Bloc personal,

dissabte, 22 d’agost del 2020

Goodfellas (1990)

[907]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Martin Scorsese
Guió: Nicholas Pileggi (novel·la), Nicholas Pileggi
Actors: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci

[ Biografia, crim, drama ] 2h 26min

Sinopsi

IMDb (8,7):
“La història d'Henry Hill i la seva vida a la màfia, que cobreix la seva relació amb la seva dona Karen Hill i els seus companys mafiosos Jimmy Conway i Tommy DeVito en el sindicat del crim ítalo-americà.”

Crítica

De les cal veure sí o sí…

Suposo que l’he vista alguna vegada per la tele, però a trossos. I segurament no seria la versió de més de dues hores… Imprescindible!

El Robert de Niro tindrà el nom, però el protagonista principal és, sense lloc a dubtes, el Ray Liotta.

Resum (amb espòilers)

El 1955, un jove Henry Hill s'enamora de la vida criminal i de la presència de la màfia al seu barri italoamericà de classe treballadora a Brooklyn. Comença a treballar per al caporegime local Paul "Paulie" Ciceró i els seus col·laboradors: James "Jimmy" Conway, segrestador i gàngster irlandès de camions i Tommy DeVito, un delinqüent juvenil. Henry comença com a tanca per a Jimmy, treballant a poc a poc fins a delictes més greus. Els tres associats passen la major part de les nits als anys seixanta a la discoteca Copacabana acollint dones. Henry comença a sortir amb Karen Friedman, una dona jueva. Inicialment es veu preocupada per les activitats criminals de Henry, però finalment es deixa seduir pel seu estil de vida glamurós. Ella es casa amb ell, malgrat la desaprovació dels seus pares.

El 1970, Billy Batts, un home de la tripulació de Gambino recentment alliberat de la presó, insultava repetidament a Tommy en una discoteca propietat de Henry; Tommy i Jimmy van batre, apunyalar-lo i disparar-lo fins a la mort. L’assassinat no autoritzat d’un home fet convida a la retribució; adonant-se d'això, Jimmy, Henry i Tommy cobreixen l'assassinat enterrant el cos a Upstate Nova York. Sis mesos després, però, Jimmy s’assabenta que el lloc de l’enterrament està previst per al seu desenvolupament, fet que els va obligar a exhumar i traslladar el cadàver en descomposició.

El 1974, Karen va assetjar la mestressa d'enric a Janice i va mantenir a Henry en punt de pistola. Henry es va relacionar amb Janice, però Paulie insisteix que hauria de tornar a Karen després de cobrar un deute d’un jugador a Tampa amb Jimmy. En tornar, Jimmy i Henry són arrestats després de ser ingressats per la germana del jugador, un mecanògraf de l'FBI, i reben penes de deu anys de presó. Amb l'objectiu de donar suport a la seva família a l'exterior, Henry Karen contrabandeja drogues i les ven a un company intern de Pittsburgh. El 1978, Henry fa la veu i amplia aquest negoci de cocaïna en funció de les ordres de Paulie, aviat implicant Jimmy i Tommy.

Jimmy organitza una tripulació per atacar la volta de Lufthansa a l’aeroport JFK, robant diversos milions de diners en efectiu i joies. Després que alguns membres comprin articles costosos contra les ordres de Jimmy i el policia ha trobat el camió d'escapada, té la majoria de la tripulació assassinada. En la seva narració de veu, a mesura que es van descobrint cossos morts a tota la ciutat, Henry teoritza que Jimmy els hauria matat de totes maneres en lloc de compartir els beneficis. Jimmy i Henry són estalviades per Jimmy. Tommy està enganyat en creure que se li ha proposat; és assassinat durant el camí cap a la cerimònia, deixant a Jimmy devastat.

Al 1980, Henry s’ha convertit en un naufragi nerviós pel consum de cocaïna i l’insomni. Estableix un tracte de drogues amb els seus associats de Pittsburgh, però és arrestat per agents de estupefaents i empresonat. Després de salvar-lo, Karen explica que va llançar cocaïna per valor de 60.000 dòlars al vàter per evitar que els agents de l'FBI la trobessin durant la incursió, deixant-los pràcticament sense penínsules. Sentint-se traït pel consum de drogues d'Henry, Paulie li dóna 3.200 dòlars i posa fi a la seva associació. Henry es troba amb Jimmy en un comensal i se li demana que viatgi amb una tasca reeixida, però la novetat d'una petició el fa sospitar. Henry s’adona que Jimmy planeja matar-lo amb ell i Karen, provocant la seva decisió d’esdevenir un informador i inscriure’s, amb la seva família, al programa de protecció dels testimonis. Té un testimoni suficient per tenir a Paulie i Jimmy arrestats i condemnats. A Henry li agraeix estar viu, però es veu obligat a abandonar la seva vida de gàngster i ha de tornar a ajustar-se a la vida normal; ell narra: "Sóc una persona normal. Vaig a viure la resta de la meva vida com un schnook".

Les cartes del títol final indiquen que Henry continua sent testimoni protegit a partir del 1990, però que va ser arrestat el 1987 a Seattle per conspiració dels estupefaents, i va rebre llibertat preventiva cinc anys. Ha estat net des de llavors. Ell i Karen es van separar el 1989 després de 25 anys de matrimoni, mentre Paulie va morir l'any anterior a la presó federal de Fort Worth als 73 anys per malalties respiratòries. Jimmy compleix una condemna a vint anys a una presó de Nova York per assassinat, en què serà condemnat el 2004, quan tindrà 78 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada