Bloc personal,

dijous, 14 d’abril del 2022

Murder by Death (1976)

[1142]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Moore
Guió: Neil Simon
Actors: Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers

[ Comèdia, crim, misteri ] 1h 35min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Cinc personatges detectius literaris famosos i els seus companys són convidats a una mansió estranya per resoldre un misteri encara més estrany.”

Crítica

Em sap greu, però no m‘ha fet gens de gràcia…

Tinc un llunyà record d’haver-la vist de petit per televisió i, per tant, sabia o intuia com acabava. Estic segur que, en el seu moment, devia xalar i passar-m’ho bé de mala manera. Però ara, gairebé cinquanta anys després, no li he sabut trobar la gràcia.

Sé que és una molt bona pel·lícula d’humor i així és actualment considerada, però la majoria d’acudits són jocs de paraules que funcionen bé en anglès i que, suposo, en espanyol devien haver tingut més d’un maldecap per traduir-ho i mantenir-ho graciós. Ara bé, els acudits de que els xinesos tenen una olor diferent o excusant-se per aparentar homosexual, a dia d’avui tiren d’esquena i tenen un mal envellir, per no utilitzar l’etiqueta de políticament incorrecte.

No surt ni un personatge de color i potser encara és pitjor això que enriure’s de minories racials o col·lectius d’orientació sexual diferent. De totes les astracanades políticament incorrectes en quedo amb el “¡Cállate!” en la seva traducció a l’espanyol, però que en la VOSE diu claríssimament “Shut up, woman!”.

Resum (amb espòilers)

Un grup de cinc reconeguts detectius, cadascun acompanyat d'un familiar o associat, és convidat a "sopar i un assassinat" pel misteriós Lionel Twain. Després d'haver atraït els seus convidats a la seva mansió gestionada per un majordom cec anomenat Jamessir Bensonmum, a qui més tard s'uneix una cuinera sorda, muda i analfabeta anomenada Yetta, Twain s'uneix als seus convidats al sopar. Prem un botó que tanca la casa. Twain anuncia que és el criminòleg més gran del món. Per demostrar la seva afirmació, desafia els convidats a resoldre un assassinat que es produirà a mitjanit; es lliurarà una recompensa d'1 milió de dòlars al guanyador.

Abans de la mitjanit, el majordom és trobat mort. Twain desapareix, només per tornar a aparèixer immediatament després de la mitjanit, apunyalat dotze vegades a l'esquena amb un ganivet de carnisser. També es descobreix que el cuiner era un maniquí animat, ara envasat en una caixa d'emmagatzematge. El grup passa la resta de la nit investigant i discutint. Són manipulats per una força misteriosa darrere de les escenes, confosos per arengues vermelles i desconcertats per la "meraviglia mecànica" que és la casa de Twain. Finalment, es troben amenaçades amb la seva pròpia vida. Cada detectiu presenta la seva teoria sobre el cas, assenyalant les connexions passades dels altres amb Twain i els seus possibles motius per assassinar-lo.

Quan es retiren a les seves habitacions per passar la nit, els convidats s'enfronten a coses que amenacen de matar-los: una serp mortal, un escorpí verinós, un sostre descendent, gas verinós i una bomba. Tots sobreviuen, i al matí, es reuneixen a l'oficina, on troben el majordom esperant, ben viu i no cec. Cada detectiu presenta una prova diferent amb la qual cadascun va resoldre de manera independent el misteri i, en cada cas, acusen el majordom de ser un dels antics socis de Twain.

Al principi, el majordom fa el paper de cada persona amb qui s'identifica, però després es treu una màscara per revelar el mateix Lionel Twain, viu. Twain menysprea els detectius —i metaficcionament, els autors que els van crear— per la manera com s'han gestionat les seves aventures. Assenyala faltes d'autor com introduir personatges crucials a l'últim moment per al tradicional "gir del conte" (cosa que els detectius reunits havien estat fent uns minuts abans) i retenir pistes i informació per fer que el lector sigui impossible de resoldre'ls. el misteri. Cadascun dels detectius surt de la casa amb les mans buides, cap d'ells ha guanyat el milió de dòlars. Quan se li va preguntar si hi havia hagut un assassinat, Wang respon: "Sí: assassinat bon cap de setmana".

Sol, Twain treu una altra màscara per revelar a Yetta, que s'encén un cigarret i riu de manera maniàtica mentre els anells de fum de tabac omplen la pantalla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada