Bloc personal,

diumenge, 3 d’abril del 2022

Rukku Bakku (2021) (Look Back)

[324]

Valoració



Fitxa tècnica

Tatsuki Fujimoto (guió, dibuix i tinta)
(Rukku Bakku - Look Back)

[ Manga shōnen ]
Shueisha
Norma Editorial

Capítol únic (one shot) - 160 pàgines - 115 x 175 mm

Sinopsi

Whakoom:
“L’últim treball de l’autor de Chainsaw Man! Fujino creu fermament en el seu propi talent; Kyomoto no surt mai de la seva habitació. La imparable passió per dibuixar manga uneix aquestes dues noies que viuen en un poble apartat. Per molt que passin els dies i els mesos, hi ha alguna cosa que sempre les ha donat suport… D'un pinzell inigualable neix una història autoconclusiva que vessa joventut.”

Crítica

Dibuix ben justet, en el límit i amb molts altibaixos, però correcte; història molt interessant…

La preciositat de la portada no es correspon amb l’interior. Està ben dibuixat, sí, però tinc la sensació que és algú que justament està començant a conèixer les eines del dibuix… i això que s’ha empassat un parell de sèries senceres a pols, Fire Punch i Chainsaw Man. He de dir que he llegit el seu currículum, formació i estudis, però aquesta és la sensació que a mi personalment em transmet en algunes vinyetes…

En el seu moment vaig comprar el primer número de Fire Punch, però no em va agradar gens; ni la història ni el dibuix. Chainsaw Man el vaig fullejar sense saber que era el mateix autor. Amb tot, sembla, té gran èxit doncs han fet anime de Chainsaw Man. I pel que sembla també, ara toca premiar un autor tan “bo” publicant tota la seva obra…

Hi ha moments que el dibuix sembla esbosat –mal esbosat– i hi ha moments que ho deixa molt ben acabat sabent molt bé allò que vol comunicar amb el mínim de diàlegs, només amb imatges; em desconcerta. Ara bé, la història a mi em transment sensacions interessants des de gairebé el principi. M’ha agradat, sí.

Resum (amb espòilers)

Ayumu Fujino és una estudiant de primària amb talent per dibuixar manga, que publica al diari de l'escola. Després de ser elogiada per les seves habilitats excepcionals, es veu desafiada per un altra estudiant anomenada Kyomoto, que comença a publicar el seu propi manga juntament amb el de Fujino, però es demostra com l'artista superior entre els dos. Enfurismada per això, Fujino es dedica a millorar les seves habilitats artístiques, cosa que la porta a alienar els seus amics i familiars mentre s'obsessiona per superar Kyomoto. Malgrat les millores, Fujino no aconsegueix els estàndards de Kyomoto i deixa de dibuixar. Quan la seva classe es gradua a l'escola secundària, la Fujino té l'encàrrec de lliurar-li el diploma de Kyomoto, ja que és una ausente agorafòbica que mai va sortir de casa seva. En Fujino entra a casa de Kyomoto i troba un munt de quaderns de dibuixos. Trobant un tros de paper, dibuixa un yonkoma burlant-se de Kyomoto, però sense voler entra a l'habitació de Kyomoto, alertant-la de la presència d'en Fujino. Kyomoto surt de la seva habitació per conèixer en Fujino, revelant-se com una gran fan que havia estat seguint el seu manga al diari de l'escola durant força temps. Extremadament afalagada per l'entusiasta idolatria de Kyomoto, Fujino afirma que té plans per presentar manga a concursos i torna a dibuixar.

Les dues finalment s'uneixen per crear manga, enviant múltiples one-shots que reben grans elogis. Durant els seus anys d'adolescència, a Fujino se li diu que serà serialitzada, però Kyomoto opta per no unir-se a ella perquè desitja rebre educació formal en art. Fujino continua sense ella, treballant en el seu manga Shark Kick, que es fa prou popular com per rebre una adaptació a l'anime.

Un dia, Fujino rep la notícia d'un assassinat en massa en una universitat d'art i descobreix que Kyomoto va ser una de les víctimes. Superada per la culpa per la possibilitat d'haver conduït indirectament Kyomoto a la seva mort inspirant-la a seguir una carrera artística, Fujino torna a casa de Kyomoto i esquinça el yonkoma que va dibuixar fa anys. Un tros s'enfila a l'habitació de Kyomoto i sembla que el temps viatja fins al fatídic dia en què els dos es troben. Kyomoto està massa alarmada per la ferralla per sortir de la seva habitació, cosa que li impedeix conèixer en Fujino. Malgrat això, encara desenvolupa un interès genuí per una carrera artística i va a la universitat de totes maneres. L'assassí en massa gairebé la mata, però Fujino la salva, que deté a l'assassí. Els dos es posen al dia mentre Fujino és carregat en una ambulància per ferides, i Fujino s'ofereix a crear manga amb Kyomoto.

Tornant a casa, Kyomoto dibuixa un yonkoma de Fujino salvant-la de l'assassí. Una ràfega de vent expulsa el manga de la seva habitació i torna a la vista de Fujino a la línia de temps habitual. Sorpresa pel manga, en Fujino entra a l'habitació de Kyomoto, trobant una finestra oberta i múltiples còpies de Shark Kick, demostrant que, malgrat la seva caiguda, Kyomoto mai va deixar de mirar-la.

Encara desesperada per les seves eleccions de vida, Fujino denuncia el dibuix, només per recordar totes les vegades que el seu manga va fer feliç a Kyomoto. La Fujino torna a la feina i segueix dibuixant manga, després d'haver gravat el yonkoma de Kyomoto a sobre de la seva estació de treball per recordar-li per què continua amb una vida aparentment insatisfactòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada