Bloc personal,

diumenge, 14 de març del 2021

Minari (2020)

[990]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Lee Isaac Chung
Guió: Lee Isaac Chung
Actors: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim

[ Drama ] 10h 55min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“Una família coreana es muda a Arkansas per començar una granja a la dècada de 1980.”

Crítica

D’obligat visionat!

El minari és una planta sudcoreana que podria assemblar-se al julivert i després del primer cicle vital, agafa amb més força. Aquesta és l’excusa metafòrica per explicar la vida d’una família sudcoreana quan intenten assentar-se als EE.UU.

El paper de la mare, per mi el millor, i la nena, que sembla que no faci res, també, però ja no sé si ho és pel que té escrit o perquè realment fa bé la seva feina.

Resum (amb espòilers)

La família coreana nord-americana Yi es trasllada de Califòrnia a la seva nova parcel·la de la zona rural d’Arkansas, on el pare Jacob espera cultivar productes coreans per vendre als venedors de Dallas. Una de les seves primeres decisions és rebutjar els serveis d’un endeví d’aigua i cavar un pou en un lloc que troba tot sol. Sol·licita l'ajut de Paul, un excèntric home local, i veterà de guerra de Corea. Tot i que Jacob és optimista sobre la vida que té per davant, la seva dona Mònica està decebuda i es preocupa per la malaltia cardíaca del seu fill David, a la qual se li diu sovint que no corrisca. Jacob i Monica treballen sexant pollets a l’escorxador proper i discuteixen constantment mentre David i la seva germana Anne escolten.

Per ajudar a mirar els nens durant el dia, organitzen que la mare de la Mònica Soon-ja viatgi des de Corea del Sud. David, que es veu obligat a compartir habitació amb ella, l’evita perquè no s’ajusta a la seva idea de com hauria de ser una àvia. Tot i així, Soon-ja intenta adaptar-se a la vida als Estats Units i vincular-se amb els nens.

El pou que va excavar Jacob s’asseca. Jacob es resisteix a pagar l'aigua del comtat, però finalment es veu obligat a fer-ho. Té dificultats addicionals, com ara que el venedor de Dallas cancel·li la seva comanda a l'últim moment. Tot i això, persisteix malgrat el desig vocal de Mònica de tornar a Califòrnia. Això fa que el seu matrimoni estigui més a prop del punt de ruptura.

Mentrestant, Soon-ja porta els nens a plantar llavors de minari a la riera. Ella els explica fins a quin punt és resistent i útil la planta i prediu un creixement abundant. David finalment comença a escalfar la seva àvia després que ella li ensenyi jocs de cartes, li embenen les ferides i el calma per dormir. Soon-ja també l’anima a fer més activitat física, cosa que els seus pares desanimen, dient que és més fort del que pensen.

L’àvia de sobte pateix un ictus durant la nit. Sobreviu amb tractament mèdic, però es queda amb problemes de moviment i de parla.

Jacob, Mònica, David i Anne es dirigeixen a Oklahoma City per a la cita de David i per trobar-se amb un venedor per vendre els productes de Jacob. Tot i que s’assabenten que l’estat cardíac de David ha millorat dràsticament i Jacob fa un acord per vendre verdures a un supermercat coreà, Jacob també admet indirectament a Mònica que l’èxit dels seus cultius és més important per a ell que l’estabilitat de la seva família. Després d’un emotiu argument, els dos accepten tàcitament separar-se.

Tanmateix, Soon-ja incendia accidentalment el graner que conté els productes en la seva absència. En arribar a casa, Jacob es precipita a salvar els cultius i Mònica aviat segueix. Finalment, el foc creix fora de control i decideixen salvar-se mútuament deixant el graner per cremar. Un Soon-ja, desconcertat i confús, comença a vagar a la distància, mentre Anne i David li demanen que torni. En veure que no els respon, David irromp en un esprint per trobar-se amb ella, bloquejant-li el camí. Aviat-ja sembla reconèixer David per un moment i li agafa la mà i els néts la condueixen a casa.

Temps després, Jacob i Monica estan amb l’endeví que troba un lloc per a un pou. El marquen amb una pedra que indica la seva intenció de romandre a la granja. Jacob i David es dirigeixen al rierol per collir els minari, que havien crescut amb èxit, i Jacob va observar el bon lloc que Soon-ja va escollir per plantar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada