Bloc personal,

dijous, 26 de gener del 2023

Inu-Oh (2021)

[1175]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Masaaki Yuasa
Guió: Akiko Nogi (manga: Hideo Furukawa)
Música: Yoshihide Otomo
Estudi: Science SARU
Veus de doblatge: Avu-chan, Mirai Moriyama, Tasuku Emoto
Emissió 09/09/21 (Venècia) - 28/05/22 (Japó)
Títol original: 犬王

[ Animació, drama, fantasia, ] 1h 38min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Un ballarí maleït i un músic sorprenen la societat amb concerts electritzants en aquesta òpera rock animada.”

Crítica

Una òpera rock ambientada en el Japó feudal de fa sis-cents anys explica com es coneixen un ballarí i un guitarrista de biwa, maleïts tots dos, amb moments puntuals de pèl de gallina…

Basat en la novel·la Els contes del Heike: Inu-Oh (Tales of the Heike: Inu-Oh) de Hideo Furukawa. Es pot trobar també sota el títol Inu-Ou.

Resum (amb espòilers)

Després de bussejar per una antiga espasa a les aigües on es va lliurar la batalla de Dan-no-ura i el clan Heike va caure, en Tomona perd tant la vista com el seu pare. Quedant-se amb poques opcions a part d'aprendre a tocar el biwa, en Tomona adquireix prou habilitat per unir-se a una prestigiosa companyia d'intèrprets de contes i pren el nom de "Tomoichi".

Poc després, Tomoichi coneix una persona estranya que troba l'alegria en terroritzar els altres amb la seva aparença deformada, però es sorprèn quan el narrador cident el tracta com un igual. La parella es converteix en amics ràpids i comencen a actuar junts després que l'estrany, que tria el nom "Inu-Ou", descobreix que és capaç d'escoltar esperits que expliquen històries oblidades del clan Heike.

Tomoichi torna a canviar el seu nom a Tomoari i utilitza la seva música per promocionar les actuacions de dansa underground d'Inu-Ou, aconseguint una popularitat increïble entre les masses. Tanmateix, l'estil descarat i poc convencional que desenvolupen desafia tradicions que el shogunat valora profundament. A mesura que la fama de la parella continua augmentant, han de lluitar amb les forces de la tradició que controlen la societat que els envolta.

==

Un instrumentista de biwa pansit narra una història de com fa 900 anys, el clan Genji va buscar la Regalia Imperial per unir el tron de l'emperador. Derroten el clan rival Heike a la batalla de Dan-no-ura, en què el nen emperador s'ofega mentre porta l'espasa de la Tallaherba. Tres-cents anys després, els agents d'Ashikaga Yoshimitsu contracten el jove Tomona i el seu pare per recuperar una caixa d'un naufragi de Heike. Troben una espasa dins de la caixa. Sense adonar-se que es tracta de l'Espasa Tallaherba, el pare de la Tomona desenvaina l'espasa, deixant anar una fulla d'energia que el talla per la meitat i encega el Tomona. Aleshores, el Tomona emprèn un viatge d'anys per trobar respostes al que va passar, amb el fantasma del seu pare acompanyant-lo. Coneix un membre de tota una tropa de jugadors de biwa cecs, i decideix aprendre la biwa i unir-se a la companyia. Tomona canvia el seu nom a "Tomoichi", però el canvi de nom dificulta que l'esperit del seu pare el trobi.

Al mateix temps, un líder d'un grup de dansa Noh es posa una màscara demoníaca. Segueixen una sèrie d'assassinats d’instrumentistes de biwa i després neix el tercer fill del líder amb tres extremitats deformades, un braç dret molt allargat, la pell coberta d'escates i una cara horriblement deformada. El líder de la comparsa té tant menyspreu pel seu fill deforme que l'obliga a portar sempre una màscara i el tracta com un gos. Però un dia, el fill deforme veu que el seu pare intenta ensenyar a Noh a ballar amb els seus altres fills. El fill deforme practica juntament amb ells i la seva dansa li restaura les cames de manera màgica.

El fill deforme vaga pel poble i aviat coneix el Tomoichi. S'uneix amb el Tomoichi ja que no pot veure la seva deformitat i així li revela que ha escollit el nom "Inu-Oh" (lit. "Rei dels Gossos") per a ell mateix. El Tomoichi li explica al Inu-Oh com pot veure l'esperit del seu pare, i llavors s'adona que molts esperits dels guerrers Heike envolten Inu-Oh, explicant-li les seves històries. Aquesta visió els inspira a formar una nova companyia d'actuacions, amb Tomoichi rebatejant-se ara com "Tomoari".

Poc després, un Tomoari de cabells llargs estrena el nou acte en un pont, interpretant la seva cançó amb un estil que s'assembla al metall modern. Sota el pont, l'Inu-Oh balla al ritme de la música, explicant una història de com els soldats Heike van lligar els braços als seus vaixells però després van perdre tots els braços quan els seus vaixells es van enfonsar. Al final de la cançó, els dos braços d'Inu-Oh canvien a la longitud normal. El seu acte és un èxit instantani, i Tomoari i Inu-Oh es converteixen en grans celebritats.

En la seva següent actuació, sobre els guerrers Heike que esperen una "balena que mai va arribar", les escates de la pell d'Inu-Oh desapareixen. Però la nova tropa desperta l'atenció d'Ashikaga, que només vol que es conta la versió del seu clan de les històries de Heike. Envia agents a l'ara envejós pare d'Inu-Oh, oferint-li fama si saboteja l'acte del seu fill.

El següent acte de la companyia revela la veritat darrere de l'origen d'Inu-Oh: el seu pare va fer un tracte amb la màscara de dimoni per a la fama. La màscara de dimoni exigia la vida dels jugadors de biwa i la innocència del seu fill no nascut. Els assassinats que van seguir van alliberar els esperits dels soldats de Heike que seguien els jugadors, però els esperits van arribar a Inu-Oh en lloc del seu pare, ajudant-lo a guanyar fama i desfer la seva maledicció. El seu pare demana que la màscara mate a Inu-Oh, violant els termes del seu acord original. Indignada, la màscara mata el pare de l'Inu-Oh.

Al final de l'actuació, la cara d'Inu-Oh es restaura. No obstant això, Ashikaga ataca la tropa, obligant a Tomoari a deixar de jugar. El mateix Ashikaga exigeix que l'Inu-Oh realitzi només la versió oficial de la història d'Heike, o en cas contrari decapitarà en Tomoari. Inu-Oh admet. No obstant això, Tomoari continua actuant i parlant contra el clan Ashikaga, i així els homes del clan el decapiten tanmateix.

Inu-Oh arriba a més anys de fama com a ballarí de Noh, però després de la seva mort l'obliden. El narrador resulta ser l'esperit de Tomoari, que s'ha mantingut a la Terra fins als temps moderns, i ara fa servir el seu nom original "Tomona". Apareix l'esperit d'Inu-Oh, explicant que van trigar 600 anys a trobar en Tomona des que va canviar el seu nom. Inu-Oh torna a Tomona a la seva forma juvenil i torna a la seva versió deformada. Després els dos tornen a actuar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada