Bloc personal,

divendres, 26 de març del 2021

Per un pugno di dollari (1964) (For a Fistful of Dollars)

[1001]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Sergio Leone
Guió: Adriano Bolzoni, Mark Lowell
Actors: Clint Eastwood, Gian Maria Volontè, Marianne Koch

[ Acció, drama, western ] 1h 39min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Un pistoler errant s'enfronta a dues famílies rivals en una ciutat destrossada per la cobdícia, l'orgull i la venjança.”

Crítica

Perquè te la mires amb enyorança, però és un bluf…

El principi de l’espagueti-western: producció italiana, actors americans, rodatge a Espanya.

Que diuen que va tenir problemes legals perquè Kurosawa va denunciar Leone per plagi de Yojimbo (1961).

Resum (amb espòilers)

Un desconegut sense nom [N 1] arriba a la petita ciutat de San Miguel, a la frontera entre Mèxic i els Estats Units. Silvanito, hostaler de la ciutat, explica a l’estrany una disputa entre dues famílies de contrabandistes que competeixen per controlar el poble: els germans Rojo (Don Miguel, Esteban i Ramón), i la família integrada pel sheriff John Baxter, la seva esposa matriarcal Consuelo i el seu fill Antonio. L’estrany (per guanyar diners) decideix jugar aquestes famílies entre elles. Demostra la seva rapidesa i precisió amb l’arma, cap a ambdós costats, disparant amb facilitat els quatre homes que l’insultaven quan entrava a la ciutat.

L’estrany aprofita una oportunitat quan veu com els massacres de Rojos van fer un destacament de soldats mexicans que escortaven un cofre d’or (que havien planejat canviar per un carregament de nous rifles). Porta dos dels cadàvers a un cementiri proper i ven informació a cadascun dels dos grups, dient que dos soldats mexicans van sobreviure a l'atac. Cada facció corre cap al cementiri, els Baxters per aconseguir que els suposats supervivents declarin contra els Rojos i els Rojos els silenciin; participen en un tiroteig, amb Ramón que sembla matar els suposats supervivents i Esteban captura Antonio Baxter.

Aleshores, el desconegut li diu a la Marisol que vagi a Ramón i al Julio que el porti a Jesús. Aprèn de Silvanito que Ramón havia enquadrat Julio com a trampós durant un joc de cartes i havia pres a Marisol com a presonera que vivia amb ell. Aquella nit, mentre els Rojos celebren, l’estrany surt i allibera a Marisol, disparant als guàrdies i destrossant la casa on està reclosa, creant l’aparició d’un atac dels Baxters. Dóna diners a Marisol, instant-la a abandonar la ciutat i la seva família.

Quan els Rojos descobreixen que l’estrany ha alliberat Marisol, el capturen i el torturen; no obstant això, se'ls escapa. Creient que està protegit pels Baxters, els Rojos van calar foc a la casa de Baxter, massacrant-los mentre fugien de l'edifici en flames. Ramón mata a John i Antonio Baxter, després de fingir que els estalvia. Consuelo, l'esposa de John Baxter, apareix i maleeix els Rojos per haver matat aquests membres de la família desarmats; Esteban la matarà a trets.

Amb l'ajut de Piripero, el fabricant de taüts local, l'estranger escapa de la ciutat, amagat en un taüt. Es convalesc dins d'una mina propera, però quan Piripero li diu que Silvanito ha estat capturat, l'estrany torna a la ciutat per enfrontar-se als rojos. Amb una planxa d'acer amagada sota el seu poncho, burla de Ramón per "apuntar al cor" mentre els trets de Ramón reboten i Ramón esgota el seu rifle Winchester.

L'estrany dispara aquesta arma de la mà de Ramón i mata a Don Miguel, Rubio i els altres homes de Rojo que es trobaven a prop. Després utilitza l’última bala de la seva arma per alliberar Silvanito, lligat penjat d’un pal. Després de desafiar a Ramón a tornar a carregar el seu rifle, més ràpid del que pot tornar a carregar el seu propi revòlver, l'estranger dispara i mata a Ramón. Esteban Rojo apunta l’esquena de l’estranger des d’un edifici proper, però Silvanito és abatut a trets. The Stranger s’acomiada i s’allunya de la ciutat en l’últim pla de la pel·lícula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada