Bloc personal,

dijous, 13 d’agost del 2020

Knives Out (2019)

[900]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Rian Johnson
Guió: Rian Johnson
Actors: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas

[ Comèdia, crim, drama ] 2h 10min

Sinopsi

IMDb (7,9):
“Un detectiu investiga la mort d’un patriarca d’una família excèntrica i combativa.”

Crítica

Sorprenent l’Ana d’Armas, per la que no hagués donat mai ni un duro…

Excel·lent homenatge a novel·les i pel·lícules de crims ambientades en mansions britàniques. Amb una repertori desbordant, alguns d’ells molt desaprofitats, però, per altra banda, en la justa mesura per no eclipsar el desenvolupament de la història.

Resum (amb espòilers)

El novel·lista del crim ric Harlan Thrombey convida a la seva família a la mansió de Massachusetts per a la seva 85a festa d'aniversari. L’endemà al matí, el propietari de casa d’Harlan, Fran, el troba mort, amb la gola trencada. La policia creu que es va suïcidar, però una part anònima paga a Benoit Blanc un ull privat per investigar.

Blanc s’assabenta que les relacions d’Harlan amb la seva família s’estrenien: va amenaçar amb exposar al seu gendre Richard per enganyar la seva dona, la filla de Harlan, Linda; li va tallar l’assegurança de la seva nora Joni per robar-li; acomiadat al seu fill Walt de la seva editorial; i va tenir un altercat amb el seu nét Ransom.

Desconegut a Blanc, després de la festa, la infermera de Harlan, Marta Cabrera, sembla que li va administrar una sobredosi de morfina per accident en lloc del seu medicament habitual i no va poder trobar l’antídot, deixant Harlan minuts per viure. Sabent que la mare de Marta és una immigrant indocumentada, Harlan li va impedir que demanés ajuda i, en canvi, li va donar instruccions per crear una falsa coartada per salvar la seva família d’examen. Harlan es va trencar la gola. La mare gran de Harlan va veure a Marta complint les instruccions de Harlan però la va confondre amb Ransom.

Marta no pot mentir sense vomitar, de manera que dóna respostes veritables però incompletes quan Blanc la pregunta. Després d’acceptar l’assistència en la investigació de Blanc, la Marta oculta proves de les seves accions mentre busquen la propietat.

Es llegeix la voluntat d’Harlan: davant la sorpresa de tothom, tot ho va deixar a Marta. Ransom l'ajuda a escapar de la ira de la família. Ransom obliga a Marta a confessar-li i ofereix la seva ajuda a canvi d'una part de l'herència. Els altres Thrombeys intenten persuadir a Marta perquè renunciï a l’herència; Walt amenaça amb exposar la condició d’immigració de la seva mare.

Marta rep una nota de xantatge anònima amb una fotocòpia parcial de l’informe de toxicologia de Harlan. Ella i Ransom van a la consulta del consultor mèdic, però l’edifici ha estat destruït per incendis. Marta rep un missatge de correu electrònic anònim que proposa una cita amb el xantatge. Blanc i la policia localitzen a Marta i Ransom i, després d'una breu persecució de cotxes, Ransom és arrestat; Blanc explica que la mare de Harlan va veure a Ransom baixar de l'habitació de Harlan la nit que va morir.

Marta va a la cita i descobreix a Fran drogat. Marta vacil·la, en adonar-se que Fran la pot vincular amb el crim, però realitza CPR a Fran i truca al 911. Marta confessa a Blanc, però Ransom ja ho ha informat. A la casa, la Marta troba una còpia de l’informe de toxicologia completa amagat a la canya de Fran. Blanc el llegeix i interromp Marta abans que pugui confessar a la família que el seu error va causar la mort de Harlan.

Blanc revela les seves deduccions: Ransom havia sabut que Harlan deixava tot a Marta; va canviar el contingut de les ampolles de medicació de Harlan i va robar l’antídot perquè Marta matés Harlan amb una sobredosi de morfina, fent-la inelegible per reclamar l’herència segons la regla de l’assassí. Tot i això, Marta va administrar la medicació correcta, reconeixent-la per la seva viscositat sense llegir l’etiqueta i, per tant, és innocent de la mort de Harlan. Després de la mort d'un suïcidi, Ransom va contractar anònimament Blanc per exposar a Marta com a assassina. Més tard, Fran va veure que Ransom amagava proves i li va enviar la nota de xantatge. En adonar-se que Marta, sense saber-ho, havia donat a Harlan la medicació correcta, però es va creure culpable, Ransom va remetre la nota a Marta. Va cremar la consulta del consultor mèdic per destruir proves de la innocència de Marta. Finalment, va sobredosar a Fran amb morfina i li va enviar per correu electrònic la seva ubicació a Marta, pensant enmarcar a Marta per l'assassinat de Fran.

Marta enganya a Ransom a confessar mentint que Fran ha sobreviscut i li implicarà; després que ell es confessi i vingui venjança, ella vomita sobre ell, revelant que en realitat Fran ha mort. Enfadat, l'ataca amb el que resulta ser un ganivet retràctil. Després d’haver enregistrat la confessió de Ransom, la policia el deté.

Blanc li revela a Marta que es va adonar ben aviat que va jugar un paper a la mort de Harlan, assenyalant una petita taca de sang en una de les sabates. Linda troba una nota de Harlan que revela l'adulteri del seu marit. Quan Ransom és presa de presó, Marta observa els Thrombeys des del balcó de la que ara és la seva mansió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada