Bloc personal,

dimecres, 4 de gener del 2023

Non Non Biyori (2013) S01

[319]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shinya Kawatsura
Guió: Reiko Yoshida (manga: Atto)
Música: Hiromi Mizutani
Estudi: Silver Link
Veus de doblatge: Rie Murakawa, Kotori Koiwai, Ayane Sakura
Emissió 08/10/13 - 24/12/13 (OVA 23/07/14)
Títol original: のんのんびより

[ Animació, aventura, comèdia, iyashikei, seinen ] 12 capítols de 22 min. + OVA Okinawa e Ikukoto ni Natta (We're Going to Okinawa)
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,8):
“L'estudiant de primària Hotaru Ichijou s'ha traslladat amb els seus pares de Tòquio al centre del país. Ara s'ha d'adaptar a la seva nova escola, on hi ha un total de cinc alumnes, que abasten edats de primària i secundària. Uneix-te a les seves aventures quotidianes al camp.”

Crítica

Les pauses, forçadament llargues, són d’allò més divertit…

Basada en un manga d’Atto ja conclòs, publicat entre 2009 i 2021 amb un total de 16 volums. També hi ha un spin-off d’1 volum publicat el 2022: Non Non Biyori: Remember.

Hi ha sèrie i pel·lícula, l’ordre cronològic dels quals és el següent:
  • Non Non Biyori (2013) S01: 12 capítols + 1 OVA
  • Non Non Biyori Repeat (2015) S02: 12 capítols + 1 OVA
  • Gekijo-ban Non Non Biyori: Vacation (2018): pel·lícula
  • Non Non Biyori Nonstop (2021) S03: 12 capítols + 1 OVA

No sé perquè, he començat amb la pel·lícula, però, quan me n’he adonat, l’he deixat a mitges i he continuat amb aquesta primera temporada de la sèrie. L’OVA d’aquesta temporada, de 2014 però, és l’inici de la pel·lícula de 2018: vacances a Okinawa.

El que he començat a explicar era que, les pauses, forçadament llargues, són d’allò més divertit, perquè aporten una tensió intencionada a uns personatges que tenen diàlegs d’allò més intrasdencents en un poble allunyat de la mà de Déu on no hi passa mai res i justament aquesta és tota la gràcia de la sèrie amb la que se m’ha escapat el riure en més d’una vegada.

Tot i que ho expliquen molt bé, al principi m’ha estat difícil posar-li edat a cada protagonista, doncs les alçades no correponen en absolut a l’edat real de les protagonistes. Una altra broma que m’ha fet prou gràcia.

Un altre encert de la sèrie és la veu trencada de la nena més petita.

Resum (amb espòilers)

La història té lloc al poble rural d'Asahigaoka, un lloc on no hi ha moltes de les comoditats a les quals la gent de la ciutat està acostumada. Les botigues més properes es troben a unes quantes milles de distància i una de les escoles locals consta de només cinc estudiants, cadascun dels quals cursa un grau diferent de primària o secundària. La Hotaru Ichijo, una alumna de cinquè de Tòquio, es trasllada a l'escola Asahigaoka Branch i s'adapta a la vida del camp amb les seves noves amigues.

==

1.- Ha vingut una nova estudiant de trasllat. Al poble rural d'Asahigaoka, una noia de cinquè de primària anomenada Hotaru Ichijou arriba des de Tòquio i es trasllada a l'escola de la branca del poble, que només consta de quatre estudiants més; ua alumne de primer grau anomenada Renge Miyauchi i tres germans de secundària, la Natsumi, la Komari i el Suguru Koshigaya, juntament amb la seva mestra, la germana gran de la Renge, Kazuho. Després de l'escola, la Renge convida a la Hotaru i a les altres a casa seva, on mostra la seva mascota tanuki. L'endemà, les noies porten la Hotaru a un arbre de cirerer en flor per menjar-se el seu sakuramochi, tot i que acaben perdent l'autobús cap a casa a la tornada.

2.- Hem anat a una botiga de llaminadures. La Hotaru s'enamora de la Komari a causa de la seva baixa estatura i se sent feliç després de rebre uns caramels d'ella. Més tard, la Komari convida a la Hotaru a passar l'estona amb ella, encara que l'elecció de la roba de la Hotaru fa que la Komari la confongui amb una turista adulta desconeguda de Tòquio. Les dues van juntes a una botiga de llaminadures, sense que la Komari sàpiga que en realitat està passant l'estona amb la Hotaru tot el temps.

3.- Vaig fugir de casa amb la meva germana. La classe va d'excursió a l'escola per ajudar en un camp d'arròs, on la Natsumi i la Komari s'acaben encallant al fang. Més tard aquella nit, la Komari s'espanta després de veure una pel·lícula de por, que la Natsumi no ajuda. Després de lluitar amb la seva mare, la Natsumi fuig de casa amb la omari a remolc i van al seu amagatall secret. Finalment veuen una gata que havia posat en problemes a la Natsumi, però la deixen en pau quan veuen que està donant de menjar a la seva família i finalment se'n van a casa.

4.- Comencen les vacances d'estiu. Quan comencen les vacances d'estiu, la germana gran de Renge, la Hikage, torna a casa de la seva escola a Tòquio, amb l'esperança d'impressionar als altres amb els seus coneixements sobre la vida a la ciutat només perquè la Hotaru la superi. Més tard, la Renge coneix una altra noia de la seva edat anomenada Honoka Ishikawa, amb qui ràpidament es fa amiga. Després de passar diversos dies jugant amb la Honoka, la Renge s'entristeix quan s'assabenta que la Honoka va haver de marxar de sobte a causa de la feina del seu pare. Tanmateix, s'anima una setmana després després de rebre una carta de la Honoka dient que tornarà l'estiu vinent.

5.- Vaig fer veure que vaig oblidar el meu vestit de bany. La Hotaru i la Renge són convidades a la casa de la Koshigaya per esmorzar. Després, les noies, acompanyades per la Kazuho, van a la platja, on l'alçada de la Komari fa que la confonguin amb una nena perduda. De camí cap a casa, les noies s'aturen a un restaurant d'udon al costat del ferrocarril (estand de tachigui udon), on una broma de la Natsumi a la Komari és contraproduent a causa de la innocència de la Renge. Aconsegueixen agafar l'últim tren cap a casa a temps, però accidentalment deixen enrere la Kazuho.

6.- Em vaig convertir en un fantasma i vaig intentar-ho. La Natsumi és reganyada per la seva mare per les seves baixes notes escolars, alhora que intenta ocultar-li els seus pobres resultats de les proves. Després, les noies visiten la Hotaru, que intenta amagar la gran quantitat de peluixos Komari fets a mà a la seva habitació. Això finalment falla, però ella aconsegueix passar-los com a part d'un projecte escolar. Més tard aquella nit, la colla té una prova de coratge al santuari, cosa que és una mica massa per a la Komari.

7.- La meva galleta d'arròs es va convertir en curry. Amb la Kazuho absent a l'inici del nou semestre, les noies intenten trobar maneres de passar el temps a classe. Més tard, la Hotaru i la Renge intenten atrapar un conill que s'havia escapat del seu corral, només perquè els tanqui ells mateixos dins del corral, tot i que finalment són rescatats per la Kazuho. Després, la Renge visita la botiga de llaminadures dirigida per la Kaede Kagayama, que troba que és un grapat.

8.- Cuinem arròs a l'escola. La Hotaru es porta bé amb la veïna del costat de la família Koshigaya, la Konomi Fujimiya, mentre que la Komari lamenta que les dues semblen més grans que ella. Més tard, la Komari s'uneix a la Hotaru i la Renge per fer alguns esbossos, on s'acaba convertint en una model per a elles. Després, la Konomi ajuda la Komari i la Natsumi a fer caquis secs.

9.- Hem intentat fer un Festival Cultural. Com que l'escola no fa festivals culturals, la Natsumi suggereix que es mantinguin i convidin els antics alumnes, inclosos la Kaede, la Konomi i la Hikage. Al festival, les noies regeixen una cafeteria, fan una exposició d'art i fan una obra de teatre. No obstant això, el seu joc acaba sent aclaparador i acaben afluixant les comandes de menjar. Finalment treballen juntes per preparar una mica de menjar i divertir-se. Després, la Komari i la Konomi ajuden a netejar l'habitació de la Natsumi, on troben moltes joguines antigues.

10.- Vam veure la primera sortida del sol de l'any. Després de dormir durant l'Any Nou, la Renge s'uneix a la Kazuho, la Hikage i la Kaede mentre decideixen pujar una muntanya per veure la primera sortida del sol de l'any. Al llarg del camí, la Kaede recorda fa cinc anys quan se li va demanar per primera vegada que cuidés de la Renge, d'un any, inicialment va trobar que era un grapat, però aviat li va agradar. Finalment aconsegueixen arribar al cim de la muntanya i veure com surt el sol.

11.- Hem fet cases de neu. A causa d'una tempesta de neu, les noies acaben havent de passar la nit a l'escola, amb la Hotaru i la Natsumi competint entre elles per veure qui s'adorm en un futó, finalment van decidir expulsar a la Kazuho del seu. Més tard aquella nit, la Hotaru decideix comprovar la neu i veure el cel nocturn estrellat, provocant alguns malentesos de la Komari i la Natsumi. Més tard, un altre dia de neu, la colla decideix provar la seva mà amb l'esquí abans de construir una casa de neu i menjar una mica calent.

12.- Va tornar a la primavera. Quan la primavera arriba de nou, la Hotaru i la Komari van a un pícnic junts, on la Hotaru acaba menjant el dinar casolà de la Komari per no ferir els seus sentiments. Més tard, les noies es reuneixen per buscar algunes plantes comestibles, i finalment arriben a un camp de flors de renge on la Natsumi fa una disfressa per a la Renge.

OVA.- Anem a Okinawa. El Suguru guanya unes entrades per a Okinawa a la loteria d'un centre comercial, així que tota la colla té previst anar-hi de viatge. Per preparar el viatge, les noies practiquen anar en un avió i van a una botiga de conveniència a comprar-se coses de viatge. Mentrestant, la Renge està molt reflexiva sobre com el viatge pot canviar la seva visió del món, passant la nit abans del viatge acomiadant-se del camp. L'endemà, tothom marxa en el seu vol cap a Okinawa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada