurs dels capítols per la història tan enrevesada i complicada.

Música, imatge, disseny de personatges… des del primer capítol que te n’has d’enamorar… Recursos de pel·lícula per fer ‘només’ una sèrie.

La sèrie ha començat molt bé, amb un plantejament excel·lent i uns personatges que atreien, però com acostuma a ser normal en aquestes històries tradicionals èpiques, tants personatges i tants recargolaments en la història fan desinflar l’interès a mida que es van succeint els capítols. A mi m’ha costat particularment saber qui eren els bons i qui els dolents…

Hi ha coses que em recorden Sarusuberi: Miss Hokusai (2015) que en el seu moment no vaig saber valorar adequadament (3/5) i ja he vist ben bé mitja dotzena de vegades.

Resum (amb espòilers)

1.Si no pertanys als Heike, no seràs una persona. En Biwa expressa disgust pel comportament dels "nens kaburo", executors del clan Taira. Quan el seu pare cec actua per protegir-la del càstig, el maten. El clan Taira sota Kiyomori ha prosperat, però troba la situació avorrida. Desvela el seu pla al seu hereu Shigemori per traslladar-se a Fukuhara, a un dia de viatge des de la capital, i construir un torii i edificis al mar a Itsukushima. Té la intenció de crear un port per a grans vaixells i augmentar la seva prosperitat mitjançant el comerç marítim. Biwa aconsegueix l'entrada al palau i es troba amb Shigemori en un jardí on ella li diu que el final del clan Taira és a prop. Ell nota els seus ulls de colors diferents i creu que pot veure els esperits dels morts com ell. Ella es nega a utilitzar el seu poder per ajudar-lo, però ell l'accepta a la seva casa. La Biwa coneix a Lady Tokuko i s'horroritza quan veu una visió de Tokuko ofegant-se al mar. Un dia, Sukemori torna d'una caça i passa davant de Lord Motofusa, el regent de l'emperador Takakura, i és colpejat per la seva insolència. En lloc de disculpar-se, Kiyomori envia els guerrers d'en Rokuhara per castigar-los, la qual cosa porta al començament dels problemes d'Heike.

2. La glòria del món corrupte és un somni en un somni. Shigemori acomiada els homes que van atacar Lord Motofusa i envia Sukemori a Ise per disculpar-se per la seva falta de respecte, però Kiyomori no es penedeix de les seves accions impetuoses. Tokuko explica a Biwa que Motofusa No li agrada el clan Taira perquè la seva germana petita Moriko es va casar amb el clan Fujiwara i va heretar les terres Fujiwara quan el seu marit va morir poc després. Tokuko revela que aviat es casarà amb Norihito, el fill jove de l'emperador Go-Shirakawa. Els Shirabyoshi, Lady Gio i la seva germana petita, Lady Ginyo, arriben a petició de Kiyomori per fer companyia al seu substitut, Hotoke-Gozen. Shigemori visita l'emperador Go-Shirakawa i s'ofereix a dimitir perquè el seu germà Munemori el substitueixi. L'emperador observa que encara que Kiyomori ha entrat a la vida monàstica, ell no ha rebutjat la implicació en els afers mundans. Biwa li agrada Gio, però s'entristeix al veure que ella i la seva germana marxen i es fan monges per evitar ser peons de Kiyomori. En Biwa s'alegra, però, per la visió que en el futur, Hotoke-Gozen s'uneix a ells. més tard, quan la Tokuko marxa per casar-se amb Norihito, la Biwa intenta desesperadament aturar-la, pertorbada per la seva visió de la mort d'en Tokuko per ofegament.

3. Incident de Shishigatani. Shigemori navega amb Biwa i altres de la seva família cap al santuari d'Itsukushima on Kiyomori ha fet el seu seient del poder. Al seu retorn, en Biwa coneix a Tokuko que encara no ha tingut un fill, però a Tokuko no li preocupa ni el fet que en Norihito sembla haver pres un amant, Lady Kogo. Mentrestant, Shigemori ha de tractar un assumpte relacionat amb l'Enryakuji. Lord Morotsune dels Fujiwara que governa la província de Kaga amb el seu germà Lord Morotaka, va exigir utilitzar el bany en un temple afiliat als Enryakuji. Quan van ser rebutjats, van cremar el temple, i el cap de cap d'Enryakuji Meiun demana la retribució. El seu pare, Lord Saiko, que serveix a l'emperador Go-Shirakawa, busca clemència en nom seu, però milers de monjos guerrers Enryakuji marxen cap al palau i l'emperador ordena que es defensi amb força. Molts Enryakuji són assassinats i ferits, i els seus santuaris portàtils són profanats. Com a retribució, els Enryakuji van incendiar les finques de la cort, inclosa la de Shigemori. A la vil·la de l'administrador Shunkan a Shishigatani, Lord Saiko suggereix a l'emperador que els Heike s'estan tornant massa poderosos. Proposa una aliança amb els Genji i altres nobles i clans amb greuges contra els Heike. No obstant això, quan Kiyomori s'assabenta del complot, s'apodera de Shukan i Saiko i es prepara per marxar contra l'emperador. Shigemori demana que Kiyomori s'aturi, ja que deuen la seva prosperitat a l'emperador i s'enfronta al dilema de la lleialtat a l'emperador i la pietat filial al seu pare.

4. Afer no escrit.Tokuko entra en un part difícil i prolongat causant pors per la vida d'ella i del nen. Saiko i els altres conspiradors són exiliats per Kiyomori a Kikaigashima en contra del consell de Shigemori. Shigemori arriba a creure que els problemes de Tokuko estan relacionats amb el maltractament dels exiliats de Kikaigashima i proposa una cerimònia compensatòria. Kiyomori allibera alguns dels exiliats, que mostren remordiment enviant mil sotoba al mar, però es nega a perdonar en Shukan i el deixa a l'illa. Tokuko dóna a llum amb èxit un nen; tanmateix, Moriko mor als 24 anys, i es corren els rumors que es tracta d'un càstig perquè els Taira aconsegueixin el control de les terres de Fujiwara. Shigemori va en pelegrinatge a Kumano i prega perquè no visqui per veure caure la Taira a causa del seu pare. Poc després del seu retorn, en Shigemori es posa malalt, i té una visió de l'Heike castigat per les accions de Kiyomori. Poc després, mor, amb Biwa al seu costat.

5. Batalla del pont. Munemori, el mig germà de Shigemori, pren el control de l'Heike, amb el suport dels seus germans menors Tomomori i Shigehira, mentre que Kiyomori es retira a Fukuhara. Mentrestant, el fill de Tokuko, hereu del seu marit Norihito, ara està sa i creix. Quan Kiyomori s'assabenta que l'emperador ha pres la iniciativa i s'ha apoderat de la província d'Echizen dels Koremori i de les terres de Fujiwara heretades per Moriko, ordena a Munemori que reuneixi tropes per marxar cap a la capital. Inicialment reeixit, Kiyomori inculca el seu nét, el fill de Tokuko, com el nou emperador. Tanmateix, la família Taira comença a infligir insults menyspreants als clans vençuts, sembrant la llavor de la insurrecció. El fill de Go-Shirakawa, el príncep Mochihito, condueix les forces Taira fins al pont sobre el riu Uji (1180) i derrota les forces de l'oposició recolzades pels Genji. Victoriosos, van calar foc al temple Onoji.

6. Transició de la ciutat. El clan Taira es trasllada a la seva nova capital a Fukuhara on esperen una certa estabilitat. Arriba Atsomori, el fill petit de Tsunemori i es fa amic de Kiyotsune pel seu amor per la flauta. Kiyomori s'assabenta que Lord Yorimoto està agafant les armes contra els Heike, a instàncies d'un decret de Go-Shirakawa. Enfurismat, Kiyomori nomena Koremori com a comandant per dirigir una força contra Yorimoto i reuneix 70.000 genets. Mentre estan acampats al camp, Koremori s'assabenta que Yorimoto ha rebut el suport dels Genji i que ara té 200.000 genets a les seves ordres. Aquell vespre veuen els milers de torxes de les forces anti-Heike que els envolten. Durant la nit, un estol d'ocells aquàtics de sobte pren el vol, fent que els Heike sospitin que el seu enemic està fent un atac sorpresa, i fugen per salvar les seves vides. Kiyomori està furiós pel gir dels esdeveniments i amenaça amb executar el seu estrateg Tadakiyo i exiliar Koremori, però finalment està convençut de temperar la seva ira. Més tard, Koremori li confessa a Biwa que tenia por i que els seus dies despreocupats de ball i música s'han acabat.

7. Kiyomori, Mor. Sota pressió política, Kiyomori trasllada la capital a Kyoto, però se sospita que planeja un atac als seus enemics. Mentrestant, l'emperador Takakura, antic príncep Norihito, està malalt, amb Tokuko fidelment al seu costat. Es corren rumors d'un aixecament entre els monjos de Kofukuji, que temen un atac dels Heike, així que Kiyomori envia 60 homes desarmats a Kofukuji per assegurar-los que no tenen intenció de lluitar, però els monjos maten els enviats i col·loquen els seus caps sobre punxes per venjar la destrucció del temple d'Onoji. Indignat, Kiyomori envia Shingehara a Kofukuji, on llança un assalt amb fletxes abans de la nit. Tement un contraatac, Shingehara va encendre focs que es van estendre primer al temple Kofukuji i després a Todaiji, danyant encara més la reputació dels Heike. Mentrestant, Kiyomori vol que el fill de Tokuko i Takakura, Antoku, prengui el control del palau en nom seu, però Tokuko es nega, amenaçant de convertir-se en monja. El problema s'elimina i aviat Kiyomori sucumbeix a una febre antinatural i mor, deixant el clan Taira sense líders i envoltat d'enemics. La Sukemori envia la Biwa per el seu propi bé. De tornada al palau, Tokuko fa les paus amb l'envellit Go-Shirakawa i promet cuidar el seu nét Antoku.

8. Sortida de la Capital. La Biwa visita el temple on la germana de Gio li diu que Gio i Hotoke-Gozen han mort encara que un antic shirabyoshi amb ulls semblants als de Biwa es va veure a Echigo. Biwa viatja allà només per trobar que la dona ha tornat a la capital. Després de saber de la derrota d'en Yorimoto a Sunomatagawa a mans dels Taira, Yoshinaka s'uneix a ell per lluitar contra els Heike. Koremori tem un atac dels aliats combinats de Genji i es mou contra Yoshinaka. No obstant això, Yoshinaka organitza un atac nocturn sorpresa, superant en Koremori i les seves tropes que no coneixen el paisatge, atrapant-los a la vall de Kurikara, on la majoria de les 70.000 tropes Taira són sacrificades. La pèrdua fa que l'Heike abandoni la capital i es traslladi a Fukuhara, tot i que Koremori decideix quedar-se, avergonyit de la seva pèrdua a Kurikara. Els Taira troben Fukuhara en ruïnes i en ruines, així que Munemori suggereix que abandonin el lloc, cremant-lo fins a terra mentre embarcan cap a Dazaifu amb l'esperança de trobar-se amb els aliats de l'Heike. Mentrestant, Yoshinaka marxa triomfant a la capital.

9. Heike que flueix. La Biwa és acollit per tres joves shirabyoshi mentre les tropes de Yoshinaka corren desenfrenats a la capital, saquejant i saquejant com vulguin. L'emperador retirat Go-Shirakawa torna a la capital amb els exèrcits de Yoshinaka. Instal·la un nou emperador, Go-Toba, i il·legalitza els Taira. L'antic aliat dels Taira a Dazaifu, Lord Ogata, rep l'ordre d'expulsar els Heike i, per tant, marxen a peu cap al port d'Hakozaki. Quan arriben, Kiyotsune perd l'esperança i es llança a l'aigua i Biwa veu la seva mort en una visió. Biwa finalment troba la seva mare que ara és cega i l'anomena Asagi. Biwa finalment perdona a la seva mare per haver-la abandonat i marxa a observar la sort dels Heike. Mentrestant, Yoshinaka es baralla amb Go-Shirakawa i empresona l'antic emperador. En Yoritomo es preocupa per les ambicions d'en Yoshinaka i envia Yoshitsune a sotmetre'l. Yoshitsune recupera la capital i Yoshinaka és assassinat durant una escaramuza posterior. En Yoshitsune va perseguint els Heike que han tornat a Fukuhara, on van defensar la seva fortalesa però han de fugir en vaixell. Quan se'n van, Atsumori és desafiat a una lluita pel guerrer Kumagai Naozane, que mata de mala gana el jove que és testimoni de Biwa.

10. Dan-no-ura. Munemori, ara el cap del Heike, rep una carta d'en Shigehira que ha estat capturat per les forces Genji, demanant que els Tresors Sagrats siguin retornats a Go-Shirakawa. Sospitant que la Shigehira no s'estalviarà, Munemori es nega. Els Heike esperen un atac imminent de l'aliança Genji-Yoshitsune i Koremori desespera que els Heike sobrevisquin. Shigehira accepta la culpa de la destrucció ardent a Nara afirmant que no va ser intencionada. Koremori decideix convertir-se en monjo i s'enlaira en vaixell, trobant-se en Biwa pel camí que veu una visió de la seva mort; més tard es suïcida ofegant-se. Sukemori envia una carta a Go-Shirakawa demanant que els Taira s'estalviïn, però ell rep una resposta. Biwa arriba a Shimonoseki amb una carta per a Sukemori de Lady Iko i després es queda per presenciar la caiguda dels Heike. Go-Shirakawa envia Yoshitsune a atacar els Heike i ell els condueix cap al mar. Els Heike surten a l'aigua a l'estret de Shimonoseki en 1.000 vaixells, però són perseguits i atacats per Yoshitsune amb 3.000 vaixells en el que s'ha conegut com la batalla de Dan-no-ura.

11. La impermanència de les coses mundanes. La batalla naval de Dan-no-ura comença amb ràfegues de fletxes disparades per ambdós bàndols, després els vaixells s'acosten, xocant-se entre ells. La marea sortint afavoreix inicialment als Heike i empenyen les forces Genji a la mar. No obstant això, es veu una escola de dofins nedant al voltant dels vaixells Heike i cau una pancarta que es consideren mals auguris. A mesura que la marea comença a canviar, els Genji aconsegueixen l'avantatge i comencen a empènyer els vaixells Heike cap enrere, després als Genji s'uneixen guerrers de Shikoku i Kyūshū. La ubicació de la família Taira dins de la flota és traïda a Yoshitzune i s'hi acosta per capturar els Tresors Imperials. Quan s'acosta el final del clan Taira, la vídua de Kiyomori, Tokiko, agafa el jove emperador Antoku en braços i se suïcida ofegant-se. Els segueixen molts altres del clan, però la Biwa ajuda a salvar la Tokuko dient que no és el moment de morir. Un temps després de la batalla, Go-Shirakawa visita un temple on Tokuko s'ha convertit en monja dedicada a l'oració. Quan se'n va, Biwa toca el seu instrument, explicant la història del clan, i les campanes del temple de Buda sonen el missatge que tota l'existència és impermanent i que tots els que floreixen han de caure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada