Bloc personal,

divendres, 8 d’abril del 2022

Fire and Ice (1983)

[1140]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ralph Bakshi, Tom Tataranowicz
Guió: Ralph Bakshi, Frank Frazetta, Roy Thomas
Actors: Randy Norton, Cynthia Leake, Steve Sandor
Veus de doblatge: William Ostrander, Maggie Roswell, Steve Sandor

[ Animació, aventura, fantasia ] 1h 21min

Sinopsi

IMDb (6,5):
“Al final de l'edat de gel, una reina malvada i el seu fill volen conquerir el món mitjançant la màgia i els guerrers. L'únic supervivent d'un poble aixafat contraataca igual que el rei de Fire Keep.”

Crítica

Déu n’hi do els fons i la captura de moviment per ser de 1983…

Per altra banda, però, sense voler treure-li mèrit, recordem que Nausicäa és del 1984 i, en la meva opinió, li dona mil voltes.

Aquí a Espanya la van traduir amb un il·lustratiu Tygra: Hielo y fuego, de les poques vegades que la traducció està ben feta i millora l’original. En realitat, Tygra hauria d’haver estat Teegra, però escolta… massa bé!

Em recorda tant el cómic ‘normal’ que podies trobar als quioscos als anys vuitanta i del què creadors emergents del moment –com Richard Corben, del que n’era admirador– començaven a beure de la seva inspiració, que no puc fer altra cosa que sospirar…

Ara entenc, quaranta anys després, que El Mercenario (1982) també estava inspirat en aquesta peça i en els personatges i històries de Franz Franzetta.

Resum (amb espòilers)

Des de la seva ciutadella Icepeak, la malvada reina Juliana i el seu fill Nekron envien una onada de glaceres; això obliga la humanitat a retirar-se cap al sud cap a l'equador. Nekron envia una delegació a Firekeep, la ciutadella volcànica del rei Jarol, aparentment per demanar la rendició del rei. De fet, la reina del gel l'ha orquestrat com un enginy perquè les seves tropes infrahumanes puguin segrestar la bella filla de Jarol, la princesa Teegra. Juliana creu que Nekron hauria de prendre-la com a núvia per produir un hereu.

Teegra escapa dels seus captors i es troba amb un jove guerrer anomenat Larn, l'únic supervivent d'un poble destruït per les glaceres de Nekron. Els dos s'apropen, però es separen quan Larn és atacat per un calamar gegant monstruós i els subhumans de Nekron recuperen Teegra. Ella torna a escapar breument, però es troba amb la bruixa Roleil i el seu fill Otwa, que pretenen utilitzar-la com a moneda de canvi per incórrer en el favor de Nekron. No obstant això, els subhumans simplement els maten i porten Teegra a Icepeak. En Nekron es nega a casar-se amb Teegra, malgrat el pla de la seva mare, però manté la princesa com a ostatge.

Mentre busca Teegra, Larn es troba amb Darkwolf, un misteriós guerrer emmascarat que persegueix una venjança personal contra Nekron i Juliana. Mentre Darkwolf impedeix l'horda de Nekron, Larn continua la seva recerca i es troba amb les restes de Roleil, que es reanimen breument i li expliquen com trobar la princesa. Al mateix temps, Jarol envia el seu fill, el príncep Taro, a Nekron per negociar l'alliberament de Teegra. Amb Larn com a polissó a la seva nau, Taro i els seus emissaris arriben a Icepeak. En Nekron es nega a alliberar en Teegra i l'insulta, incitant en Taro a atacar-lo. Utilitzant la seva màgia, Nekron obliga el príncep i la seva delegació a matar-se mútuament.

Larn s'infiltra a la fortalesa de gel, però no aconsegueix recuperar Teegra i és rescatat per Darkwolf. Viatgen a Firekeep per informar en Jarol, que decideix donar-los temps per penetrar Icepeak i rescatar la seva filla fins que la glacera creua la frontera amb el seu regne, obligant-lo a alliberar la lava del volcà per destruir el gel que avança. Amb l'ajuda dels genets de falcó drac de Jarol, assalten la fortalesa, però només Darkwolf aconsegueix arribar a Nekron. Larn, encallat a mig camí durant l'atac, finalment troba i rescata en Teegra de la Juliana. Darkwolf mata a Nekron, però l'agonia moribunda d'en Nekron expandeix la glacera de manera explosiva, fent que en Jarol obri les vàlvules del volcà. El flux de lava supera ràpidament la glacera, eliminant Icepeak, Juliana i l'exèrcit infrahumà.

Larn i Teegra amb prou feines aconsegueixen escapar del cataclisme. Quan es troben amb un infrahumà ferit, Larn es prepara per matar-lo, però en Teegra l'atura i s'abracen amb un petó. Des del cim d'un penya-segat, un llop fosc somrient observa la parella breument i després desapareix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada