Bloc personal,

diumenge, 28 de març del 2021

Doctor Zhivago (1965)

[1002]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: David Lean
Guió: Boris Pasternak (novel·la), Robert Bolt
Actors: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin

[ Drama, romanç, guerra ] 3h 17min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“La vida del poeta i físic rus que, tot i estar casat, es va enamorar de la dona d'un activista, i va viure a través de la primera guerra mundial i la Revolució d'Octubre.”

Crítica

Ara, finalment, sé de què va…

Després de veure-la en innombrables ocasions per la televisió tallada en mil trossos per fer-la digerible, ara sé de què va… per primera vegada.

En el seu moment en vaig meravellar en veure Els Deu Manaments (1956) al cinema, amb la imposada pausa a meitat de pel·lícula per la impossibilitat de posar una cinta tan llarga (4 hores) en un projector convencional. El que no sabia és que El Doctor Jivago (1965) era el mateix, amb les característiques “overture”, “intermission” i “entr’acte”.

Resum (amb espòilers)

Primera part

La pel·lícula es situa principalment en un teló de fons de la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa de 1917 i la Guerra Civil Russa. Un dispositiu d’emmarcament narratiu, situat a finals dels anys quaranta o principis dels cinquanta, implica que el tinent general de la KGB, Yevgraf Andreyevich Zhivago, busca la filla del seu germanastre, el doctor Yuri Andreyevich Zhivago, i Larissa ("Lara") Antipova. Yevgraf creu que una jove, Tanya Komarova, pot ser la seva neboda i li explica la història de la vida del seu pare.

Després de l'enterrament de la seva mare a la Rússia rural, el nen orfe Yuri Zhivago és acollit per amics de la família a Moscou: Alexander i Anna Gromeko. El 1913, Zhivago, ara metge però poeta de cor, es reuneix amb la filla del Gromeko, Tonya, quan torna a Moscou després d’escolaritzar-se a París. Aviat es comprometen. Mentrestant, Lara, de només 17 anys, es relaciona secretament amb l'amic / amant de la seva mare, el vell Victor Ippolitovich Komarovsky. Una nit, l’amic de Lara, l’idealista reformador Pavel Pavlovich "Pasha" Antipov, és ferit pels cosacs amb sabre durant un violent atac a una manifestació civil pacífica. Pasha va a Lara, amb qui vol casar-se, i ella tracta la seva ferida. Li demana que amagui una arma que va agafar en l'atac.

Després que la mare de Lara s'assabenti de la relació de la seva filla amb Komarovsky, intenta suïcidar-se. Komarovsky convoca el seu amic metge, que porta Zhivago. Komarovsky intenta dissuadir Lara de casar-se amb Pasha. Quan ella es nega, la viola. Humiliada, Lara pren més tard l'arma de Pasha i segueix a Komarovsky a una festa de Nadal. Ella el dispara, ferint-li el braç. Komarovsky insisteix que no es prenguin mesures contra Lara, i és escortada per Pasha, que la va seguir fins a la festa. Komarovsky és tractat per Zhivago, un convidat del partit. Encara que devastat per l'admissió de Lara sobre ella i Komarovsky, Pasha es casa amb ella i, finalment, tenen una filla, Katya.

Durant la Primera Guerra Mundial, Yevgraf Zhivago és enviat pels bolxevics per subvertir l'exèrcit imperial rus. Yuri Zhivago, ara casat amb Tonya, és escollit per ser metge del camp de batalla. Es diu que Pasha ha desaparegut en acció després d'un atac contra les forces alemanyes, i Lara es contracta com a infermera per buscar-lo. Zhivago es troba amb Lara i la pren com a infermera. Durant els propers sis mesos, serveixen en un hospital de campanya, període durant el qual es produeixen canvis radicals a tota Rússia mentre Vladimir Lenin torna de l’exili a Moscou. Abans de marxar de l’hospital, Zhivago i Lara s’enamoren, tot i que Zhivago es manté fidel a Tonya.

Després de la guerra, Zhivago torna a Tonya, el seu fill Alexander (Sasha), i el seu pare vidu. Viuen a la seva casa de Moscou, que ha estat confiscada pel nou govern soviètic i dividida en propietats. Yevgraf, ara membre de la txeca, informa a Zhivago que els seus poemes han estat condemnats com antagònics al comunisme. Tement que Zhivago s'incrimini a si mateix a través de la seva poesia, Yevgraf proporciona documents de Zhivago per deixar Moscou i viatjar a la casa rural dels Gromekos, "Varykino", situada a les muntanyes dels Ural. La família puja a un tren de mercaderies fortament vigilat, destinat a viatjar per un territori controvertit que està assegurat pel comandant bolxevic Strelnikov, anteriorment conegut com a Pasha Antipov.


Segona part

Mentre el tren fa una parada a mig viatge, Zhivago surt. Voleix sense voler massa a prop del tren blindat de Strelnikov per una via propera. És capturat pels guàrdies i portat a Strelnikov. Durant l’intens interrogatori, Zhivago reconeix Strelnakov com a Pasha Antipov de la festa de Nadal. Strelnikov esmenta que Lara viu a Yuriatin, on es dirigeix ​​Zhivago i que està ocupada per les forces blanques anticomunistes. Strelnikov considera Zhivago una no amenaça i li permet tornar al tren. La família s’instal·la en una casa rural a la finca de Varykino. Mentre estava a Yuriatin, Zhivago veu a Lara i es rendeixen a les seves passions reprimides durant molt de temps. Tonya està embarassada i quan està a punt de donar a llum, Zhivago viatja a Yuriatin per trencar-la amb Lara. Al seu retorn, és segrestat pels partidaris comunistes i obligat a unir-se al servei mèdic de camp.

Després de dos anys, Zhivago abandona els partidaris. Enmig de grans penúries, torna a Yuriatin, arribant esgotat, malalt i patint congelacions. Va cap a Lara, que el cuida. Diu que Tonya s’havia posat en contacte amb ella mentre buscava Zhivago. Deixant les seves pertinences amb Lara, va tornar a Moscou. Ella havia enviat a Lara una carta segellada per donar-li a Zhivago si tornava. La carta té sis mesos. Tonya havia donat a llum una filla anomenada Anna, i ella, el seu pare i els seus dos fills van ser deportats i viuen a París.

Zhivago i Lara tornen a ser amants. Una nit arriba Komarovsky i adverteix que els txecs els han estat vigilant a causa del matrimoni de Lara amb Strelnikov. Komarovsky li ofereix ajuda a ella i a Yuri per sortir de Rússia, però se li nega immediatament. Tornen a la finca abandonada de Varykino i s’amaguen a la casa principal confiscada per l’estat. Yuri comença a escriure els poemes "Lara", que més tard li aportaran fama popular però desaprovació del govern. Komarovsky arriba amb un petit grup de tropes. Recentment nomenat oficial regional a la República independent de l'Extrem Orient, informa Zhivago que els txecs només van permetre a Lara romandre a la zona per atraure Strelnikov. Va ser capturat a cinc quilòmetres de distància i es va suïcidar mentre es dirigia a la seva execució. Ara tenen la intenció d’arrestar Lara. Zhivago accepta l'oferta de pas segur de Komarovsky per a ell, Lara i la seva filla. No obstant això, una vegada que Lara segueix el seu camí, Zhivago es queda enrere, rebutjant l'ajut del menyspreat Komarovsky. Al tren, Lara li diu a Komarovsky que està embarassada del fill de Zhivago.

Anys més tard a Moscou, durant l'era estalinista, Yevgraf procura una feina mèdica per a un Zhivago desvalgut i fràgil. Mentre mira per la finestra del tramvia, Zhivago veu a Lara caminant pel carrer. Incapaç d'atreure l'atenció, lluita per baixar a la següent parada. Ell corre darrere d'ella, però pateix un atac de cor fatal abans d'arribar-hi. El funeral de Zhivago té molta assistència, tot i que la seva poesia està prohibida. Lara s'apropa a Yevgraf a la tomba i li demana ajuda per trobar-la i la filla de Zhivago, que es va perdre durant la Guerra Civil Russa. Yevgraf l'ajuda a buscar als orfenats, però no poden localitzar-la. Lara desapareix i Yevgraf creu que deu haver mort en un dels camps de treball.

Tot i que Yevgraf encara creu que Tanya Komarova és la filla de Zhivago i la de Lara, no es convenç. Quan li van preguntar com es va perdre, Tanya diu que el seu "pare" li havia deixat la mà quan fugien del caos de la guerra. Tanya promet considerar el que li ha dit Yevgraf. Quan està a punt de marxar amb el seu promès, Yevgraf nota la balalaika de Tanya, el mateix instrument que la mare de Yuri va ser dotada de tocar. Preguntat al respecte, el promès declara que Tanya és una "gran artista" i diu que és autodidacta, indicant que és la filla de Zhivago.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada