Bloc personal,

dilluns, 21 de juny del 2021

The China Syndrome (1979)

[1053]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: James Bridges
Guió: Mike Gray, T.S. Cook
Actors: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas

[ Drama, thriller ] 2h 2min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Un periodista troba el que sembla ser un encobriment dels perills de seguretat en una central nuclear.”

Crítica

No la recordava així…

L’havia vista, però no la recordava pas així… potser també perquè amb aquesta temàtica, en la dècada de 1980, en fan fer un tip.

Resum (amb espòilers)

Mentre visitava la (fictícia) central nuclear de Ventana a fora de Los Angeles, la periodista de notícies de televisió Kimberly Wells, el seu càmera de càmeres Richard Adams i el seu home de so Hector Salas presencien que la central passa per un viatge amb turbina i el SCRAM corresponent (parada d’emergència). El supervisor de torns Jack Godell nota una vibració inusual a la seva tassa de cafè.

En resposta a un indicador que indica nivells elevats d’aigua, Godell comença a eliminar l’aigua del nucli, però el mesurador es manté elevat a mesura que els operadors obren més vàlvules per abocar l’aigua. Un altre operador nota un segon indicador que indica nivells baixos d’aigua. Godell toca el primer indicador, que immediatament es desenganxa i cau per indicar nivells molt baixos. La tripulació torna a bombejar aigua i celebra amb alleujament el control del reactor.

Richard ha filmat subreptàticament l'incident, tot i que se li ha demanat que no filmi per motius de seguretat. La superior de Kimberly rebutja el seu informe del que va passar. Richard roba les imatges i les mostra a experts que arriben a la conclusió que la planta es va apropar perillosament al desglaç, la síndrome de la Xina.

Durant una inspecció de la planta abans de tornar a posar-la en línia, Godell descobreix un bassal d’aigua radioactiva que aparentment s’ha filtrat d’una bomba. Empenta per retardar el reinici de la planta, però el superintendent de la planta no vol res que s’interposi al reinici.

Godell troba que una sèrie de radiografies que suposadament comproven les soldadures de la bomba amb fuites són idèntiques; el contractista simplement va continuar presentant la mateixa imatge. Porta les proves al gerent de la planta, que el considera paranoic, afirmant que les noves radiografies costarien 20 milions de dòlars. Godell s’enfronta a Royce, un empleat de Foster-Sullivan que va construir la planta, ja que va ser ell qui va signar les radiografies. Godell amenaça d’anar a la Comissió de Regulació Nuclear, però Royce l’amenaça; més tard, un parell d’homes de Foster-Sullivan aparquen fora de casa seva.

Kimberly i Richard s’enfronten a Godell a casa seva i ell manifesta les seves preocupacions. Kimberly i Richard li demanen que declari a les audiències del NRC sobre els plans de Foster-Sullivan de construir una altra central nuclear. Godell accepta obtenir, mitjançant Hector, les falses radiografies per portar a les audiències.

El cotxe de l’Hèctor surt fora de la carretera i se li prenen les radiografies. Godell és perseguit pels homes que esperen fora de casa seva. Es refugia a l’interior de la central, on troba que el reactor s’està portant a plena potència. Agafant una pistola a un guàrdia de seguretat, obliga a sortir a tothom, inclòs el seu amic i company de feina Ted Spindler, i exigeix que Kimberly sigui entrevistat per la televisió en directe. La direcció de la planta accepta l’entrevista per tal de guanyar temps mentre intenten recuperar el control de la planta.

A pocs minuts de l'emissió, els tècnics de la planta provoquen deliberadament un SCRAM perquè puguin distreure Godell i recuperar la sala de control. Un equip SWAT s’imposa, es talla el cable de televisió i Godell és disparat. Abans de morir, torna a sentir la vibració inusual. El SCRAM resultant només es controla mitjançant els sistemes automàtics de la planta i la planta pateix danys importants a causa de que la bomba funciona malament.

Els funcionaris de la planta intenten pintar Godell com a emocionalment pertorbat, però són controvertits per un desconcertat Spindler a la televisió en directe que diu que Godell no estava boig i mai hauria pres mesures tan dràstiques si no hagués hagut res malament. Una plorosa Kimberly conclou el seu reportatge i les notícies retallades a la publicitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada