Bloc personal,

diumenge, 14 de març del 2021

From Here to Eternity (1953)

[989]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Fred Zinnemann
Guió: Daniel Taradash, James Jones (novel·la)
Actors: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr

[ Drama, romanç, guerra ] 1h 58min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“En Hawaii en 1941, diversos drames socials esdevenen en el gran grup del nouvingut Robert Prewitt que semblaran minúcies quan Pearl Harbor sigui inesperadament atacat.”

Crítica

Tremendament masclista i racista!

I que quedi clar que una cosa no treu l’altra: la pel·lícula és molt bona. L’hauré vista unes quantes vegades de petit i me’n recordo pràcticament de tot, perquè és de les que marquen.

Les dones de la pel·lícula són bitxos dolents… totes! Ens hem anat menjant aquesta merda tants anys i donant-la com a referència, que no m’estranya que haguem retrocedit tant en tants aspectes…

Algú ha vist algun actor negre? Què potser no n’hi havien a Pearl Harbour? Qui feia el dinar i s’encarregava de la neteja sinó? Ai las!

Resum (amb espòilers)

El 1941, el clarinet i soldat de carrera, el soldat Robert E. Lee Prewitt, es trasllada de Fort Shafter a una companyia de rifles a la caserna Schofield a l'illa de Oahu. Com que Prewitt també era boxejador, el capità Dana "Dynamite" Holmes el vol al seu equip de regiment. Prewitt s’hi nega perquè va deixar de lluitar després d’encegar un amic. Holmes fa la vida de Prewitt miserable; i finalment ordena al primer sergent Milton Warden que prepari un tribunal marcial. Warden suggereix amb èxit duplicar el càstig de la companyia de Prewitt com a alternativa. Prewitt és embolicat per altres suboficials i només és recolzat pel seu amic íntim, el soldat Angelo Maggio.

Prewitt i Maggio s’uneixen a un club social on Prewitt se sent atret per Lorene. Al club, Maggio discuteix amb el sergent Judson, estacionat. Més tard, en un bar local, Judson provoca Maggio i els dos gairebé arriben a cops abans que intervingui Warden.

El guardià, malgrat l’advertència d’un altre sergent, arrisca a la presó després d’iniciar una aventura amb la dona de Holmes, Karen. El matrimoni de Karen amb Holmes està ple de la seva infidelitat que es va agreujar després del fet mort d’un fill i la posterior infertilitat de Karen. Karen anima a Warden a convertir-se en oficial que li permeti divorciar-se de Holmes i casar-se amb ell.

Maggio és condemnat a l'estancada després d'haver-se emborratxat i embriagat. Això es tradueix en un tractament dur per part de Judson. Prewitt descobreix que el nom de Lorene és realment Alma i el seu objectiu és guanyar prou diners al club per tornar al continent i viure una vida adequada. Prewitt li explica que la seva carrera és militar, i els dos es pregunten si tenen futur junts.

Un sergent anomenat Galovitch, que és membre de l'equip de boxa de Holmes, es baralla amb Prewitt. La lluita es comunica a Holmes que l’observa sense intervenir. Prewitt aconsegueix el millor de Galovitch i Holmes s'assabenta que Galovitch va començar la baralla, però Holmes no emet cap càstig. Oficials de rang superior observen la conducta de Holmes i forcen la seva renúncia en lloc d’una cort marcial.

Maggio s’escapa de l’estacada després d’una brutal pallissa de Judson. Les seves ferides s’agreugen durant la seva fugida i mor als braços de Prewitt. Prewitt busca venjança contra Judson i els dos es van apunyalar en un carreró del darrere. Judson mor de les ferides i Prewitt, ferit greument, s'absenta sense permís i es queda amb Lorene. Warden cobreix la seva absència.

El capità que substitueix Holmes retrocedeix Galovitch i afirma que la boxa no s'utilitzarà com a camí cap a la promoció.

Warden explica a Karen sobre Prewitt. Karen li diu a Warden que la renúncia d'Holmes els obliga a tornar a l'estat; però Warden revela que no li interessa convertir-se en oficial. Karen marxa amb els dos adonant-se que la seva relació ha acabat.

Els japonesos ataquen Pearl Harbor. Warden manté el cap en el caos. Aquella nit, Prewitt intenta unir-se a la seva companyia, però és assassinat quan es nega a aturar-se. Warden l’identifica com un bon soldat, però una persona dura.

Karen i Lorene coincidentment es posen una al costat de l’altra al vaixell que els porta a terra ferma. La Karen llença els seus leis al mar preguntant-se si mai tornarà a Hawaii. Lorene li diu a Karen que no tornarà i que el seu "promès" va morir heroicament durant l'atac de Pearl Harbor i li van concedir una estrella de plata (cap de les quals és certa). Anomena Prewitt com el promès i mira l’embocadura de la corneta que sosté. Karen reconeix el nom, però calla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada