Bloc personal,

dissabte, 6 de març del 2021

Raya and the Last Dragon (2021)

[985]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Don Hall, Carlos López Estrada
Guió: Qui Nguyen, Adele Lim
Veus de doblatge: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan

[ Animació, acció, aventura ] 1h 54min

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Una princesa d'origen asiàtic es troba en un món de dracs.”

Crítica

Bé, però hauria pogut ser molt millor…

No tenen res a veure, però en molts aspectes Wolfwalfers (2020) li passa la mà per la cara. Una producció Disney està a divisió d’honor i, per tant, hauria ser sempre excel·lent. Amb tot, a mi m’ha agradat molt.

Resum (amb espòilers)

Kumandra és una terra pròspera arrasada pels Druun, esperits malignes que converteixen la gent en pedra i es multipliquen. Els dracs de Kumandra utilitzen la seva màgia restant per crear un orbe per evitar el Druun i reviure a tothom, però acaben convertint-se en apedregats. Una lluita de poder per l'esfera divideix el poble Kumandra en tribus, basant-se en la col·locació d'un riu gegant que s'assembla a un drac: ullal, cor, cua, columna vertebral i taló.

500 anys després, el cap Benja de la tribu del Cor ha estat entrenant la seva filla Raya per protegir l'orbe mentre creia fermament que les tribus s'uniran una vegada més. Durant una festa entre les cinc tribus, Raya es fa amiga de la filla del cap Virana de la tribu Fang, Namaari, pel seu interès compartit pels dracs. Namaari li dóna a Raya un penjoll de drac i, al seu torn, li mostra la ubicació de l'orbe només perquè la tribu Fang faci un intent de robar-lo. Una baralla esclata quan la resta de les tribus ho descobreixen, cosa que provoca la destrucció de l'orbe. De sobte, els Druun tornen a despertar quan cadascuna de les tribus roba una peça, amb Benja entre les víctimes.

Sis anys després, Raya ha estat buscant el final d’un rierol per convocar Sisu, un drac que va dir que va crear l’orbe i l’únic membre supervivent de la seva espècie per ajudar-la a recuperar les peces que perdien. Mentre es troba a l'antic territori de la tribu de la cua, finalment aconsegueix convocar a Sisu, que admet que no va crear l'orbe, però que pot utilitzar els seus poders. Recuperen la segona peça en un temple de la cua en ruïnes, atorgant a Sisu poders de canvi de forma. Tenen una trobada amb l’hostal Namaari i la seva tribu, però arriba el jove empresari Boun, que havia perdut la seva família pels Druun, i els ajuda a escapar. Tot i l'amabilitat de Boun, Raya es nega a revelar la seva recerca.

Arriben a Talon per reclamar la tercera peça orb, durant la qual, Raya es troba amb el "noi" Petit Noi i el seu trio de companys semblants a micos, els Ongis, que la van adoptar després que el Druun matés la seva mare. Després d’una persecució, Raya l’acull, mentre que Sisu va a la ciutat i es troba amb la cap de Talon, que l’amenaça. Raya rescata Sisu i recupera la tercera peça, que permet a Sisu llançar boira.

El grup arriba a Spine i Raya i Sisu entren al seu poble on es troben amb Tong, un temible guerrer i l’únic supervivent del poble. La resta del grup arriba a advertir-los de l'arribada de Namaari. Raya la manté en una lluita mentre els altres escapen, amb Sisu l'ajuda. De tornada al vaixell, Raya explica la veritat sobre Sisu a la seva festa i accepten treballar junts, amb Tong lliurant la peça de l'esfera de Spine a Sisu, donant-li el poder sobre la pluja.

A mesura que s’acosten a Fang, Sisu suggereix fer-los un regal i demanar la peça final, en lloc d’introduir-se. Quan Raya es nega, Sisu la torna a allò que queda de Heart i explica com els seus germans van confiar en ella. salva Kumandra. Raya cedeix i decideix donar a Namaari el penjoll de drac com a ofrena de pau per completar la seva recerca. Raya i Sisu es reuneixen en privat amb Namaari, però al veure les seves peces orbals, Namaari les amenaça. Sisu intenta fer-la caure, però Namaari és abatut sense voler i cau en un riu que comença a assecar-se.

Fang és atacat pels Druun quan Raya entra a enfrontar-se a una Namaari en pena que està plorant per la pèrdua de la seva mare. Els dos lluiten mentre els companys de Raya rescaten la gent del Druun. Raya es prepara per atacar Namaari, però després de veure el seu pesar, corren a ajudar els seus amics. A mesura que els Druun avancen cap al grup de Raya, Raya els diu que han de tornar a muntar el globus, però els seus amics es neguen a perdonar a Namaari. Per mostrar la seva fe, Raya dóna a Namaari la seva peça i permet que el Druun la porti. La resta segueix el seu exemple, amb Namaari arreglant l'orbe abans que els Druun la prenguin. Amb l’orbe tornat a muntar, els Druun són vençuts i tothom torna a la vida, inclòs Sisu i els altres dracs.

Ara tothom pot reunir-se amb els seus éssers estimats perduts, amb Raya reunint-se amb el seu pare. Els dracs i les tribus es reuneixen pacíficament a Heart per celebrar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada