Bloc personal,

dimecres, 23 de juny del 2021

Jaws (1975)

[1054]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Oscar 1976
  • • al millor so,
  • • a la millor edició,
  • • a la millor música original.

Direcció: Steven Spielberg
Guió: Peter Benchley, Carl Gottlieb
Actors: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

[ Aventura, thriller ] 2h 4min

Sinopsi

IMDb (8,0):
“Quan un tauró assassí desencadena el caos en una comunitat de platges, correspon a un xèrif local, un biòleg marí i un vell mariner caçar la bèstia.”

Crítica

Un clàssic…

Mira que l’he vista vegades, però no recordava els detalls de com s’anaven desenvolupant les queixalades ni el desenllaç final. Pels detalls gore que ara he pogut apreciar, he de suposar que, en el seu moment, la versió que vaig veure estava bastant censurada.

Resum (amb espòilers)

A la ciutat de la platja de l’illa Amity, una dona jove, Chrissie Watkins, s’ofega a l’oceà. Mentre trepitja aigua, és atacada sense saber-ho per una força invisible. L'endemà, les seves restes parcials es troben a la costa. La conclusió del metge forense que la mort va ser deguda a un atac de tauró condueix el cap de la policia Martin Brody a tancar les platges. L’alcalde Larry Vaughn el persuadeix per invertir la seva decisió, tement que l’economia estiuenca de la ciutat s’arruïni. El forense coincideix provisionalment amb la teoria de l'alcalde que Chrissie va morir en un accident de navegació. Brody accepta de mala gana la seva conclusió fins que el tauró mata a un noi, Alex Kintner, a la vista d'una platja plena de gent. Es posa una recompensa al tauró, causant un frenesí aficionat a la caça de taurons, i el pescador local de taurons Quint s’ofereix a atrapar-lo i matar-lo per 10.000 dòlars. Mentrestant, l'oceanògraf consultant Matt Hooper examina les restes de Chrissie i confirma que la seva mort va ser causada per un tauró, un de molt gran.

Quan els pescadors locals capturen un tauró tigre, l’alcalde proclama que la platja és segura. La senyora Kintner, la mare d'Alex, s'enfronta a Brody i el culpa de la mort del seu fill. Hooper expressa dubtes que el tauró tigre sigui el responsable dels atacs i les seves sospites es confirmen quan, després d’un examen, no es troben restes humanes a l’interior de l’estómac. Hooper i Brody troben un vaixell mig enfonsat mentre busquen les aigües nocturnes a la barca de Hooper. Sota l'aigua, Hooper treu una considerable dent de tauró blanc del casc del vaixell, però la deixa espantar després de descobrir el cadàver parcial del pescador local Ben Gardner. Vaughn rebutja les afirmacions de Brody i Hooper segons les quals un enorme tauró blanc és responsable de les morts i es nega a tancar les platges, cosa que només permet augmentar les precaucions de seguretat. El cap de setmana del quatre de juliol, els turistes fan les maletes a les platges. Després d'una broma juvenil amb un tauró fals, el tauró real entra a una llacuna propera, matant un navegant i fent que el fill gran de Brody, Michael, entri en shock. Llavors, Brody convenç a un Vaughn, amb sentiment de culpa, per contractar Quint.

Quint, Brody i Hooper van sortir al vaixell de Quint, l’Orca, per caçar el tauró. Mentre Brody posa una línia chum, Quint espera una oportunitat per enganxar el tauró. Sense previ avís, apareix darrere del vaixell. Quint, estimant la seva longitud a 25 peus (7,6 m) i el seu pes a 3 tones (3,0 tones llargues; 3,3 tones curtes), l’arpona amb una línia unida a un barril de flotació, però el tauró tira del barril sota l’aigua i desapareix.

A la caiguda de la nit, Quint i Hooper intercanvien borratxos històries sobre les seves diverses cicatrius, i Quint revela que va sobreviure a l'atac a l'USS Indianapolis. El tauró torna inesperadament, copejant el casc del vaixell i desactivant el poder. Els homes treballen tota la nit reparant el motor. Al matí, Brody intenta trucar a la Guàrdia Costanera, però Quint, que s’ha obsessionat amb matar el tauró sense ajuda exterior, destrueix la ràdio. Després d’una llarga persecució, Quint arpona el tauró amb un altre barril. La línia està lligada a les grapes de popa, però el tauró arrossega la barca cap enrere, inundant la coberta i inundant el compartiment del motor. Quint es prepara per tallar la línia per evitar que es pugui treure el popa, però els tacs es trenquen, mantenint els barrils units al tauró. Quint es dirigeix cap a la costa per atraure el tauró cap a aigües poc profundes, però sobreexamina el motor malmès i aquest fa esclatar.

Quan l’Orca s’enfonsa lentament, el trio intenta un enfocament més arriscat. Hooper entra a l'aigua en una gàbia a prova de taurons, amb la intenció d'injectar letalment el tauró amb estricnina, mitjançant una llança hipodèrmica. El tauró ataca la gàbia, fent que Hooper deixi caure la llança, que s’enfonsa i es perd. Mentre el tauró arrossega les restes embolicades de la gàbia, Hooper aconsegueix escapar al fons marí. El tauró s’allibera i salta al vaixell, devorant Quint en el procés. Atrapat al vaixell que s’enfonsa, Brody posa un tanc de busseig a pressió a la boca del tauró i s’enfila al niu del corb. Amb el rifle de Quint, dispara el tanc, que explota i destrueix el tauró. Hooper fa la superfície, i ell i Brody remen cap a Amity Island aferrats als barrils restants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada