Bloc personal,

dijous, 24 de novembre del 2022

El incidente Darwin 01 (2020)

[373]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Manga Taishō 2022: Darwin Jihen

Shun Umezawa (guió, dibuix i tinta)
(Dāuin Jihen - Darwin Jihen)

[ Ciència ficció, fantasia, distopia, thriller social, seinen ] (ed. 2022)
Distrito manga (Penguin Random House Grupo Editorial)

5 capítols (1-5) - 192 pàgines - 133 x 180 mm (gruix 15 mm)

Sinopsi

Whakoom:
En aquesta crítica social carregada d'acció acompanyarem un híbrid humà i ximpanzé per una Nova York assaltada per un grup terrorista. Un grup animalista anomenat Aliança d’Alliberament Animal assalta un laboratori de recerca biològica per rescatar la primera primat de la història que donarà a llum un híbrid d’humà i ximpanzé. Han passat quinze anys i els pares adoptius del Charlie, així va ser com es va batejar l’humanzé, decideixen que vagi a l'institut com qualsevol noi de la seva edat. Allà coneix la Lucy, una jove intel·ligent però inadaptada amb qui aviat farà bones molles. Tot i això, l'ALA té altres plans per al Charlie i no dubtarà a atemptar contra la ciutat de Nova York per complir el seu retorçat propòsit…”

Crítica

Això és manga o còmic americà? No m’ha agradat pas: història suada, dibuix excessivament normatiu… així i tot, potser segueixo amb el segon volum…

Potser el que més m’ha impactat ha estat recordar les paraules del mateix Charles Darwin, com a introducció a la història, sobre el fet que els esclaus negres no són persones com “nosaltres”… Per la resta, la història està sobradament gastada i podria ser ben bé la continuació de les últimes parts del Planet of the Apes (1968) –Rise of the Planet of the Ape (2011), per exemple– on s’explica com un ximpanzé aconsegueix la intel·ligència humana.

El dibuix no té res de diferenciador. És massa normatiu. Sembla més còmic americà que no pas manga… a més a més ambientada als Estats Units: si hi ha alguna cosa que no m’agradi del manga és la mania que tenen alguns autors de localitzar les històries a païssos europeus de finals del s.XIX o principic del XX o, pitjor encara, quan ho volen americanitzar tot. Òbviament és una manera de parlar: és un manga de principi a final per les coses bones i per les coses dolentes.

Vol dibuixar personatges occidentals amb nas gran i acaba sent esperpèntic. Moebius, amb John Difool, dibuixa un personatge amb un nas enorme, però ho fa des del punt de vista còmic. Si ho fas seriosament, com és el cas de Umezawa, és molt estrany.

Si amb això no fos poc, aplica el comportament de la cultura japonesa, molt servicial amb els comensals d’un restaurant acomiadant-los fins la porta, per exemple, a un local de menjar americà on hi ha despreocupació i indiferència.

Un altre detall que tampoc m’ha agradat gens són els missatges que s’envien pel mòbil el Charli i la Lucy. Primer cal dir que està tot en anglès, perquè, imagino, és la manera que té l’autor d’americanitzar-ho tot, per la qual cosa, en la versió japonesa, també ha d’estar traduït per sobre. Però ja posats, que ho escrigui com ho escriuen els joves: amb frases inacabades i abreviades!

La història és la que és, tampoc cal demanar-li més, però si hi hagués un punt d’humor, potser hagués estat una altra cosa. El problema és que explica una història seriosa i és impossible entrar-hi, perquè grinyola per tot arreu.

¿De veritat això ha rebut el Manga Taishō 2022? Look Back, classificada en segon lloc, m’ha agradat mil vegades més i això que només és d’un sol volum (ja he vist que justament aquest any les votacions han estat més igualades entre els finalistes).

Havent vomitat tota aquesta bilis, de segur que seguiré amb el volum 2 i el 3, perquè els tinc disponibles a la biblioteca… ;-)

Resum (amb espòilers)

Durant una operació de comando realitzada per una organització dels drets dels animals en un institut d'investigació biològica es descobreix una ximpanzé embarassada que donarà a llum un "humanzé", un ésser meitat humà mig ximpanzé. Anomenat Charlie, ha estat criat per pares humans durant quinze anys. Ni humà ni animal, el seu comportament i la seva sensibilitat crearan espurnes dins la comunitat. Però el Charlie no sap que en un altre lloc, un grup d'activistes vegans pretenen fer d'ell el seu emblema.

Quan el Charlie entra a l'escola secundària, coneix a la Lucy, una noia que és ridiculitzada com una "nerd" però que és una noia brillant i fa amistat amb ell. No obstant això, l'ALA (Alianza d'Alliberament Animal), que "es dedica repetidament a activitats terroristes a la recerca de l'alliberament animal", afegeix Charlie als seus companys i "planeja atraure'l al terrorisme", prenent mesures extremes. Fa que la gent del poble canviï la seva actitud cap al Charlie i la seva família.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada