Bloc personal,

dimecres, 20 d’abril del 2022

Death on the Nile (2022)

[1143]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kenneth Branagh
Guió: Michael Green, Agatha Christie (novel·la)
Actors: Tom Bateman, Annette Bening, Kenneth Branagh

[ Crim, drama, misteri ] 2h 7min

Sinopsi

IMDb (6,3):
“Mentre està de vacances al Nil, Hercule Poirot ha d'investigar l'assassinat d'una jove hereva.”

Crítica

El meu problema amb el Kenneth Branagh és que no el suporto…

… i per extensió, ara tampoc suporto la resta del càsting de la pel·lícula. També cal dir que alguns tampoc em feien massa gràcia abans.

Per acabar-ho d’adobar, aquesta mania de fer-ho tot normativament correcte pel que fa a paritat racial i sexual, és el que m’acaba de fer sortir totalment de la història. No els cromes ni els decorats sobreimpostats, no! La falsa pretensió de correcció política!

El que més ràbia em fa és que aquests bodris funcionin bé a taquilla: 90 milions de dòlars invertits, 137 milions de dòlars recaptats! Ay, las!

L’única cosa bona, positiva, ha estat la intro amb l’explicació del perquè Hèrcules Poirot porta bigoti; tot molt impostat, però és l’única novetat. A part d’això, a mi m’ha servit, en el moment que ha sortit l’Esfinx de Giz i Abu Simbel, per posar-me a investigar. Així que he parat la reproducció i a veure vídeos de YouTube!

Resum (amb espòilers)

A la Primera Guerra Mundial, un jove Hèrcules Poirot idea una estratègia reeixida per avançar a la seva companyia d'infanteria belga, però una trampa explosiva li mutila la cara. La seva promesa, la infermera Katherine, no retrocedeix, però li diu que li deixarà un bigoti per amagar les seves cicatrius.

L'any 1937, en un club de Londres, Poirot veu actuar la cantant de blues Salome Otterbourne i veu Jacqueline "Jackie" de Bellefort ballant apassionadament amb el seu promès Simon Doyle. L'amic de la infància de Jackie, l'hereva Linnet Ridgeway, entra i és presentada al Simon.

Sis setmanes més tard, a Egipte, Poirot es troba amb el seu amic Bouc i la mare de Bouc, Euphemia, una pintora. Bouc convida a Poirot a unir-se a ells a l'hotel per celebrar el casament d'una parella sorprenent: Linnet i Simon. Altres s'uneixen al seu viatge de lluna de mel: Louise Bourget, la minyona de Linnet; Salomé i la seva neboda/gerent Rosalie, companya d'escola de Linnet; la padrina de Linnet, Marie Van Schuyler, amb la seva infermera, la senyora Bowers; el cosí de Linnet, Andrew Katchadourian, que gestiona els seus comptes; i el doctor Linus Windlesham. Linnet demana protecció a Poirot de l'obsessiva Jackie, que els ha perseguit fins a Egipte; no pot dissuadir a la Jackie, que li mostra que porta una pistola.

Per escapar de la Jackie, el grup puja al vaixell Karnak. La Linnet li diu a Poirot que no confia en els seus convidats. Durant una excursió a Abu Simbel, el Bouc confessa que està sortint amb la Rosalie, malgrat la desaprovació de la seva mare; Poirot està interessat en la Salomé. Després que una roca gairebé aixafa la Linnet i el Simon, els convidats tornen al Karnak per descobrir que la Jackie hi ha pujat. Poirot, vençut pel xampany, confia a la Jackie que va renunciar al romanç després que la Katherine morís en una explosió de morter. La Linnet se'n va a dormir i el Simon s'enfronta a la Jackie, que li dispara a la cama i intenta disparar-se. La Rosalie i el Bouc intervenen. Porten la Jackie a la senyora Bowers, mentre el Windlesham tracta Simon. L'endemà al matí, la Louise descobreix que la Linnet ha rebut un tret al cap i li han robat el valuós collaret.

Poirot, assistit pel Simon i el Bouc, interroga els convidats, que guarden rancor a la Linnet o que guanyarien alguna cosa amb la seva mort:
  • La Louise havia de deixar la feina de la Linnet per casar-se, però la Linnet va posar fi al compromís.
  • El Windlesham estava compromès amb la Linnet fins que ella el va deixar pel Simon.
  • L’Andrew estava malversant els diners de la Linnet.
  • La família, antigament rica, dels Bowers va ser arruïnada pel pare de la Linnet, durant la Gran Depressió.
  • Van Schuyler és un beneficiari del testament de la Linnet. Ella i el Bowers eren amants.
  • La Salomé va ser l'objectiu dels comentaris racistes de la Linnet, fa anys.
  • L’Euphemia troba el collaret de la Linnet. Poirot sospita que va molestar a la Linnet per presentar-li el Bouc a la Rosalie.
  • La Jackie va ser vigilada per la Bowers tota la nit. La seva arma és dragada del Nil, embolicada amb la bufanda desapareguda de Van Schuyler i un mocador sagnant.

Poirot revela que l’Euphemia el va contractar per investigar a la Rosalie. Conclou que ella és més que digna de l'afecte del seu fill. La Rosalie, enfadada per ser investigada, s'allunya i descobreix el cos de la Louise. Li han tallat la gola. Ella té diners, així que Poirot sospita que va presenciar l'assassinat de la Linnet i va fer xantatge a l'assassí. Veu l'esquema d'un possible testimoni a les esquitxades de sang. Interrogant el Bouc amb el Simon, Poirot dedueix que el Bouc va trobar la Linnet morta i li va robar el collaret per obtenir la llibertat financera de la seva mare, però va entrar en pànic i el va posar a les pertinences de l'Euphemia. El Bouc va presenciar l'assassinat de la Louise, però abans de poder revelar l'assassí, és mort a trets; Poirot persegueix l'assassí, però només troba l'arma abandonada.

Tancant els convidats supervivents al bar del vaixell, Poirot revela que el Simon va matar la Linnet, amb la Jackie actuant com a organitzadora. Encara són amants, i van organitzar el romanç del Simon amb la Linnet per heretar la seva riquesa. La Jackie va drogar el xampany de Poirot i va simular que disparava al Simon amb un blanc. El Simon va fingir la seva ferida amb pintura robada a l’Euphemia. Mentre la Jackie distreia el Bouc i la Rosalie, el Simon mata la Linnet i després es dispara a la seva pròpia cama, esmorteïda per la bufanda de Van Schuyler. La Jackie mata a la Louise amb el bisturí del Windlesham i el Bouc amb l'arma de l'Andrew. Davant de la prova del mocador tacat de pintura del Simon, la Jackie, sabent que no hi ha escapatòria, abraça el Simon i li dispara per l'esquena, matant-los a tots dos d'un tret.

Quan els passatgers desembarquen, Poirot és incapaç d'expressar els seus sentiments a la Salomé. Sis mesos després, un Poirot ben afaitat i mostrant les seves cicatrius de guerra visita el seu club per veure-la assajar, sol a les fosques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada