Bloc personal,

dimecres, 17 de març del 2021

News of the World (2020)

[993]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Paul Greengrass
Guió: Paul Greengrass, Luke Davies
Actors: Tom Hanks, Helena Zengel, Tom Astor

[ Acció, aventura, drama ] 1h 58min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Cinc anys després de la fi de la Guerra Civil nord-americana, el capità Jefferson Kyle Kidd va de ciutat en ciutat narrant notícies. Un dia coneix Johanna, una nena de deu anys educada pels Kiowa.”

Crítica

Força bé per ser Netflix…

Clàssica història en format western de coneixement entre un adult i una nena en la que hans sabut difuminar bastant aquests límits del que és políticament correcte que promouen aquests nous temps d’ara… Podria haver estat una pel·lícula de fa quaranta o cincuanta anys amb viatges, acció i comprensió mútua dels personatges, però no… és ara.

Resum (amb espòilers)

El 1870, el capità Jefferson Kyle Kidd, antic membre de l'exèrcit confederat que va servir a la 3a infanteria de Texas, viu de ciutat a ciutat llegint diaris per a la població per deu cèntims per persona. Després d'una nit de lectura de notícies, que marxava cap al seu proper lloc, Kidd troba un vagó bolcat a la carretera. Investigant, troba el cos d'un soldat negre i una jove blanca anomenada Johanna, vestida amb roba de nadius americans. Després d'una trobada amb una patrulla de l'Exèrcit de la Unió, a Kidd se li instrueix que porti la nena als oficials de la Unió en un punt de control d'una ciutat de la carretera on ordenaran els tràmits de l'Oficina d'Afers Índics i retornaran la seva família supervivent. A contracor, Kidd accepta la sol·licitud.

Al punt de control, Kidd és informat que el representant del Bureau of Indian Affairs no estarà disponible durant tres mesos. Buscant refugi amb un antic infant d'infanteria confederat, Kidd llegeix la notícia i, en tornar, accepta amb mala gana la responsabilitat de portar-la a la seva família supervivent. A mesura que es proposen, tenen dificultats per comunicar-se. Això s’agreuja més quan Kidd s’enfronta a tres ex-soldats confederats convertits en delinqüents que intenten comprar la noia de Kidd. Es nega, però els tres homes persegueixen, cosa que provoca un tiroteig al desert durant el qual Johanna i Kidd aprenen a treballar junts per sobreviure.

A continuació, es troben amb una banda radical de milícies que treballen per "netejar" el comtat de "forasters". A Kidd se li diu que llegeixi les notícies aprovades pel líder de la ciutat, però en lloc d'això, parla d'un grup de miners de carbó que es reuneixen contra l'home responsable de posar en perill la seva vida. La història de Kidd incita als disturbis civils i, en última instància, dóna lloc a que Johanna assassina al líder de la ciutat i rescata a Kidd. Després, Kidd i Johanna s’uneixen inicialment a un vagó que va cap a la línia de ferrocarril i després es desvien per localitzar la família supervivent de Johanna. Durant el viatge, el vagó es destrueix, deixant a Johanna i Kidd per continuar a peu fins que troben un grup de Kiowa del qual Johanna aconsegueix obtenir un cavall.

Kidd i Johanna finalment arriben a la granja de la seva tia i oncle, la primera revelant que els pares de Johanna havien atacat pel seu compte i s'havien traslladat a la muntanya on la terra seria més barata; això va fer que fossin assassinats en una incursió a Kiowa. Kidd abandona a contracor a Johanna (que és resistent) amb ells i torna a San Antonio. La seva dona, Maria Luisa Betancourt Kidd, va morir de còlera el 1865. Ara, sense cap parentiu, visita la missió on està enterrada i deixa tristament el seu anell de noces i el seu medalló amb la seva imatge a la tomba.

Aleshores, Kidd torna al poble on va deixar la Johanna, on la troba lligada a un pal, on la seva tia i el seu oncle li expliquen que ella es negava a treballar i, en canvi, fugiria. Demanant perdó, Kidd li diu a Johanna (a Kiowa) que pertany amb ell. Johanna accepta; la seva tia i el seu oncle els van deixar anar a contracor. En un epíleg, Kidd llegeix els diaris en una altra ciutat, amb Johanna ajudant en efectes de so i portant un nom nou: Johanna Kidd.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada