Bloc personal,

dimecres, 25 de gener del 2023

Maiko-san Chi no Makanai-san (2021) S01
(Kiyo in Kyoto: From the Maiko House)

[329]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yōhei Suzuki
Guió: Susumu Yamakawa (manga: Aiko Koyama)
Música: Go Sakabe
Estudi: J.C.Staff
Veus de doblatge: Kana Hanazawa, M.A.O, Minami Takayama
Emissió 25/02/21 - 27/01/22
Títol original: 舞妓さんちのまかないさん

[ Animació, comèdia, cuina, iyashikei, shōnen ] 12 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,3):
“La història de dos estudiants convertint-se en cuinera i la més prometedora maiko del darrer en una casa de maiko a Kyoto.”

Crítica

M’ha agradat més l’anime que no pas el live-action

Basat en un manga d’Aiko Koyama actualment en publicació des de 2016 amb un total de 21 volums a dia d’avui. Recentment acabo de veure’n l’adaptació a live-action emesa per Netflix.

Vist el live-action i vist l’anime, m’agrada més l’anime, perquè és més simple i tendre. A més, en el primer capítol de l’anime ja hi passen més coses que en quatre del live-action.

Que l’anime estigui més suavitzat no vol dir que el missatge de fons no sigui menys esfereïdor amb la normalització de la qüestió “atendre” els homes per part de les maiko i geiko.

En les dues versions el mòbils estan prohibits a casa les maiko, però, curiosament, a l’anime la mare treballa en una taula alta i té ordinador –iMac possiblement–, mentre que al live-action treballa en taula baixa i muntanyes de paper a la manera tradional. També es dona el cas que en l’anime les noies tenen una tele moderna (pantalla plana) i gran a l’habitació, mentre que al live-action apareix un televisor petit de tub.

Exceptuant aquestes petites diferències, l’anime és més senzill i no hi han tants personatges secundaris com al live-action.

Resum (amb espòilers)

Kiyo i Sumire van arribar a Kyoto des de la prefectura d'Aomori, somiant amb convertir-se en maiko. Però després d'un gir inesperat dels esdeveniments, Kiyo comença a treballar com a cuinera a la Maiko House. La seva història es desenvolupa al Kagai, el districte de Geiko i maiko a Kyoto, al costat dels seus maikos companys de casa. Kiyo els nodreix diàriament amb els seus àpats casolans, i la Sumire s'esforça pel seu futur prometedor com la maiko d'una vegada en un segle. Entra al glamurós Kagai, escalfa el teu cor amb anècdotes entre bastidors i episodis de cuina de Kiyo. Estigueu atents a aquesta emotiva història de 2 amics de la infància que s'aixequen mútuament mentre creixen junts.

==

1.- La Kiyo i la Sumire. Menú per un dia especial. Pla secret del sopar. Kiyo treballa a la Maiko House com a cuinera resident. Un dia veu la seva amiga de la infància Sumire a la ciutat, acompanyant la maiko gran. De tornada a la cuina de la Casa, la Sumire li diu a la Kiyo el dur que està treballant per aconseguir el seu objectiu d'esdevenir-ne també. La Sumire està encantada d'assabentar-se que debutarà com a maiko més tard aquella nit. Corre directament a Kiyo per compartir les seves notícies, i Kiyo també està molt contenta. En el segon segment, Kiyo cuina molts plats per celebrar l'èxit de Sumire. En el tercer segment, el públic és presentat a l'Otokoshi conegut com Onii-san. L'Onii-san va ajudar en Kiyo a recuperar els llibres que es van caure darrere de la nevera.
Plat del dia: púding a la mode, aliments plens de nutrients, picada de calamars.

2.- Per a les nits sense dormir. Algunes coses seran sempre. Reminiscència del dia de neu. La Sumire es pentinarà per primera vegada amb el tradicional moño de maiko. Començarà a utilitzar un coixí especial per protegir el seu pentinat mentre dorm, com les altres maiko i els aprenents sèniors amb monyos. La maiko sènior li adverteix que no podrà dormir la primera nit, i la Sumire lluita per recolzar el cap sobre el coixí desconegut. Finalment renuncia a dormir i se'n va a la cuina, on inesperadament troba Kiyo esperant-la.
Plat del dia: amazake, hotcakes, sopa hittsumi.

3.- La Kiyo arriba a Kyoto, primera part. La Kiyo arriba a Kyoto, segona part. El matí d‘una aprenent de Maiko. Fa aproximadament un any, a la prefectura d'Aomori. Kiyo està passant temps amb la seva àvia mentre es prepara per a la sortida d'ella i la Sumire a Kyoto aquella nit. Més tard, Kiyo, Sumire i Kenta es diverteixen recordant la seva infància, i l'àvia de Kiyo els serveix un plat especial de la regió per celebrar-ho. Just abans de pujar a l'autobús nocturn, la Sumire descobreix el que Kiyo ha empaquetat des de casa. Durant l'entrenament de maiko, Kiyo no té concentració i enfocament, i finalment és acomiadat. No obstant això, la cuinera resident es posa malament i la Kiyo cuina un àpat per a la Tsurukoma i l'altra maiko, començant la seva carrera a la casa de maiko.
Plat del dia: caiac de miso, oyakodon, sandvitx de tonkatsu (tallat per a maiko).

4.- Què vull menjar. Nit d'aprenent sènior. Dia del debut. Kiyo té problemes per decidir què cuinar per sopar. Li pregunta a la maiko què volen menjar, però a tots els agraden els diferents plats. El preferit de Sumire és el pollastre fregit. El seu desig creix tan fort que és tot el que pot pensar mentre entreten els clients durant el sopar i quan torna a casa. Quan finalment torna a la Maiko House, és rebuda per Kiyo, que li està preparant un plat de pollastre fregit. En el segon segment, Sumire resa al temple una mica massa temps. En el tercer segment, ha arribat el debut de Sumire com a Momohana. Kiyo li va servir un bol de boles de massa nabekko.
Plat del dia: karaage de pollastre, galetes de sucre, boles de massa nabekko.

5.- Un dia a la vida de la Kiyo. Curry casolà. Matí de neu. El dia de Kiyo gira al voltant de cuinar i nodrir el maiko. Al matí, es prepara en silenci per no molestar la maiko adormida, fa l'esmorzar i va a comprar després de veure la maiko fora. A mig dia, prepara el dinar per als maiko que han tornat de les lliçons, prepara els ingredients i els serveix el sopar abans que marxin per entretenir-se. A la nit, Kiyo neteja abans d'anar al bany públic i fa un passeig gaudint de Kyoto a la nit. En el segon segment, Kiyo fa arròs al curri a casa del cuiner jubilat, ja que el curri està prohibit a la casa maiko.
Plat del dia: bola d'arròs, arròs al curri, tipus de sopes satisfactòries a tot el Japó.

6.- Esperant una carta. Nadal a Kagai. Nit de cap d'any a Kagai. A la prefectura d'Aomori. La Kenta fa una visita a l'àvia de Kiyo i s'adona que ha rebut una carta a la seva bústia. Quan la Kenta s'adona que és de Kiyo, recorda com ella i la Sumire van intercanviar apunts en secret a l'escola. Va ser llavors quan alguna cosa sobre la lletra de Kiyo havia començat a cridar-li l'atenció.
Plat del dia: onigiri a la planxa, sandvitx de fruites, ozoni a l'estil de Kyoto.

7.- Llar de primer dia. Visita al santuari de cap d'any. Tornada a Kyoto. La Kiyo ha tornat a casa a la prefectura d'Aomori per passar l'Any Nou amb la seva àvia. La Sumire i la Kenta vénen de visita i tots tres xerren mentre preparen l'especialitat de salsa de nous de la ciutat natal per a la sopa d'ozoni. Quan Kiyo, Sumire i les noies maiko finalment es reuneixen a Kyoto, se'ls dóna un dia lliure, que es passa menjant menjar ràpid davant del riu.
Plat del dia: ozoni amb salsa de nous, pans d'especialitat local, menjar ràpid.

8.- Primera jornada de treball. Ceremònia d'apertura. Coloma blanca. Les noies de la casa corren, es preparen per a l'inici de la feina. La Sumire es posa els cabells, fa a la mare una felicitació personal d'Any Nou i es vesteix amb un quimono formal de cresta negra que es fa servir en ocasions de celebració. A la cuina, Kiyo prepara un esmorzar especial per aquest dia tan important, però la maiko ha de tenir especial cura a l'hora de menjar-lo.
Plat del dia: espaguetis amb salsa de carn, croque madame, galetes de kakimochi.

9.- Alguna cosa calenta per dinar. Quan tens un refredat… Fes rondes de salutació. La mare porta a casa una mica de vedella premium. La Kiyo de seguida comença a pensar en què pot fer amb ella, però les maiko que han tornat a casa s'adonen que la casa és inusualment freda. Cap dels aparells de calefacció s'ha pogut encendre a causa d'una apagada. Mentre els maiko s'asseuen tremolant al fred, què millor que Kiyo apareixent davant d'ells amb una olla ben calenta.
Plat del dia: shabu-shabu, udon a l'estil de Kyoto, bunyols.

10.- Nit per esforç extra. Llançament de mongetes per a tothom. Una beguda refrescant. És costum que Geiko es vesteixi amb disfresses per al festival Setsubun de Kagai. Els maiko de la casa es desperten tard, ajudant a fer els accessoris i els vestits. Les noies no dormen i comencen a desfer-se a l'habitació on han estat treballant juntes, a mesura que avança la nit. La Sumire pot trobar alguna cosa a la cuina per ajudar a calmar tothom.
Plat del dia: gossos calents, ozoni amb salsa de cacauet, llimonada.

11.- Una sol·licitud de menjar. Les germanes maiko donant-ho tot. La Kiyo, igual que sempre. La Sumire sopa en un restaurant de gamma alta juntament amb la Momoko i un client habitual, però no té cap sentit del menú. La Sumire acaba fent el mateix àpat que la Momoko, però es pregunta què va menjar realment. L'endemà al matí, va a la Kiyo a la cuina de la casa i li fa una petició pel plat que havia volgut menjar.
Plat del dia: gratinat de pollastre i macarrons, bento, sopa de porc miso.

12.- Boles de massa per un dia de descans. El dia lliure de la Sumire (primera part). El dia lliure de la Sumire (Segona part). La maiko taca els alls a la cuina i fa força enrenou entre ells. Com a animadors, les maiko normalment s'abstinen de menjar qualsevol cosa que faci una olor massa forta i només poden gaudir d'aquests aliments quan tenen l'endemà lliure. L'all és per a les boles de gyoza de Sumire. Els espera amb tanta il·lusió que va dir algunes paraules desconcertants mentre entreté els clients la nit abans del seu dia lliure. Plat del dia: gyoza, gelat, ous escocesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada