El reloj atómico que se estropeó
El reloj atómico del centro Physikalisch Technische Bundesanstalt de Alemania se estropeó hace meses por falta de cesio, uno de los productos químicos básicos para su funcionamiento. Con la llegada de diez nuevos gramos de este material que los técnicos han instalado en su interior podrá funcionar sin problemas durante los próximos veinte años. Foto: EFE.
Una anotació que no tindria més importància si no fos perquè tinc un rellotge que justament llegeix l'hora d'aquest rellotge atòmic. Un rellotge que en 20 anys potser només li he canviat una única pila d'1,5 V unes 3 vegades... no més. Un rellotge que era, i és, el més fiable perquè et dóna l'hora exacta. Cada dia, mitjançant freqüències de radio dirigides al rellotge atòmic d'Alemanya, potser unes 10 vegades al dia, actualitza l'hora al mil·lisegon. No he hagut de posar mai el rellotge a l'hora ni, quan hi han els preceptius canvis horaris de primavera i tardor, s'adelanta o enrererix una hora.
Ara, en aquesta època d'internet constantment actualitzat o portant el mòbil a la butxa i fent-lo servir com a rellotge, potser no té tanta importància, però feu una mirada 20 anys enrera... És curiós com només 10 g. de combustible, cesi, marquen la diferència que un rellotge atòmic funcioni 20 anys més o no.
Una anècdota: el passat cap de setmana van fer la pel·lícula Jungla de Cristal 4.0 (2007) per la tele en que bàsicament narren una atac massiu i total als sistemes informàtics dels EE.UU. Un dels hackers (i sobretot nerd també, cal dir-ho) té en el seu cau tot un mega-sistema informàtic i generadors de corrent alternatius a la xarxa general per si hi ha una caiguda... però el més interessant és que té un aparell de radiofreqüència perquè, segons ell, si cau tot és l'únic sistema de comunicació amb el món real.
Tanta tecnologia i al final els sistemes més analògics són els que sobreviuen en una situació extrema.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada